Suomalaista Pirkka mansikkaa Hästön tilalta

Suomalaista Pirkka mansikkaa Hästön tilalta

Päivitetty 3.7.2018

Janne ja Krista Erikssonin kodissa kevät tarkoittaa kiirettä. Siitä pitävät huolen perheen viljelmät, joissa kasvavat esimerkiksi suomalaiset Pirkka mansikat.

Suomalaista Pirkka mansikkaa Hästön tilalta

Janne ja Krista Erikssonin kodissa kevät tarkoittaa kiirettä. Siitä pitävät huolen perheen viljelmät, joissa kasvavat esimerkiksi suomalaiset Pirkka mansikat. Erikssonien koti ei ole mikä tahansa koti, sillä pariskunta isännöi historiallista Hästön tilaa.
”Meidän sukumme on muuttanut tänne vuonna 1851. Me olemme vaimoni kanssa seitsemäs isäntäpari ja olemme aloittaneet viljelyn täällä vuonna 2002”, kertoo viljelijä Janne Eriksson.

Mansikan viljely on intensiivistä

Yrittäjäperheen apuna on yksi ympärivuotinen työntekijä, mutta kevätkaudella ja sadonkorjuussa käsipareja tarvitaan todella paljon, sillä mitään tilan tuotteista ei poimita koneellisesti. ”Tänä vuonna olemme rekrytoineet paljon apua, sillä meitä on parhaimmillaan yhteensä sata ihmistä täällä”, kertoo Janne ja jatkaa.
”Kun olemme täällä varhaisella viljelyalueella, esimerkiksi mansikan kukinta käynnistyy hyvin aikaisin. Se tekee työstä äärimmäisen intensiivistä.”
”Kaikki toimenpiteet koskien esimerkiksi kasvinsuojelua tai lannoitusta on tehtävä ajallaan. Sillä tavalla on oltava koko ajan hyvin hereillä”, viljelijä naurahtaa.

Avoimuus, reiluus ja tasa-arvo

Mansikkatilalla myös arvot nousevat suureen rooliin Niistä viljelijä juttelisi pidempäänkin. ”Meidän tekemisiä ohjaavat tietyt perusarvot ja hyveet. Meille on todella tärkeää olla asiakkaiden ja henkilökunnan suuntaan avoimia ja reiluja”, pohtii Janne ja jatkaa: ”On myös äärimmäisen tärkeää, että kun työntekijöitä tulee monista eri kulttuureista ja uskonnoista, ovat he kaikki meille yhtä tärkeitä ja tasa-arvoisia. Sitä me odotamme myös heidän keskinäisen kanssakäymisensä suhteen, kun ovat meillä töissä. Sellaista perusrehtiä meininkiä ja avoimuutta.”