Maakuntien parhaat: Pirkanmaa

Maakuntien parhaat: Pirkanmaa

Julkaistu 28.5.2018

Pirkanmaan ylpeys, musta makkara, maistuu myös hodarin täytteenä. Perinteisesti makkara nautitaan maidon kanssa. 

Pirkanmaalla yhdistyvät monien  maakuntien ruokaperinteet. Joukossa on kuitenkin muutamia ikiomia helmiä, joita paikalliset vaalivat ylpeydellä ja joiden nimissä kaikuu rempseä pirkanmaalaisuus. Pirkanmaalla on syöty aina paljon sianlihaa. Tyypillisiä ruokia ovat muun muassa läskisoosit, aladobi sekä erilaiset haudutettavat pata­ruoat, kuten kyrönkäristys. 

Tampereen alueen tunnetuin sianlihaherkku on mustamakkara. Sitä on valmistettu alueella jo vuo­sisatojen ajan. Paikallisten puheessa pikimusta verimakkara lyhentyy pelkäksi mustaksi, ja sen ostamiseen liittyy oma etikettinsä. Mustaa ei osteta torikojuista painon tai määrän mukaan, vaan ilmoittamalla, kuinka suurella rahasummalla ostaja mak­karaa haluaa. Makkaraa voi kuulla tilattavan myös "menopaluuna", joka kuvastaa kokonaista U:n muotoista makkarapötköä. 

Musta valmistetaan lihasta, verestä sekä ryyneistä tai jauhoista, ja kypsennetään usein pannulla Ennen aikaan makkaroita keitettiin muuripadassa tai paistettiin olkipe­dillä uunissa. Perinteiseen tapaan kuuluu, että makkara nautitaan puolukkahillon ja kylmän maitolasil­lisen kanssa. Monien tamperelaisten mielestä musta maistuu parhaalta juuri torilla

Muita ruokia Pirkanmaalta

**Rakkauspuuro **

Nimestään huolimatta ruoalla ei ole mitään tekemistä puuron kanssa. Rakkauspuuro eli makea maitokiisseli nautitaan mehun tai hillon kanssa.

**Pöperö **

Jälkiruoaksi on syöty perin­teisesti talkkunasta ja survotuista marjoista valmistettua pöperöä. 

Ohrarievä

Pyöreä hiivaleipä "riävä" leivotaan ohra- ja vehnäjau­hoista ja rei 'itetään päältä haarukalla. Leipä nautitaan uunituoreena voin kanssa.