Kahvinkeittäjän pieni muistilista juhliin
Kuinka suuri määrä kahvia keitetään 50 hengelle? Ja miten kahvitarjoilu juhlissa hoidetaan? Onneksi kahvinkeitto ei ole salatiedettä. Juhlien nautinnolliset kahvihetket syntyvät oikeasta määrästä hyvin valmistettua kahvia ja tietysti juhlavieraiden luomasta ikimuistoisesta tunnelmasta.
Juhlapöytään kahvia, teetä ja vettä
Varaa jokaista vierasta kohden kaksi kupillista kahvia. Puhtaat välineet ja kylmä, raikas vesi ovat hyvän kahvin perusedellytykset. Kata kahvipöytään maitoa ja kahvikermaa, mutta muista myös laktoosittomat sekä maidottomat (kaura-, soija- tai riisimaito) vaihtoehdot. Kata pöytään myös sokeria ja makeutusainetta.
Muista myös kahvittomat ja kofeiinittomat kaverit! Tarjoile myös teetä ja kofeiinittomia vaihtoehtoja, kuten kofeiinitonta kahvia, rooibos-teetä tai yrttihaudukkeita. Haudutettu tee kannusta tarjoiltuna on pussiteetä juhlavampi vaihtoehto. Tee tarjoillaan tyypillisesti kahvikuppia isommasta kupista. Kata pöytään myös hunajaa ja sitruunan viipaleita.
Kahvin ja teen lisäksi on huomaavaista pitää tarjolla myös mehua ja kylmää vettä. Juomia kuluu yllättävän paljon etenkin kesäjuhlissa.
Hyvät nyrkkisäännöt:
- 10 hengelle kermaa 2 dl ja maitoa 4 dl; 50 hengelle kermaa 8 dl ja maitoa 1,5 l.
- 10 hengelle sokeria 100 g ja 50 hengelle 0,5 kg.
- 2 litrasta vettä ja 0,5 desistä teelehtiä haudutat 10 kupillista teetä.
Vieraita | Vettä | Kahvijauhetta | Valmista kahvia |
---|---|---|---|
5 | 1,5 l | 100 g (2,5 dl) | 10 kkp |
10 | 3 l | 200 g (5 dl) | 20 kkp |
25 | 8 l | 500 g (12,5 dl) | 50 kkp |
50 | 15 l | 1 kg (25 dl) | 100 kkp |
100 | 30 l | 2 kg (50 dl) | 200 kkp |