• Sesongin herkut
  • Erityisruokavaliot

Pikeeri eli royal icing

Pikeeri eli royal icing on tomusokerikuorrutus, joka kovettuu kuivuessaan. Pikeeri toimii hyvin pikkuleipien koristelussa ja siitä voi tehdä myös irtonaisia koristeita.
Pikeeri eli royal icing
Testattu K-Ruoka koekeittiössä
  • alle 15 min
  • 179 kcal / 100 g

Ainekset

    • 1/4dlkananmunan valkuaista
    • 1 3/4dltomusokeria
    • 2-3tippaasitruunanmehua
    • (jauhemaista elintarvikeväriä)

Valmistus

alle 15 min
  1. Mittaa valkuaiset ja 1 dl tomusokeria kulhoon. Vaahdota sähkövatkaimella muutama minuutti. Lisää loppu tomusokeri ja sitruunanmehu. Lisää halutessasi elintarvikeväri ja vatkaa vielä noin 1 minuutin ajan.
  2. Kaada pikeeri pakastepussiin. Leikkaa pussin kulmaan pienenpieni reikä. Koristele pikkuleivät ja anna pikeerin kovettua. Annoksesta riittää noin 30 pikkuleivän koristeluun, mikäli pikkuleivän pinta päällystetään kokonaan pikeerillä.

Tiesitkö että...

Vinkki! Tomusokerin määrää lisäämällä tai vähentämällä saat vaihdeltua pikeerin koostumusta eri tarkoitukseen sopivaksi. Isompiin, levitettäviin pintoihin käytettäessä kannattaa tomusokeria laittaa hieman vähemmän. Irtonaisiin, leivinpaperin päälle pursotettaviin koristeisiin kannattaa tomusokerin määrää lisätä. Sopiva paksuus löytyy parhaiten kokeilemalla.

Ravintosisältö per 100 g

  • 179 kcal747 kJ
  • Proteiinia2 g
  • Hiilihydraatteja41,9 g
  • Rasvaa0,02 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kommentoi

Arvosana reseptille5
  • Liisa19.12.2016

    Parasta pieeriä tulee ihan vaan vedellä ja tomusokerilla.

  • Koekeittiö7.12.2015

    Kiitos kommentistasi. Pikeerin valmistuksessa oikean paksuuden löytäminen voi olla aluksi hieman hankalaa. Kuten ohjeessakin sanotaan, sopiva paksuus löytyy parhaiten kokeilemalla. Koekeittiön muistiinpanoissa lukee, että pikeeri testattiin 1/4 dl:lla valkuaista. Näin ollen reseptiin on jossain veiheesssa päässyt ikävä pieni, mutta oleellinen, kirjoitusvirhe. Olemme todella pahoillamme virheestä, ohje on nyt korjattu. Kiitokset tarkkaavaisuudestasi. Toivottavasti pikeeri onnistuu seuraavalla kerralla ja saat piparkakkutalon koristeltua. Mukavaa joulun odotusta!

  • Pipari6.12.2015

    Tein tällä ohjeella ensimmäistä kertaa pikeeriä piparkakkutalon koristelua varten. Tuolla ohjeella tuli todella löysää, ja jouduin lisäämään tomusokeria useampaan otteeseen. Laitoin sitä yli 3 dl ja silti on liian löysää. Olisin laittanut enemmänkin, mutta loppui kesken. Pikeerin teosta on yli 4 h ja vieläkin pehmeää/löysää. Eikös tämän pitäisi kovetua suht nopeasti? Löysin toisen ohjeen pikeerille ja siinä valkuaista on puolet vähemmän tomusokeriin verrattuna. Harmittaa kun en löytänyt toista ohjetta ensin niin olisin laittanut vähemmän nestettä ja olisin saanut ehkä jämäkämpää pikeeriä.