upea-kattaus-asettele-astiat-ja-aterimet-nain-header-image

Upea kattaus: asettele astiat ja aterimet näin

Julkaistu 4.4.2024

Ihana ateria muuttuu vielä houkuttelevammaksi, kun kattaus viimeistellään ajatuksella. Juhlakattaukseen kannattaa panostaa, mutta unohda silti turha stressaaminen, sillä parhaat juhlat syntyvät hyvästä tunnelmasta ja yhdessäolosta. Nappaa tästä kattausetiketti ja tyylikkäät ideat!

Juhlakattauksen tyyli voi olla esimerkiksi modernin raikas, romanttisen kukikas tai jotain ihan muuta. Juhlan luonne tai teema määrittelee kattauksen ilmeen.

Kata astiat ja aterimet ruokalajien tahtiin

Kata astiat ja aterimet pöytään siinä järjestyksessä kuin eri ruokalajit syödään. Aterian syöminen aloitetaan siis uloimmilla ruokailuvälineillä.

Jos ateriaan kuuluu alkukeitto, pää- ja jälkiruoka, asettele päällimmäiseksi alkukeittolautanen ja sen alle ruokalautanen. Käytä katelautasta koristeena ruokalautasen alla, ja poista se pöydästä ennen jälkiruuan tarjoilemista. Aseta vastakkain istuvien lautaset samaan linjaan.

  • Laita leipälautanen ruokalautasen vasempaan yläkulmaan.

  • Aseta alkukeittolusikka lautasen oikealle puolelle. Pääruoka-aterimet tulevat lautasen viereen.

  • Veitsi keittolusikan viereen, sahareuna kohti lautasta.

  • Sijoita haarukka lautasen vasemmalle puolelle, piikit ylöspäin.

  • Laita jälkiruokalusikka lautasen yläpuolelle, lusikkapesät aina ylöspäin.

  • Vesilasi seisoo aina lasirivistön oikeassa reunassa vasemmalle puolellaan viinilasi.

Valitse juhlaan sopiva liina

Peruskattauksessa ruokapöytä voi olla täysin liinaton tai liina aivan millainen vain. Rennossa kattauksessa pöytäliina saa olla hieman ryppyinenkin.

Ilmeikäs paperiarkki, vanhat kirjanlehdet tai kaunis sanomalehti tuovat persoonallista vaihtelua pöytään. Voit sijoittaa arkit tai lehdet pöydän keskiosaan markkeeraamaan kaitaliinaa tai lautasten alle tabletin tapaan. Varmista kuitenkin, ettei värillinen paperi värjää pysyvästi pöytää, mikäli se kostuu.

Arkikattauksessa lautasliina voi olla myös paperinen, juhlavassa mieluiten kankainen. Lautasliinat saavat juhlissa olla tarjolla vapaasti: lautasen alla tai päällä, aterimien alla, lasin sisällä tai korist

eellisesti pöydän päälle taiteltuna, jolloin se on myös somiste.

Hanki ajoissa servetit, tabletit, pöytäliinat ja muut koristeet. Taittele lautasliinat ja silitä pöytäliinat jo hyvissä ajoin ennen juhlapäivää.

Juhlakattaus 2022 (1440x550)

Kattaus nostaa tunnelmaa

Ruokapöydän harkittu visuaalinen kokonaisilme ilahduttaa myös arkiaterialla, ja se yllättää ja nostaa tunnelmaa. Kattauksen viimeistelyn voi tehdä nopeasti kotoa löytyvillä ja ilmaisilla materiaaleilla. Itse ruoka tai ruokailuun liittyvä teema voivat määrittää kattauksen somistelua ja väritystä.

Käytä vapaamuotoisissa kattauksissa vapaasti mielikuvitusta, jolloin lopputulos on taatusti persoonallinen.

Valitse astiat, tekstiilit, kukat, kynttilät ja muut somisteet sointumaan keskenään. Kaiken ei kuitenkaan tarvitse olla samaa sarjaa tai sävy sävyyn – uskalla yhdistellä eri astiamallistoja sekä värejä.

Koristele juhlakattaus kukilla

Aidot kukat tuovat juhlapöytään väriä ja ylellisyyttä. Tee kukkatilaukset hyvissä ajoin ennen juhlia. Kaunis kimppu syntyy myös luonnonkukista ja muista pihan antimista.

Tarvittaessa kukat voi asetella myös laseihin, pulloihin tai lasipurkkeihin. Varmista, että kukat eivät peitä vastapäätä istuvien kasvoja. Karsi kukista lehtiä pois jotta ne näyttävät purkkeihin aseteltuina kevyiltä. Yhdistele vapaasti sesongin kukkia. Lisänä voit käyttää ruukkukukista nipsaistuja kukintoja.

Lasipurkkikukat 2017 (1440x550)

Hanki lautasliinat juhlakattaukseen verkkokaupasta

Lisää ideoita juhlien ruokatarjoiluun