K-Ruoka-sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Kinkkutemppu tulee jälleen!

Kinkkutemppu tulee jälleen!

Kinkkutemppu kutsuu jälleen suomalaiset mukaan joulun kiertotaloustekoon – jouluruokien paistinrasvoista uusiutuvaa dieseliä.

Huikean suosion saavuttanut Kinkkutemppu kierrättää jo kuudetta joulua peräkkäin joulukinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat Neste MY uusiutuvaksi dieseliksi. Kekseliäs kiertotalouskampanja onnistui viime vuonna keräämään 240 000 kotitalouden voimin huimat 55 tonnia rasvajätettä. Tänä jouluna Kinkkutemppu innostaa jälleen suomalaisia kiertotaloustekoon.

Suomalaiset syövät joka joulu noin seitsemän miljoonaa kiloa kinkkua ja kinkun paistamisen yhteydessä syntyy valtava määrä rasvajätettä. Etenkin joulun aikaan on tärkeää muistaa, etteivät paistinrasvat kuulu viemäriin, vaan ne tulee kierrättää asianmukaisesti. Viemäriin kaadettu paistinrasva voi aiheuttaa mittavia vahinkoja, sillä rasva tukkii viemäriverkostoa. Jouluruokien valmistuksesta syntyneet paistinrasvat voi tänäkin vuonna toimittaa keräyspisteisiin, joista alkaa rasvan tie kohti uusiutuvaa dieseliä.

250 K-ruokakauppaa mukana kampanjassa!

Kinkkutempun keräyspisteitä on yhteensä lähes 300 ympäri Suomen, joista 250 on K-kaupoissa. Paistinrasvojen keräysaika on 17.12.2021–7.1.2022. Tarkat keräyspisteiden osoitteet ja lisätietoa kampanjasta löydät osoitteesta: kinkkutemppu.com. Katso lähin keräyspisteesi tästä.

3 askelta Kinkkutemppuun:

  1. Ota ruoan paistorasva talteen
  2. Kaada jäähtynyt rasva varovasti tyhjään maitotölkkiin ja sulje se teipillä tai korkilla
  3. Kiikuta purkki keräyspisteeseen

Tiesitkö?

  • Keskikokoisesta kuuden kilon kinkusta paistaessa tirisevällä rasvalla voi ajaa noin 3 kilometriä henkilöautolla, ja rasvajätteestä tuotetun polttoaineen hiilijalanjälki on tavalliseen fossiiliseen dieseliin verrattuna jopa 90 % pienempi.
  • Kierrätykseen kelpaavat kinkun paistinrasvan lisäksi yhtä hyvin muutkin jouluruokien paistinrasvat, kuten esimerkiksi kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat.
  • Ainoa soveltuva palautusastia on kartonkiastia, kuten maitotölkki. Lasi-, metalli- tai muoviastioissa rasvaa ei voi palauttaa.

#joulukinkku #ympäristö #kinkkurasva #kinkkutemppu #joulukinkku