Näin pitkään ruoka säilyy

Näin pitkään ruoka säilyy

Päivitetty 21.10.2022

Parasta ennen -päiväys on jo mennyt, mutta onko elintarvike edelleen syömäkelpoinen? Entä silloin, jos kyseessä on viimeinen käyttöpäivä? Katso K-Ruoka.fi:n vinkit!

Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä

Parasta ennen -merkintä viittaa ajankohtaan, johon asti elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet, kun se säilytetään oikein. Yleensä elintarvike on käyttökelpoinen vielä päiväyksen jälkeenkin. Elintarvikkeen käyttökelpoisuutta kannattaakin arvioida katsomalla, haistamalla ja maistamalla tuotetta.

Parasta ennen -merkintä eroaa viimeinen käyttöpäivä -merkinnästä, joka on merkittävä hyvin herkästi pilaantuviin elintarvikkeisiin, kuten liha- ja kalatuotteisiin. Ne saattavat jo hyvinkin pian viimeisen käyttöpäivänsä jälkeen aiheuttaa terveysvaaran. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä on nimensä mukaisesti päivä, jolloin tuote viimeistään tulee käyttää.

Maitotuotteet

Maitotuotteet säilyvät avaamattomana oikein säilytettyinä parasta ennen -päiväykseen saakka, mutta oikein säilytettyinä ne voivat kelvata käyttöön vielä päiväyksen jälkeenkin. Säilyyvyden arvioinnissa kannattaa käyttää omia aistejaan: pahat hajut ja maut sekä epämääräinen koostumus kertovat tuotteen pilaantumisesta vaikka päiväys ei olisi vielä mennyt. Tuoretuotteet, kuten maito ja mozzarella, ovat herkempiä pilaantumaan kuin vaikkapa hapanmaitotuotteet ja voi.

Pannukakku (680x300) Kuvassa: Pannukakku

Juustoraaste

Juustoraaste pakataan suojakaasuun ja se säilyy jääkaapissa avaamattomana parasta ennen -päiväykseen saakka. Avattu tuote pilaantuu muutamassa päivässä, kuten juustoraaste yleensäkin. Tuote tulee avaamattomana ja avattuna säilyttää viileässä, mutta se ei riitä takaamaan säilyvyyttä mikäli pussi on avattu ja pakkaukseen pääsee ilman mukana happea ja homeitiöitä.

Jos kaikkea juustoraastetta ei käytetä kerralla, kannattaa se pakastaa. Pakastettuna juustoraaste säilyy jopa 3-6 kuukautta ja se on helppo annostella ruokaan!

Kananmuna

Kananmunat säilyvät usein pitkäänkin parasta ennen -päiväyksen jälkeen, varsinkin jos ne säilyttää oikein. Kananmunien optimaalinen säilytyslämpötila on 12–14 astetta, mutta tärkeintä on säilytyslämpötilan tasaisuus - säilytit niitä sitten huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Jos epäilet kananmunaa pilaantuneeksi, tee helppo testi! Laita kananmuna vedellä täytettyyn astiaan. Jos kananmuna kelluu, on se pilaantunut. Astian pohjalle uppoava kananmuna on vielä täysin käyttökelpoinen. Varmin tapa tunnistaa kananmunan käyttökelpoisuus on kuitenkin hajuaisti: tuore muna ei haise miltään, mutta pilaantuneen munan tunnistaa varmasti epämiellyttävästä hajusta.

Munakas uunissa kuvitus Kuvassa: Munakas uunissa

Leipä

Arvioi leivän käyttökelpoisuutta katsomalla ja haistamalla. Hieman kuivahtunutta, mutta muuten käyttökelpoiselta vaikuttavaa leipää voi esimerkiksi paahtaa tai tehdä siitä krutonkeja. Kuivahtaneen leivän voi myös kostuttaa vedellä ja lämmittää uunissa, jolloin se hieman pehmenee. Mikäli leivässä näkyy selkeitä homepilkkuja, on se muuttunut syömäkelvottomaksi.

Kuivatuotteet

Pastat, puurot, jauhot, hiutaleet, palkokasvit ja riisi eivät varsinaisesti pilaannu parasta ennen -päiväyksen ylittyessä, mutta niiden rakenne saattaa heikentyä. Ne säilyvät hyvin kuivassa ja viileähkössä huoneenlämmössä valolta suojattuna. Valkoinen jauho ja riisi säilyvät paremmin kuin enemmän rasvaa sisältävät täysjyvätuotteet. Jauhojen jämät voi yhdistää sämpylä-, leipä- ja rieskataikinoihin. Piirakan pohja saa makua kaurajauhoista, leseistä tai ruisjauhoista. Lettutaikinaan voi hyvin sujauttaa erilaisia jauhoja, ja hiutaleista tai leseistä syntyy tuorepuuro.

Rasvaa sisältävät kuivatuotteet

Pähkinät, siemenet, mantelit, kahvi ja keksit säilyvät muita kuivatuotteita huonommin, ja kuuma sää nopeuttaa niissä olevan rasvan härskiintymistä. Tuotteiden kuntoa voi arvioida haistamalla ja maistamalla. Kahvi kannattaa säilyttää omassa pussissaan tiiviissä astiassa, keksit omassa pakkauksessaan tai tiiviissä rasiassa kosteudelta suojassa. Ylijääneet pähkinät ja siemet voi kauttaa näkkäriin, granolaan, mysleihin ja sämpylöihin tai paahdettuna salaatteihin.

Granola (680x300) Kuvassa: Granola

Mausteet

Mausteet eivät niinkään pilaannu parasta ennen -päiväyksien jälkeen, mutta niiden maku saattaa heikentyä tai laimentua ajan saatossa. Kokonaiset pippurit, anikset, kardemummat ja neilikat säilyvät paremmin kuin jauhetut tai rouhitut mausteet. Mitä jauhetumpi mauste, sitä nopeammin aromit häipyvät. Säilytä mausteet ilmatiiviissä pakkauksissa ja suojassa valolta, kosteudelta ja lieden lämmöltä.

Tuoreet liha- ja kalatuotteet

Tuoreet liha- ja kalatuotteet ovat hyvin herkästi pilaantuvia ja niissä noudatetaan viimeisen käyttöpäivän merkintää. Tuotteita ei ole turvallista syödä annetun viimeisen käyttöpäivän jälkeen, sillä ne saattavat hyvinkin pian päiväyksen jälkeen aiheuttaa terveysvaaran.

Säilykkeet

Säilykkeet, hillot ja hyytelöt on pakattu steriileihin, tiiviisiin pakkauksiin, joten ne säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä jopa vuosia. Muovipakkaukset ovat metalli- ja lasitölkkiä huokoisempia, joten niissä säilyvyysajat ovat hieman lyhyempiä. Metallista säilyketölkkiä ei tulisi säilyttää jääkaapissa, koska pakkaus saattaa kerätä kosteutta ja syöpyä. Avatussa tölkissä elintarvikkeita ei kannata säilyttää. Jäljelle jäänyt tuote kannattaa siirtää tölkistä esimerkiksi kannelliseen rasiaan ja säilyttää jääkaapissa.

Nopea tonnikalapasta (680x300) Kuvassa: Nopea tonnikalapasta