Sinisimpukat merimiehen tapaan

Sinisimpukat merimiehen tapaan

Julkaistu 21.12.2017

Ranskalaiset syövät sinisimpukoita perinteisesti vain kuukausina, joiden ranskankielisestä nimestä löytyy r-kirjain – eli syyskuusta huhtikuulle. Silloin vedet ovat tarpeeksi viileitä, ja simpukat parhaimmillaan. Syksy ja talvi ovat siis sinisimpukoiden aikaa!

  

Simpukat sopivat loistavasti syksyn ja talven illanistujaisiin alku- tai pääruoaksi. Sinisimpukat merimiehen tapaan on ranskalainen klassikkoannos, joka tarjoillaan vaalean leivän kera. Saat annoksesta tuhdimman tarjoamalla rinnalla lankkuperunoita sekä valkosipulimajoneesia eli aiolia. Simpukoiden valmistaminen kuulostaa vaikeammalta kuin onkaan. Poimi tästä vinkit tuoreiden sinisimpukoiden käsittelemiseen tai korvaa tuoreet simpukat Pirkan pakastetuilla sinisimpukoilla. Kuvallisten ohjeiden avulla onnistut varmasti!

Harjaa_simpukat_phtaaksi
Harjaa simpukat puhtaaksi kylmän, juoksevan veden alla. Poista kuoren välistä mahdollisesti pilkistävät ”parrat”. Kuoren kivettymät voit raaputtaa pois veitsellä. Poista rikkoutuneet simpukat.

Tarkista_sulkeutuuko_simpukka
Mikäli kuori on auki, kopauta simpukkaa pöytää vasten. Jos simpukka ei sulkeudu, heitä se pois.

Kuullota-sipuli
Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Kuumenna rasva kasarissa ja kuullota sipuleita hetki. Lisää myös valkoviini, fondi sekä vesi kattilaan.

Lisaa_simpukat
Lisää kasariin simpukat. Peitä kasari kannella ja anna simpukoiden kypsyä reilut viisi minuuttia.

Kypsat_simpukat
Simpukat ovat kypsiä, kun ne ovat auenneet.

Tarjoile_simpukat
Voilà! Koristele persiljasilpulla ja tarjoa hyvän seuran sekä vaalean leivän kera!

Tutustu myös Moules marinière – simpukat merimiehen tapaan -reseptiin.