Verkkokaupan kirjautuminen on uudistunut! Lue lisää täältä.
Näin pitkään ruoka säilyy

Näin pitkään ruoka säilyy

Parasta ennen -päiväys on mennyt, mutta onko elintarvike edelleen turvallista syödä? 

Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä

Parasta ennen -merkintä viittaa ajankohtaan, johon asti elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet, kun se säilytetään oikein. Yleensä elintarvike on käyttökelpoinen vielä päiväyksen jälkeenkin. Elintarvikkeen käyttökelpoisuutta kannattaakin arvioida katsomalla, haistamalla ja maistamalla tuotetta.

Parasta ennen -merkintä eroaa viimeinen käyttöpäivä -merkinnästä, joka on merkittävä hyvin herkästi pilaantuviin elintarvikkeisiin, kuten liha- ja kalatuotteisiin. Ne saattavat jo hyvinkin pian viimeisen käyttöpäivänsä jälkeen aiheuttaa terveysvaaran. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä on nimensä mukaisesti päivä, jolloin tuote viimeistään tulee käyttää.

Maitotuotteet

Maitotuotteet säilyvät avaamattomana oikein säilytettyinä parasta ennen -päiväykseen saakka, mutta oikein säilytettyinä ne voivat kelvata käyttöön vielä päiväyksen jälkeen. Säilyyvyden arvioinnissa kannattaa käyttää omia aistejaan: pahat hajut ja maut kertovat tuotteen pilaantumisesta vaikka päiväys ei olisi vielä mennyt. Tuoretuotteet kuten maito ovat herkempiä pilaantumaan kuin vaikkapa hapanmaitotuotteet ja voi.

Kananmuna

Jos epäilet kananmunaa pilaantuneeksi, tee helppo testi. Laita kananmuna vedellä täytettyyn astiaan. Jos kananmuna kelluu, on se pilaantunut. Astian pohjalle uppoa kananmuna on vielä käyttökelpoinen.

Leipä

Arvioi käyttökelpoisuutta katsomalla ja haistamalla. Hieman kuivahtunutta, mutta muuten käyttökelpoiselta vaikuttavaa leipää voi esimerkiksi paahtaa tai tehdä siitä krutonkeja.

Pastat, puurot ja hiutaleet

Pastat, puurot ja hiutaleet eivät varsinaisesti pilaannu parasta ennen -päiväyksen ylittyessä, mutta niiden rakenne saattaa heikentyä.

Mausteet

Kuivatut mausteet eivät niinkään pilaannu parasta ennen -päiväyksien jälkeen, mutta niiden maku saattaa heikentyä tai laimentua ajan saatossa.

Liha- ja kalatuotteet

Liha- ja kalatuotteet ovat hyvin herkästi pilaantuvia ja niissä noudatetaan viimeisen käyttöpäivän merkintää. Tuotteita ei ole turvallista syödä annetun viimeisen käyttöpäivän jälkeen, sillä ne saattavat hyvinkin pian päiväyksen jälkeen aiheuttaa terveysvaaran.

Säilykkeet

Säilykkeiden pitkä säilyvyysaika taataan kuumentamalla ilmatiiviisti pakattu tuote, jolloin mikrobi- ja entsyymitoiminta tuhoutuvat. Säilykkeet tulee kuitenkin säilyttää kuivassa paikassa, eivätkä ne saa jäätyä. Metallista säilyketölkkiä ei tulisi myöskään säilyttää jääkaapissa, koska pakkaus saattaa kerätä kosteutta ja syöpyä. Avatussa tölkissä elintarvikkeita ei kannata säilyttää. Jäljelle jäänyt tuote kannattaa siirtää tölkistä esimerkiksi kannelliseen rasiaan ja säilyttää jääkaapissa.

Juustoraaste

Juustoraaste pakataan suojakaasuun ja se säilyy jääkaapissa avaamattomana parasta ennen -päiväykseen saakka. Avattu tuote pilaantuu muutamassa päivässä, kuten juustoraaste yleensäkin. Tuote tulee avaamattomana ja avattuna säilyttää viileässä, mutta se ei riitä säilyttämään tuotetta kovin pitkiä aikoja, kun pussi on avattu ja pakkaukseen pääsee ilman mukana happea ja homeitiöitä.

Mikäli kaikkea juustoraastetta ei käytetä kerralla, kannattaa se pakastaa. Pakastettuna juustoraaste säilyy jopa 3-6 kuukautta ja se on helppo annostella ruokaan.