Vähähiilihydraattinen ruokavalio – hintsusti hiilareita
Julkaistu 17.5.2018Vähähiilihydraattinen ruokavalio eli karppaus on alunperin levinnyt Suomeen Yhdysvalloista. Ruokavaliota käytetään pääasiassa painonhallintaan sekä sairauksien hoitoon ja ehkäisyyn.
Karppaajat eli vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattajat seuraavat ruokavaliota, joka sisältää merkittävästi vähemmän hiilihydraatteja kuin perinteinen ruokakolmio tai lautasmalli.
Runsaasti proteiineja ja rasvoja
Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa syödään tärkkelystä sisältävien hiilihydraattien sijaan proteiineja ja rasvoja. Runsaat sokerinlähteet kuten makeiset, suklaa, leivokset, pullat, jäätelö, keksit ja tietyt hedelmät ovat pannassa.
Myös peruna, pasta, murot, puuro, riisi, margariini ja leipä ovat kiellettyjen ruokien listalla. Juomista suositellaan nautittavaksi vettä, kahvia tai teetä, virvoitusjuomia ja valmismehuja tulisi välttää. Kaakaolla ja tummalla suklaalla herkuttelu on kuitenkin korkean rasvapitoisuuden vuoksi myös karppaajille sallittua.
Kurkistus karppaajan lautaselle
Vähähiilihydraattista ruokavaliota käytetään useimmiten painonhallintaan, mutta sen avulla voidaan hoitaa ja ehkäistä myös erilaisia sairauksia kuten diabetesta tai suolistovaivoja.
Karppaajat nauttivat paljon kuitupitoisia kasviksia, vihanneksia ja sieniä sekä lihaa, kalaa, kanaa ja rasvaisia maitotuotteita. Karppaajan aamupalaksi sopii jogurtti marjoilla tai hedelmillä, päivällä voi syödä vaikkapa kalaa uunijuureksilla, välipalalla pähkinöitä ja illalla tonnikalaa raejuuston ja salaatin kanssa.
Pääasia on, että päivässä syötyjen hiilihydraattien määrä pysyy sopivan alhaisena. Perinteisesti vähähiilihydraattisen tuotteen hiilariylärajana voidaan pitää viittä grammaa hiilihydraattia sataa grammaa kohden.