Maakuntien parhaat: Pirkanmaa
Julkaistu 28.5.2018Pirkanmaan ylpeys, musta makkara, maistuu myös hodarin täytteenä. Perinteisesti makkara nautitaan maidon kanssa.
Pirkanmaalla yhdistyvät monien maakuntien ruokaperinteet. Joukossa on kuitenkin muutamia ikiomia helmiä, joita paikalliset vaalivat ylpeydellä ja joiden nimissä kaikuu rempseä pirkanmaalaisuus. Pirkanmaalla on syöty aina paljon sianlihaa. Tyypillisiä ruokia ovat muun muassa läskisoosit, aladobi sekä erilaiset haudutettavat pataruoat, kuten kyrönkäristys.
Tampereen alueen tunnetuin sianlihaherkku on mustamakkara. Sitä on valmistettu alueella jo vuosisatojen ajan. Paikallisten puheessa pikimusta verimakkara lyhentyy pelkäksi mustaksi, ja sen ostamiseen liittyy oma etikettinsä. Mustaa ei osteta torikojuista painon tai määrän mukaan, vaan ilmoittamalla, kuinka suurella rahasummalla ostaja makkaraa haluaa. Makkaraa voi kuulla tilattavan myös "menopaluuna", joka kuvastaa kokonaista U:n muotoista makkarapötköä.
Musta valmistetaan lihasta, verestä sekä ryyneistä tai jauhoista, ja kypsennetään usein pannulla Ennen aikaan makkaroita keitettiin muuripadassa tai paistettiin olkipedillä uunissa. Perinteiseen tapaan kuuluu, että makkara nautitaan puolukkahillon ja kylmän maitolasillisen kanssa. Monien tamperelaisten mielestä musta maistuu parhaalta juuri torilla
Muita ruokia Pirkanmaalta
**Rakkauspuuro **
Nimestään huolimatta ruoalla ei ole mitään tekemistä puuron kanssa. Rakkauspuuro eli makea maitokiisseli nautitaan mehun tai hillon kanssa.
**Pöperö **
Jälkiruoaksi on syöty perinteisesti talkkunasta ja survotuista marjoista valmistettua pöperöä.
Ohrarievä
Pyöreä hiivaleipä "riävä" leivotaan ohra- ja vehnäjauhoista ja rei 'itetään päältä haarukalla. Leipä nautitaan uunituoreena voin kanssa.