Georgialainen ruoka

Georgialainen ruoka

Päivitetty 3.1.2019

Georgialaista ruokaa voisi kuvata sanoilla mehevä, täyteläinen ja uniikki. Jos maan monipuolinen ruokakulttuuri ei ole sinulle entuudestaan tuttu, varo vain, sillä todennäköisesti jäät koukkuun ensi puraisusta!

Sanonnan mukaan muut syövät elääkseen, kun georgialaiset elävät syödäkseen. Ruokakulttuurissa näkyvät lähialueiden vaikutteet, Länsi-Georgiassa Turkin ja Itä-Georgiassa Iranin.

Georgialaiselle ruoalle tunnuksenomaista on lihan runsas käyttö ja liharuokalajeja löytyykin runsaasti joka lähtöön. Suosittuja ovat esimerkiksi grillatut saslikit eli lihavartaat, kiehuvan kuumina tarjottavat lihapadat ja mausteisella lihalla täytetyt khinkalit eli lihanyytit. Kasvikset ovat myös keskeisessä osassa tuomassa makua lautasille: varsinkaan munakoisoa, papuja, kaalia, punajuurta ja tomaattia ei säästellä. Pähkinät ja aromikas korianteri tuovat oman makusäväyksensä ruokalajeille. Uskotaan, että viini on saanut alkunsa Georgiasta ja viiniä pidetäänkin tärkeänä ruokajuomana sekä aterian täydentäjänä.

Georgiassa on tapana tilata pöytä täyteen erilaisia ruokalajeja, jotka jaetaan koko seurueen kesken. Näissä pidoissa ei tosiaankaan tarvitse pelätä, että jäisi nälkä! Isoja, pitkään kestäviä illallisia kutsutaan nimityksellä supra, joissa illan arvostettu isäntä tamada ja vieraat pitävät maljaa nostaen useita puheita ruokailun lomassa. Illalliset voivat kestää lukuisia tunteja iloisessa puheensorinassa mahat täyteen syöden ja viiniä kaadetaan laseihin vuolaasti.

gruusialainenkaalikeitto

Poimintoja georgialaisesta keittiöstä

  • Hatsapuri on suolaisella juustolla täytetty piiras, joka muistuttaa hieman juustopizzaa. Tämä usein syntisen rasvainen herkku tarjotaan kuumana suoraan uunista niin, että juusto on vielä sulaa. Hatsapuria löytyy useina versioina: juusto voi olla kätkettynä piiraan sisään tai sitä ripotellaan runsaasti avonaisen piiraan päälle, joka tarjotaan kananmunan kera.
  • Gruusialainen kaalikeitto taikoo kaalista muhevan makuista. Jauheliha tekee keitosta täyttävän ja nokare crème fraîchea tuo loppusilauksen lämmittävälle annokselle.
  • Georgialainen possupata maustetaan chilillä, korianterilla ja sarviapilansiemenillä. Ennen pataan sujahtamista possupalat marinoidaan yön yli, jonka jälkeen makua isketään vielä irti grillaamalla ne vartaissa. Rustiikkinen possupata tuoreen maalaisleivän kanssa tarjottuna on omiaan nostattamaan veden kielelle kaikille lihansyöjille.
  • Gruusialainen kaalilaatikko yhdistää täyteläisellä tavalla jauhelihaa, kaalia, tomaattia, crème fraîchea ja maustekurkkua.
  • Khinkhalit ovat usein voimakkaasti maustetulla lihalla täytettyjä taikinanyyttejä. Tämän georgialainen perinneruoka saatetaan myös täyttää esimerkiksi suolaisella sulugunijuustolla, sienillä tai kasviksilla.