• Sesongin herkut
  • Erityisruokavaliot

Halloween vaahtokarkkimadot

Vaahtokarkkien valmistaminen glukoosisiirapin avulla on helppoa. Voit maustaa massan myös vanilja-aromilla.
Halloween vaahtokarkkimadot
Testattu K-Ruoka koekeittiössä
  • 25-50 annosta
  • yli 60 min
  • 276 kcal / 100 g

Ainekset

25-50 annosta
    • 8-10kpl(17 g)liivatelehtiä
    • 2 1/4dlsokeria
    • 100gDansukker glukoosisiirappia
    • 3/4dlvettä
    • 4(110 g)valkuaista
    • ripaus suolaa
    • 1(n. 1 rkl)sitruunan raastettu kuori
    • vihreää elintarvikeväriä (jauhetta tai geeliväriä)

Lisäksi

    • 2dltomusokeria
    • 2dlmaissitärkkelystä (Maizena)

Valmistus

yli 60 min
  1. Valmistele ensin tarjottimet tai pellit (2-3 kpl), joihin pursotat vaahtokarkkimassan. Sekoita keskenään tomusokeri ja maissitärkkelys. Siivilöi seosta tasainen kerros tarjottimille tai pelleille. Säästä loput valmiita vaahtokarkkeja varten.
  2. Upota liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen. Mittaa pieneen kattilaan sokeri, glukoosisiirappi ja vesi. Kuumenna seosta keskilämmöllä, kunnes seoksen lämpötila on 118 astetta. Käytä lämpötilan mittaamiseen joko sokerilämpömittaria tai elektronista lämpömittaria.
  3. Erottele sokeriseoksen kuumentuessa huoneenlämpöiset valkuaiset puhtaaseen ja kuivaan kulhoon. Vatkaa valkuaisia ensin pienellä teholla. Kun vaahtoon on muodostunut paljon pieniä tasaisen kokoisia kuplia, lisää ripaus suolaa ja nosta tehoa. Vatkaa valkuaiset kiiltäväksi vaahdoksi. Valuta 118-asteinen sokeriseos valkuaisten joukkoon koko ajan vatkaten.
  4. Purista liivatteista vesi ja siirrä ne samaan kattilaan, jossa valmistit sokerisiirapin. Lisää vielä 2 rkl vettä ja kuumenna, jotta liivatteet sulavat veteen. Valuta liivateseos valkuaisten joukkoon huolellisesti vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes massa on jäähtynyt kädenlämpöiseksi. Sekoita massaan sitruunankuoriraaste ja elintarvikeväri. Väri saa olla voimakkaan vihreä.
  5. Siirrä vaahtokarkkimassa isoon pursotinpussiin. Voit käyttää joko pyöreää tai tähtimäistä pursotinterää eli tyllaa. Pursota vaahtokarkkimassasta tomusokeri-maissitärkkelysseoksen päälle suikeroita matoja. Anna kuivua 4-8 tuntia. Kuivumisaika riippuu vaahtokarkkien koosta.
  6. Siivilöi kuivuneiden vaahtokarkkimatojen päälle hieman tomusokeri-maissitärkkelysseosta. Pyöräytä vaahtokarkit tomusokeriseoksessa ja ravista ylimääräinen jauho pois siivilän avulla. Vaahtokarkit säilyvät ilmatiiviissä astiassa noin viikon.

Tiesitkö että...

Vinkki! Voit myös levittää vaahtokarkkimassan suorakaiteen muotoiseen astiaan. Anna massan kuivua mielellään yön yli ja leikkaa siitä haluamasi kokoisia paloja.

Ravintosisältö per 100 g

  • 276 kcal1 150 kJ
  • Proteiinia3,7 g
  • Hiilihydraatteja64,2 g
  • Rasvaa0,11 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kommentoi

Arvosana reseptille4