Sateenkaariruokavalio - väriruokaa joka päivä

Sateenkaariruokavalio - väriruokaa joka päivä

Päivitetty 14.3.2023

Sateenkaariruokavalion ajatuksena on, että mitä enemmän lautaselta löytyy väriä, sitä enemmän elimistö saa hyödyllisiä ravintoaineita. Väriruoan ottaminen osaksi jokapäiväistä arkea varmistaa kasvisten monipuolisen syömisen.

Nauti sateenkaaren värit joka päivä

Väriruoka on paitsi piristys silmälle, myös muistutus erilaisten juuresten, hedelmien, vihannesten ja marjojen tärkeistä vitamiini- ja mineraalipitoisuuksista. Sateenkaariruokavalion mukaan pyritään joka päivä syömään kaikkia sateenkaaren eri värejä, sillä ruoan luonnollisen värin uskotaan kertovan yleensä myös ruoan ravitsemuksellisesta arvosta.

Sateenkaariruokavalion pääväriryhmiä on viisi: punainen, vihreä, valkoinen, keltainen/oranssi ja violetti/sininen. Väriruokavalion mukaan jokaista näitä värejä edustavia hedelmiä, vihanneksia, marjoja tai juureksia pitäisi syödä päivässä vähintään desin verran, jolloin ruokavaliosta tulee erittäin monipuolinen. Desi vastaa suunnilleen yhtä hedelmää, juuresta tai vihannesta. Väriruokavalion noudattaminen ei tarkoita pelkästään värikkäiden kasvikunnan tuotteiden nauttimista, vaan sen voi ottaa osaksi normaalia, terveellistä ruokavaliota, jossa monipuolinen, värikkäiden kasvisten syöminen on tullut tavaksi.

sateenkaarisalaatti Kuvassa: Sateenkaarisalaatti

Mistä värejä ruokaan?

Vihreä on luultavasti väreistä kaikkein helpoin. Hyviä, vitamiinirikkaita vihreitä kasviksia ovat muun muassa pinaatti, avokado, parsa, parsakaali, ruusukaali sekä vihreät omenat. Myös vesikrassi sekä vihreät salaatit ovat helppoja käyttää.
Violettiin tai siniseen sateenkaaren raitaan sujahtavat esimerkiksi mustikat, luumut, munakoiso, karhunvatukat sekä violetti bataatti. Punakaalin voi luokitella sekä violetteihin että punaisiin.
Punaisia kasviksia on runsaasti - vaihtele monipuolisesti omenoita, vesimelonia, tummia rypäleitä, raparperia, mansikoita ja vadelmia. Punaisiin kuuluvat myös tietysti tomaatit, kirsikat, punainen paprika, punajuuri ja retiisi.
Pirteät keltaiset ja oranssit päivän kasvikset voivat koostua esimerkiksi keltaisista luumuista, mangosta, kurpitsasta, oranssista bataatista, cantaloupemelonista, aprikoosista ja porkkanoista.
Vaikka valkoinen ei ole muiden väriruokakasvisten tapaan räikeä, on se silti merkittävä osa sateenkaariruokavaliota. Täydennä sateenkaari valitsemalla valkoisista inkivääriä, sipulia, valkosipulia, sieniä tai kukkakaalia.

Voit nauttia värit pitkin päivää tai vaikka kaikki yhdellä lautasella! Hedelmiä on helppo ottaa välipalaksi tai herkkunälkään, marjat sopivat niin smoothieen kuin puuroonkin, ja kaikkia juureksia sekä vihanneksia on helppo lisätä lounas- tai illallislautaselle. Väriruokavaliota noudattaessa kannattaa huomioida kauden sesonkikasvikset ja nauttia väriruoan tuomasta ilosta sekä elinvoimasta!

Bataatti-punajuurisalaatti (680x300) Kuvassa: Bataatti-punajuurisalaatti