Hyppää sisältöön
Käsi on koputtamassa vesimelonia kypsyyden tarkistamiseksi.

Milloin hedelmä on kypsä? Tarkista hedelmän kypsyys!

Julkaistu 29.1.2025

Kypsät hedelmät maistuvat ihanan makeilta ja aromikkailta. Mutta miten tarkistaa, että saat syötyä juuri sopivan kypsät hedelmät? Eri hedelmille on eri tapoja tarkistaa kypsyys. Erityisesti vesimelonin, avokadon ja ananaksen kypsyys tarvitsevat pikkukikkoja! Lue, miten helpoiten saat selville hedelmien kypsyyden.

Vesimeloni

Vesimelonin kypsyyden tarkistat kopauttamalla sitä kevyesti kuoreen. Kumea ääni paljastaa, että se on valmis nautittavaksi. Raakaa vesimelonia koputtaessa sen ääni on vaimeampi. Kypsässä melonissa on myös keltainen kohta pohjassa.

028_hedelmien_kypsyyskoulu_vesimeloni

Banaani

Banaanin syöntikypsyydessä on monia mieltymyksiä. Vihreä banaani on raaka ja maultaan kitkerä, koska sen tärkkelys ei ole vielä muuttunut sokeriksi. Kun banaani on kypsä, sen kuori on keltainen ja siinä on tummia pilkkuja. Kypsä banaani on pehmeä ja makea.

028_hedelmien_kypsyyskoulu_banaanit

Avokado

Yleisin tapa testata avokadon kypsyyttä on kokeilla varovasti painamalla, onko se pehmeä. On olemassa myös toinen keino. Nappaa avokadon ruskea kanta pois. Jos kanta lähtee irti helposti ja alta paljastuu vihreää, on avokado valmis syötäväksi.

028_hedelmien_kypsyyskoulu_avokado

Appelsiini

Kypsä appelsiini on kiinteä ja sen kuori on ohut sekä sileä. Kypsyyden voi myös tarkistaa painon perusteella. Mitä mehukkaampi appelsiini on, sitä enemmän se painaa.

028_hedelmien_kypsyyskoulu_appelsiini

Ananas

Ananaksen kypsyys varmistuu, kun kokeilet vetäistä irti yhden sen lehdistä. Jos lehti irtoaa helposti, ananas on kypsä. Kypsän ananaksen tuoksu on tuore ja voimakas.

028_hedelmien_kypsyyskoulu_ananas

Löydä lisää reseptejä ja vinkkejä hedelmien käyttöön