Elämää mustikkapensaiden keskellä

Elämää mustikkapensaiden keskellä

Päivitetty 17.8.2018

Millaista on pensasmustikoiden viljely Suomessa? Sauli Sonkkila ja Elina Rytsölä viljelevät Pirkka pensasmustikoita sukutilallaan Laitilassa.

Sauli Sonkkila elää vaimonsa Elina Rytsölän kanssa sukutilallaan Laitilassa. Tilalla pariskunnan hoivissa kasvavat esimerkiksi Pirkka suomalaiset pensasmustikat. Tila on kuulunut Saulin suvulle jo noin 200 vuotta, mutta ensimmäiset mustikkapensaat istutettiin pariskunnan astuttua tilan johtoon vuosituhannen vaihteessa. Samat, lähes 20 vuotta vanhat pensaat tuottavat vieläkin. Pensaiden pitkän iän salaisuudeksi hän paljastaa ahkeran huolenpidon.

Kuin ranskalainen viinitila

Pensaiden ahkerasta hoitamisesta on elannon lisäksi muutakin iloa. ”Visuaalinen puoli on ihan oleellinen. Mustikkapensaat ovat todella kauniita ja syksyisin saadaan kaiken muun hyvän lisäksi todella kaunis ruska.” Myös perheen ystävät ovat usein ihailleet, kuinka kaunis mustikkapensaiden ympäröimä talo on kuin idyllinen ranskalainen viinitila. Työnsä antoisimmaksi puoleksi hän kuitenkin mainitsee puhtaan ruoan tuottamisesta syntyvän ilon.

Todellista superfoodia

”Ihmiset ovat havahtuneet marjojen terveellisyyteen ja siksi kysyntä on kasvussa”, kertoo onnellinen mustikkaviljelijä. Marjojen tiedetäänkin olevan terveellistä syötävää. Sauli itse syö mustikkaa joka ikinen päivä. Kesäisin mustikat maistuvat hänelle parhaiten sellaisenaan tuoreena. Talvisin mustikat menevät puuron seassa pakasteina. Vähintään yksi rasia joka aamu.