Mustamakkara on osa Pirkanmaata

Mustamakkara on osa Pirkanmaata

Päivitetty 4.9.2019

Tapola on valmistanut perinteistä mustaa makkaraa jo vuodesta 1953.

Tapolan mustamakkaran ja Pirkanmaan tarinat kulkevat käsi kädessä. Mustanmakkaran resepti juontaa juurensa 1800-luvun Tottijärvelle, Nokialle.

Pitokokkina tunnetun Mathildan, Jaakko ja Kalle Tapolan äidin ohje on pohja nykyisellekin reseptille. Perinteistä mustaa makkaraa ja muita lihaherkkuja on Tapola valmistanut jo vuodesta 1953. Laadukkaat lihatuotteet saapuvat edelleen kauppoihin Tampereelta.

Tänä päivänä Tapolalla on nykyaikainen ja viimeisimmät kriteerit täyttävä lihanjalostustehdas. Tapola työllistää noin 80 henkilöä. Myydyimmät tuotteet ovat edelleen Mustamakkara, mutta sen lisäksi suosittuja ovat ylikypsä kinkku ja Savulenkki.

Perinteiden vaalimisen lisäksi Tapola huolehtii myös tuotantotekniikoidensa kehittämisestä entistä vastuullisemmiksi. Perinteinen puuhakkeella tapahtuva tuotteiden savustus on korvattu nestesavustuksella, jolloin esimerkiksi savupiippuakaan ei enää tarvita. Lisäksi tekniikan johdosta uunien pesun tarve ja näin syntyvä jätevesikuorma on pienentynyt oleellisesti.