Maidon maku puhtaasta luonnosta

Maidon maku puhtaasta luonnosta

Päivitetty 8.10.2018

Ahvenanmaalaisen juuston ainutlaatuisuus ymmärrettiin jo 1500-luvulla Tukholman hovissa. Ålandsmejerietin juustojen valmistuksessa noudatetaan keskiajan juustomestareiden periaatteita. Onnellisista lehmistä ja lähes sadan vuoden aikana karttuneesta ammattitaidosta syntyy käsityömäinen valmistus sekä erinomaiset juustot.

Ahvenanmaan rehevillä niityillä laiduntavat lehmät, joilla on tilaa liikkua vapaasti sekä sisällä että ulkona. Maito saa makunsa puhtaasta luonnosta sekä ravinnerikkaasta ja kalkkipitoisesta maaperästä. Ålandsmejeriet on pieni, lähes 100 vuotta sitten perustettu meijeriosuuskunta, jonka omistaa 21 paikallista maatilaa.

Ålandsmejeriet voi taata lehmiensä onnellisuuden, sillä pieni meijeri tuntee koko tuotantoketjunsa läpikotaisin. Osassa tiloista lypsy on automatisoitu. Ålandsmejerietin Lehmät käyvät lypsyllä luonnollisesti omien tarpeidensa mukaan silloin, kun heitä itseään huvittaa.

Jo 1500-luvun Tukholmassa hoviin sai viedä juustoa ainoastaan Ahvenanmaan ja Västerbottenin maakunnat ainutlaatuisuutensa ansiosta. Yhä edelleen useimmat Ålandmejerietin juustoista luetaan maan parhaimpiin. Aivan kuten ennenkin, juustoissa käytetään ahvenanmaalaisten lehmien maitoa ja ahvenanmaalaisten juustomestareiden taitoja.

Ålandsmejerietin täysin laktoositon Myrskyluodon kermajuusto saa nimensä ahvenanmaalaisesta romaanisarjasta. Se on murukoloinen, sopivan rasvainen ja erittäin maukas saaristolaisjuusto. Juusto saa nimensä ahvenanmaalaisen kirjailija Anni Blomqvistin Myrskyluodon Maija -kirjoista. Hyvän makunsa ja hienon rakenteensa ansiosta Myrskuluodon kermajuusto sopii mainiosti esimerkiksi salaatteihin.