Pieni suklaaopas leipurille

Pieni suklaaopas leipurille

Sulatettua suklaata käytetään monipuolisesti leivontaan, leivonnaisten koristeluun sekä erilaisiin jälkiruokiin. Tässä avuksesi pieni opas erilaista suklaista sekä suklaan käytöstä leivonnassa.

Suklaan sulatus

Suklaan sulattaminen ei ole vaikeaa, mutta suklaa on herkkä raaka-aine, jota tulee käsitellä varovasti. Suklaa ei kestä kovaa kuumentamista ja se palaa herkästi pohjaan. Suklaan voi sulattaa monella tavalla: mikrossa, vesihauteessa tai liedellä. 

Mikrossa Paloittele suklaa kulhoon. Kuumenna mikrossa ilman kupua 350 W noin 30 s kerrallaan, sekoita ja jatka, kunnes suklaa on sulanut.

Vesihauteessa Paloittele suklaa teräskulhoon. Kiehauta vesi kulhoa kapeammassa kattilassa ja siirrä se levyltä. Nosta kulho vesihauteen päälle ja sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. Varo, ettei suklaan joukkoon pääse vesihöyryä.

Liedellä Sulata suklaa liedellä (ei induktioliedellä) kattilassa näin: paloittele suklaa kattilaan ja lämmitä levyn 1 teholla välillä sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut. Nosta kattila liedeltä.

Älä sekoita vettä! Suklaa on herkkää vedelle. Huolehdi, ettei suklaan joukkoon pääse sulatuksen yhteydessä vettä. Jo pieni määrä vesihöyryä tai tippa vettä tekee sulatetun suklaan kokkareiseksi. Muista siis kuivata sekä astiat että kädet huolellisesti.

Suklaakuorrutus

Näin onnistut: Suklaakuorrutus

200 g Pirkka tummaa leivontasuklaata
3/4 dl Pirkka vispikermaa
1 rkl voita

Paloittele suklaa. Kuumenna kerma kattilassa höyryäväksi, mutta ei kiehuvaksi. Siirrä kattila levyltä, lisää suklaa ja voi. Anna sulaa muutama minuutti ja sekoita tasaiseksi.
Levitä kuorrutus nopeasti kakun pinnalle ja reunoille palettiveitsellä tai lastalla. Siirrä kakku kylmään jähmettymään.

Erilaiset suklaat esittelyssä

Tumma suklaa Taloussuklaanakin tunnettu tumma leivontasuklaa sisältää reilusti kaakaota. Yleensä tumman suklaan kaakaopitoisuus on vähintään 35 %. Pirkka leivontasuklaa sisältää vähintään 55 % kaakaota.

Maitosuklaa Maitosuklaa valmistetaan kaakaomassan, kaakaovoin ja sokerin lisäksi maitojauheesta tai maidosta. Tästä syystä maitosuklaa on tummaa suklaata makeampaa ja pehmeämpää. Maitosuklaa ei kestä kovaa kuumentamista, mutta sopii hyvin koristeluun ja erilaisiin jälkiruokiin. Pirkka leivontamaitosuklaan kaakaopitoisuus on vähintään 37 %. Maitosuklaassa tulee olla vähintään 25 % kaakaota.

Valkosuklaa Valkosuklaa on maultaan makeaa ja mietoa. Valkosuklaa valmistetaan maitojauheesta, sokerista ja kaakaovoista. Mausteena käytetään vaniljaa. Toisista suklaalaaduista poiketen valkosuklaa ei sisällä ollenkaan kaakaomassaa tai kaakaojauhetta. Valkoinen suklaa sopii hyvin leivontaan ja jälkiruokiin.

Suklaan säilyttäminen

Suklaa säilytetään kuivassa ja viileässä (16–20 °C). Suklaan paikka ei ole jääkaapissa. Liian lämpimässä säilytetyn suklaan pinnalle voi kertyä rasvakiteitä, jolloin suklaan pinta muuttuu harmahtavaksi.

Suklaa koristaa kauneimman kakun