Näissä Pirkka kirsikkatomaateissa maistuu rakkaus

Näissä Pirkka kirsikkatomaateissa maistuu rakkaus

Päivitetty 11.12.2019

Kirsikkatomaattien viljely on Johan ja Kajsa Lassanderin yhteinen intohimo.

Johan ja Kajsa Lassanderille kasvihuoneen pyörittäminen on elämäntapa

Johan ja Kajsa Lassander viljelevät Pirkka kirsikkatomaatteja Närpiössä ympäri vuoden osana Osuuskunta Närpiön Vihanneksen jäsenkuntaa.

”Ensimmäinen kasvihuone rakennettiin vuonna 1997. Ensimmäiset kolme vuotta kasvatimme vain kurkkua. Sen jälkeen olemme viljelleet erikoistomaatteja ja viimeiset 6 vuotta vain ja ainoastaan kirsikkatomaatteja”, muistelee Johan.

Vuosi vuodelta kasvihuonetta on kehitetty entistä energiatehokkaammaksi ja ekologisemmaksi. Lassanderit käyttävät aina ensisijaisesti biologisia torjuntamenetelmiä.

”Tulevaisuudensuunnitelmissa on nähdä viime vuosien investointien tuova tulos ja jatkaa intohimoisesti kirsikkatomaattien viljelemistä”, summaa Johan.

Työ on kasvattanut pariskunnan viljelijöiksi

Johanilla ei ole kasvihuonealan koulutusta, vaan hän on oppinut viljelyalan puhtaasti tekemällä: työn kautta ja alalla toimivien ystäviensä avustuksella.  

”Tunnollisuus ja määrätietoisuus ovat tärkeitä ominaisuuksia tässä hommassa”, kertoo Johan.

Kirsikkatomaattien viljely on pariskunnan yhteinen intohimo. Viljelypuutarhuriksi vuonna 2013 valmistunut Kajsa työskentelee miehensä kanssa kasvihuoneilla täyspäiväisesti. Heidän lisäkseen kasvihuoneilla työskentelee kuusi täysipäiväistä työntekijää ja tarvittaessa tilalle hankitaan myös tilapäistä työvoimaa.

”Minulle on tärkeää, että työntekijämme viihtyvät työssään”, painottaa Johan.

Kasvien hyvinvointi on pariskunnan tärkein työ

”Aamumme alkaa sillä, että tarkistamme tietokoneen kautta, että kaikki viljelyssä näyttää olevan ok. Sen jälkeen kävelemme kaikki kasvihuoneet läpi ja tarkistamme, että kasveilla on kaikki hyvin”, summaa Johan tyypillisen päivän.

Jotta kasvit viihtyisivät, tarvitaan oikea määrä lämpöä, ravintoa ja hiilidioksidia – sekä tietenkin rakkautta. Erityisesti talvella on äärimmäisen tärkeää pitää huolta riittävästä valaistuksesta.

” Meidän työhön kuuluu huolehtia kasvien hyvinvoinnista. Se on meidän tärkein työtehtävämme”, toteaa Johan painokkaasti.  

Uunissa paahdetut kirsikkatomaatit

Pirkka suomalaisia kirsikkatomaatteja
suolaa
mustapippuria
sokeria
oliiviöljyä 

Leikkaa tomaatit kahtia ja asettele uunipellille leivinpaperin päälle leikkauspinta ylöspäin. Ripottele pinnalle mausteet ja pirskota päälle oliiviöljyä. Paahda tomaatteja 125 asteisessa uunissa noin 1 ½ -2 tuntia.