Väreissä on voimaa

Väreissä on voimaa

Päivitetty 16.1.2019

Näin tankkaat väreistä energiaa arkeen.

Väreillä puhtia arkeesi

Värit piristävät, rauhoittavat, antavat energiaa ja kohottavat mielialaa. Väreillä voi myös hoitaa itseään. Värillisillä ruuilla, kivillä, valoilla ja voiteilla on parannettu tuhansia vuosia Intiassa, Kiinassa ja muinaisessa Egyptissä. Nykytutkimuksissakin on todettu värien mahti, varsinkin vihreän paranemista nopeuttava vaikutus. Punainen väri symboloi muun muassa verta ja sydäntä. Punaisissa ruuissa, kuten tomaatissa ja vesimelonissa, on lykopeenia, jonka runsas syöminen on tutkittu suojaavan sydän- ja verisuonitaudeilta.

Suomalaiset kodit ja toimistot on sisustettu usein valkoisella ja muilla hillityillä väreillä. Suosimme pääasiassa tummia vaatteita. Pimeä, pitkä kaamosaika ei helpota harmaata arkea. Helppo tapa lisätä väriä on käyttää värikkäitä asusteita, kuten laukkuja, kenkiä ja huiveja. Kotia voi piristää hankkimalla iloisen värinen kukkakimppu tai maalaamalla huonekalu tai seinä suosikkivärillä. Kannattaa myös kokeilla voimakkaan väristen ruokien vaikutusta hyvinvointiin. Marjat, hedelmät ja vihannekset on ahdettu täyteen vitamiineja. Nyrkkisääntö on syödä joka päivä kaikkia sateenkaaren värejä.

Värit koetaan yksilöllisesti, eli sama väri merkitsee eri ihmisille eri asioita: yksi pitää keltaisesta, toinen ei voi sietää sitä. Joten värin vaikutus riippuu siitä, miten värin tulkitsee. Jokaiseen väriin liittyy myös sekä negatiivisia että positiivisia mielikuvia, siksi toisen on vaikeaa kertoa, mikä väri auttaa sinua. Mutta asian voi selvittää nopealla testillä.

Näin valitset auttavan värin

  • Luo oma suosikkivärikarttasi miettimällä, mistä väreistä pidät.
  • Pohdi, mitä tänään tarvitset. Onko se uskottavuutta, rauhaa, itsevarmuutta vai jotain muuta?
  • Mieti, minkä värin yhdistät tarvitsemaasi asiaan. Ota tuo väri käyttöön, pue sitä yllesi tai tuo väriä kotiisi. Nauti värin voimasta.

Miten värit vaikuttavat?

  • Punainen huomataan helposti, se on kuuma ja vahva väri. Punainen antaa energiaa ja elinvoimaa. Se voi nostaa myös verenpainetta.
  • Oranssi on riemun, elinvoiman ja onnellisuuden lämmin väri. Se voi tehostaa immuniteettia. Kokeile oransseja ruokia; appelsiinista, mandariineista ja tyrnimarjoista saa C-vitamiinia ja porkkanasta beetakaroteenia, joka vaikuttaa ihon ja limakalvojen kuntoon.
  • Keltainen on auringon, toivon ja onnellisuuden väri. Se piristää ja voi lisätä ruokahalua. C-vitamiinia on runsaasti keltaisessa paprikassa, ananaksessa ja sitruunassa.
  • Vihreä on kasvun, kevään ja uudistumisen väri. Sen on todettu nopeuttavan paranemista. Vihreä rauhoittaa ja tasapainottaa. Se saattaa lisätä myös keskittymiskykyä ja luovuutta. Ison annoksen vihreää saa oleilemalla metsässä.
  • Sininen on taivaan, veden ja ilman viileä väri. Se rauhoittaa ja alentaa verenpainetta. Sinisiä ruokia on vähän, mutta yksi niistä on ylivoimainen: mustikka, joka sisältää kuituja, E- ja C-vitamiinia.
  • Violetti yhdistetään henkisyyteen ja luovuuteen. Sitä käytetään meditaatiovärinä, sillä se tyynnyttää. Valitse tummia viinirypäleitä ja munakoisoja, niin saat A-vitamiini ja kalsiumia, ja punajuuria, jossa on folaattia ja magnesiumia.

Kirjoittaja: luovuusvalmentaja, kuvataiteilija, taideterapeutti Krista Launonen