Simpukka on helmi pikaruoaksi

Simpukka on helmi pikaruoaksi

Päivitetty 27.2.2019

Simpukat ovat todellista herkuttelijan pikaruokaa. Esimerkiksi sinisimpukat valmistuvat hetkessä! Varo kypsentämästä niitä liikaa, jotta ne eivät sitkisty.

Ranskalaisten sanotaan syövän sinisimpukoita vain kuukausina, joiden ranskankielisestä nimestä löytyy r-kirjain – eli syyskuusta huhtikuulle. Silloin vedet ovat tarpeeksi viileitä, ja tuoreet simpukat näin parhaimmillaan. K-ruokakauppojen pakastealtaista simpukoita on saatavilla läpi vuoden.

Viljelty sinisimpukka on ekologinen valinta. Niiden viljely tapahtuu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Näin valmistat sinisimpukat

Keitä simpukat valkoviini- tai tomaattipohjaisessa liemessä ja nauti vaalean leivän tai belgialaisittain ranskalaisten perunoiden kanssa. Sinisimpukat sopivat hyvin myös pastoihin ja kalakeittoihin.

Kun tarjoat tuoreita simpukoita huuhdo simpukat ja ja harjaa kuoret puhtaaksi karkealla harjalla juoksevassa vedessä Tarkista, että ne kaikki simpukat ovat eläviä kevyesti kuoreen koputtamalla. Elävät simpukat sulkevat tällöin kuorensa tiiviisti. Lisää simpukat kiehuvan liemen joukkoon ja keitä niitä kovalla lämmöllä kannen alla 3–5 minuuttia, kunnes kuoret avautuvat. Älä ylikeitä simpukoita, jotta ne eivät muutu sitkeiksi.

Jos käytät pakastesimpukoita, lisää ne jäisinä kiehuvaan liemeen ja kiehauta ja keitä kannen alla 3–5 minuuttia, kunnes simpukat avautuvat. Lisää korianteri ja tarkista maku. Tarjoa simpukat heti liemineen tuoreen vaalean leivän kanssa.

Sinisimpukka sopii erityisen hyvin alkuruoaksi esimerkiksi gratinoituna, paellaan, risottoon tai pastoihin. Kokeile myös klassikkoreseptiä sinisimpukoita merimiehen tapaan eli  Moules marinière tai herkullista chorizosimpukoiden reseptiä.

Vihersimpukat maistuvat gratinoituna

Pakastetut Pirkka vihersimpukat sopivat ruoaksi esimerkiksi thaimaalaisittain maustettuna tai nopeasti gratinoituna. Sulata vihersimpukat hitaasti jääkaapissa poistamalla pakkauksen pahvikääre ja nostamalla simpukat muovipussissaan tarjottimelle.

Vihersimpukka sopii erityisesti keittoihin, paellaan ja sitottoon. Sen voi maustaa chilillä, valkosipulilla, korianterilla, kalakastikkeella ja limetillä. Tyylikkään alkuruoan tai iltaherkun saat gratinoimalla vihersimpukat aasialaisittain nopeasti uunissa.

Kampasimpukka

Kampasimpukat sopivat hyvin lämpimiin salaatteihin, pastaan ja wokkiin. Simpukan lihan hieno maku tulee parhaiten esiin, kun se paistetaan, grillataan tai höyrytetään.

Pirkka-sarjan pakastetut kampasimpukat sulatetaan noin 10 tuntia jääkaapissa tai 30 minuuttia kylmässä vedessä muovipakkauksessaan. Kuivaa kampasimpukan lihat ennen paistamista huolellisesti.