Pirkka Parhaat hyvää tekevän kalan syntysijoilla

Pirkka Parhaat hyvää tekevän kalan syntysijoilla

Päivitetty 28.9.2018

Koillismaan puhtaissa ja raikkaissa vesissä Koivukosken kalankasvatuslaitoksella polskivat Pirkka Parhaat Benella kirjolohet. Tänä päivänä puhdas luonto ei enää ole itsestäänselvyys, vaikka se on meille yhä elinehto. Vastuullisen ruoantuotannon merkitys korostuu koko maailmassa. Parhaimmillaan ruokakaupassa tehtävillä valinnoilla voi jopa edistää luonnon monimuotoisuuden palauttamista.

Benella 650x200

Hyvää tekevän kalan kasvattaja

Kari Vääräniemi tiesi jo kolmivuotiaana, että hänestä tulee kalankasvattaja. Niin myös kävi. Nyt hän luotsaa isänsä jalanjäljissä Vääräniemi Oy:tä yhdessä veljensä Harrin kanssa. Heidän kalankasvattamonsa sijaitsevat Koillismaan ja Kainuun luonnonkauniissa maisemissa. Koillismaan Koivukosken kalankasvattamolla on aamupäivällä rauhallista. Vesi väreilee kasvatusaltaissa hiljalleen, kun Kari esittelee vastikään kunnostettua, nykyaikaista kasvattamoa. Vieressä Iijoki virtaa vuolaana. Täällä kasvatetaan Pirkka Parhaat Benella kirjolohia, joiden terveys- ja ympäristövaikutukset ovat mallillaan.

Ruokinta-aikaan kalankasvattamon rauha rikkoutuu. Altaissa käy kuhina, kun tuhannet kirjolohet nousevat pintaan syömään. Pirkka Parhaat Benella kirjolohet ruokitaan kotimaisella Baltic Blend -rehulla, jonka ansiosta kalojen rasvahappokoostumuksesta tulee optimaalinen. Terveellinen kala on hyväksi myös ympäristölle. Rehun raaka-aineena käytetään Itämerestä pyydettyä silakkaa ja kilohailia, joiden kannat kestävät kalastuksen. Ravinteita kierrättämällä vesistöjen fosfori- ja typpikuormitus pienenee, joten voidaan melkeinpä sanoa, että Itämeren tila paranee Benella-kala kerrallaan. Lisäksi kalojen ruokintaan käytettävissä rehuissa kalaöljy on korvattu suureksi osaksi rypsiöljyllä, mikä sekin säästää valtamerien hupenevia kalavaroja.

Benella jokikuhisee

Laatu ja vastuullisuus

Laatu ja vastuullisuus ovat aina määrittäneet Kari Vääräniemen työtä kalankasvattajana. Nyt Kari on yksi Pirkka Parhaat Benella kirjolohien kasvattajista ja kaikki hänen kasvattamansa kala on Benellaa. Ympäristöstä ja luonnosta huolehtimisen lisäksi myös kalojen hyvinvoinnista huolehtiminen on Karille itsestäänselvyys. "Kalojen pitäisi hymyillä tuolla altaissa polskiessaan", hän nauraa.

"Tunnen onnistuneeni, kun voin tarjota asiakkaille tuotteita, joissa maku, terveellisyys ja eettisyys ovat kohdillaan.”

Pirkka parhaat kolmekuvaa

Käsityönä fileoitu

Koivukoskelta kalat matkaavat vastapyydettyinä Kalatukku E. Erikssonin tuotantolaitokseen, jossa ne fileoidaan käsityönä. Ruodottomiksi nypityistä fileistä poistetaan D-leikkuun mukaisesti muun muassa näkyvä rasva ja pyrstöpala. Tämän jälkeen fileet vakumoidaan. Näin taataan, että laadukas kala on parhaimmillaan myös asiakkaan lautasella.

Joki fileointi