Hyppää sisältöön
Parhaat lihapullareseptit: lihapyörykät 10 tapaa

Parhaat lihapullareseptit: lihapyörykät 10 tapaa

Julkaistu 5.6.2018

Lihapullat ovat monelle tuttu klassikkoruoka jo lapsuudesta asti. Lue 10 uutta tai tuttua vinkkiä lihapullien valmistukseen.

1) Perinteiset lihapullat

Perinteinen lihapullataikina syntyy jauhelihasta, kananmunasta ja korppujauhoista. Mausteena käytetään sipulia ja suolaa. Tässä reseptissä nesteenä on pippurilla maustettua ruokakermaa, joka antaa lihapyöryköille pehmeän ja kevyen pippurisen maun. Ruokakerman voi korvata myös vedellä.

2) Lihapullat keitossa

Parmesaaniraasteella maustetut itse tehdyt lihapullat maistuvat herkullisina sattumina keitossa. Ruokaisuutta lihapulla-pastakeittoon tuovat myös pasta ja pavut.

3) Lindströmin lihapullat

Tutut Lindströmin pihvit taipuvat myös lihapullan muotoon. Lindströmin lihapullat saavat kauniin punaisen sävynsä, kun tavanomaiseen lihapullataikinaan lisätään raastettua säilykepunajuurta. Korppujauhojen sijaan lihapullat saavat rakennetta vedessä turvotetuista kaurahiutaleista. Tarjoa pyörykät raikkaan vuohenjuustodipin kera.

4) Cocktail-lihapullat

Lihapyörykät ovat myös mainio pieni suolainen tarjottava juhliin tai illanistujaisiin. Pienet itse tehdyt cocktail-lihapullat saavat lisämakua aurinkokuivatusta tomaatista ja kapriksista. Lihapullien kanssa maistuu vaikkapa raikas avokadokastike.

5) PoPo-lihapullat

Superhelpot PoPo-lihapullat valmistetaan HK:n PoPo porsas-porkkanajauhiksesta. PoPo on porsaanjauhelihaa, johon on lisätty porkkanaraastetta. PoPo-lihapullaresepti on helppoakin helpompi: paketilliseen PoPoa lisätään vain pussillinen dippimaustetta ja muutama lusikallinen öljyä tai voita. Muotoillut pyörykät paistetaan kypsiksi joko pannulla tai uunissa.

6) Aasialaiset lihapullat

Lihapullat voi maustaa myös aasialaisittain. Näin saat uutta makua tuttuun herkkuun. Riisin kanssa tarjottavat aasialaiset lihapullat on maustettu sitruunalla, valkosipulilla, chilillä, soijalla ja korianterilla. Sitruunan tilalla voit käyttää myös limettiä.

7) Karpalolihapullat

Sipulin lisäksi lihapyöryköihin voi sujauttaa myös marjoja. Kuivatut karpalot antavat yrttisiin lihapulliin mukavaa makeutta. Karpalolihapullien vastapainoksi sopii kirpeä puolukkasurvos ja tietenkin perinteinen perunamuusi.

8) Frikadellit, italialaiset lihapyörykät

Lihapullat spagetin kera tuovat mieleen makumuistoja Italiasta. Tässä reseptissä lihapyörykät haudutetaan meheviksi maukkaassa tomaattiliemessä. Frikadellit eli italialaiset lihapullat sopivat erityisen hyvin pastan kanssa nautittavaksi. Ripottele annoksen päälle vielä tuoretta persiljaa.

9) Gratinoidut lihapullat

Lihapullat voi nauttia myös ruokaisan gratiinin muodossa. Gratinoidut lihapullat tomaattikastikkeessa saavat uunissa maukkaan leipä-juustokuorrutuksen. Tässä reseptissä voit helposti hyödyntää myös hieman kuivahtanutta leipää. Tarjoa lihapullien kera pastaa, riisiä tai lohkoperunoita ja koristele annos tuoreilla basilikan lehdillä.

10) Lihapullasliderit

Lihapullaleivät taitavat olla tutumpia amerikkalaisesta keittiöstä, mutta maistuvat nämä herkut myös meille suomalaisille. Hauskat pienet lihapullasliderit täytetään tomaattikastikkeen kera kypsytetyillä lihapullilla, BBQ-sipuleilla ja cheddarjuustolla. Suussasulavaa sormiruokaa vaikka kisakatsomoon!