Kinkkutemppu tulee jälleen!

Kinkkutemppu tulee jälleen!

Päivitetty 4.12.2023

Kinkkutemppu kutsuu suomalaiset mukaan joulun kiertotaloustempaukseen, jossa jouluruokien paistinrasvoja käytetään raaka-aineena uusiutuvan dieselin valmistamisessa.

Huikean suosion saavuttanut Kinkkutemppu kierrättää jo kahdeksatta joulua peräkkäin joulukinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat Neste MY Uusiutuvaa Diesel -polttoaineeksi. Kekseliäs kiertotalouskampanja onnistui viime vuonna keräämään huimat 45 tonnia rasvajätettä. Tänä jouluna Kinkkutemppu innostaa jälleen suomalaisia kiertotaloustekoon.

Suomalaiset syövät joka joulu miljoonia kiloja kinkkua ja kinkun paistamisen yhteydessä syntyy valtava määrä rasvajätettä. Etenkin joulun aikaan on tärkeää muistaa, etteivät paistinrasvat kuulu viemäriin, vaan ne tulee kierrättää asianmukaisesti. Viemäriin kaadettu paistinrasva voi aiheuttaa mittavia vahinkoja, sillä rasva tukkii viemäriverkostoa. Kinkun ja muiden jouluruokien valmistuksesta syntyneet paistinrasvat voi tänäkin vuonna toimittaa Kinkkutempun keräyspisteisiin, joista alkaa rasvan tie kohti uusiutuvaa dieseliä.

Lähes 200 K-ruokakauppaa mukana kampanjassa!

Kinkkutempun keräyspisteitä on ympäri Suomen, joista lähes 200 sijaitsee K-kauppojen yhteydessä. Paistinrasvojen keräysaika on 18.12.2023–7.1.2024.

Tarkat keräyspisteiden osoitteet ja lisätietoa kampanjasta löydät osoitteesta: kinkkutemppu.com. Katso lähin keräyspisteesi.

Näin osallistut Kinkkutemppuun

  • Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva paistinrasva tyhjään kartonkitölkkiin, kuten maitotölkkiin. Älä käytä lasista, metallista tai muovista pakkausta, koska ne vaikeuttavat kierrätysprosessia.
  • Sulje kartonkitölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.
  • Anna rasvan hyytyä viileässä.
  • Vie pakkaus lähimpään Kinkkutempun keräyspisteeseen 18.12.2023–7.1.2024 välisenä aikana.
  • Älä laita kartonkitölkkejä keräysastiaan muovipussissa, joka haittaa rasvan käsittelyä.

Tiesitkö?

  • Keskikokoisesta kuuden kilon kinkusta paistaessa tirisevällä rasvalla voi ajaa noin 3 kilometriä henkilöautolla, ja rasvajätteestä tuotetun polttoaineen hiilijalanjälki on tavalliseen fossiiliseen dieseliin verrattuna jopa 90 % - Kierrätykseen kelpaavat kinkun paistinrasvan lisäksi yhtä hyvin muutkin jouluruokien paistinrasvat, kuten esimerkiksi kalkkunan ja kalan paistinrasvat sekä kaikki kasvipohjaiset rasvat.
  • Ainoa soveltuva palautusastia on kartonkiastia, kuten maitotölkki. Lasi-, metalli- tai muoviastioissa rasvaa ei voi palauttaa.

Jaa oma kinkkutemppusi somessa hashtageilla #joulukinkku #kiertotalous #rasvattalteen #kinkkutemppu #jouluruoka