Kotimaiset omenalajikkeet

Kotimaiset omenalajikkeet

Julkaistu 18.1.2018

Kotimaiset omenat houkuttelevat nauttimaan tuoreesta puutarhojen sadosta! Vuodesta toiseen omenat ovat suosituimpien hedelmien listalla lähes pallon ympäri, eikä suotta. Myös Suomessa.

Valkea kuulas

Valkeakuulas

Valkea kuulas on yksi loppukesän ensimmäisistä saatavilla olevista kotimaisista omenalajikkeista. Omenat ovat keskikokoisia ja muodoltaan pyöreähköjä tai lievän kekomaisia. Ne ovat usein toispuoleisesti kehittyneitä ja kuoressa on teräväreunainen särmä. Vihreänkeltaisten tai keltaisten hedelmien malto on mehevää ja hieman hapanta. Hyvin kehittyneen hedelmän malto on hienoaromista. Valkea kuulas on herkkä saamaan kolhuja, joten käsittelethän omenia hellävaroen.

Jaspi

Jaspi

Jaspi on suomalainen Piikkiössä jalostettu lajike. Jaspi-omenat ovat suuria tai keskikokoisia ja niiden kanta on lyhyt ja tukeva. Pohjaväriltään hedelmät ovat keltaisia, mutta tummanpunainen peiteväri peittää omenan lähes kauttaaltaan. Jaspin kuori on vahapeitteinen ja kiiltävä. Valkoinen malto on rapeaa ja maistuu miedon hapokkaalle ja mausteiselle.

Julyred

Julyred

Julyred on maukas kesäomena, joka maistuu aavistuksen boysenmarjalta. Julyred-lajikkeen hedelmät ovat keskisuuria ja muodoltaan pyöreitä. Omenoiden vihreänkeltaista pohjaväriä peittää punainen peiteväri. Julyredin valkoinen malto on pehmeää ja mehukasta.

Raike

Raike

Raike on alunperin kanadalainen lajike, jota on viljelty Suomessa jo monta vuotta. Raike-omenat ovat muodoltaan litteänpyöreitä ja lievästi kartiomaisia ja jonkin verran harjuisia. Hedelmät ovat pohjaväriltään vaaleanvihreitä ja punaista peiteväriä on yleensä runsaasti. Raiken kuori on ohut ja vahapeitteinen ja malto on valkeaa tai vaaleanvihertävää. Raiken mietoon ja makeaan makuun yhdistyy aavistus happamuutta. 

Discovery

Discovery

Discovery on todella kokeilemisen arvoinen omena. Keskisuuret, litteänpyöreät Discovery-omenat ovat kestäviä, sillä kuori kestää kolhuja. Vaalean kellanvihreää pohjaväriä sävyttää helakan punainen peiteväri, joka peittää yli puolet hedelmästä. Kiinteä ja mehukas malto on hyvän makuinen ja aromikas. Discovery on herkullinen sellaisenaan syötäväksi, mutta sopii myös salaatteihin ja jälkiruokiin. 

Collina

Collina

Yki uusimmista lajikkeistamme on Collina-omena, jolla on kauniin punainen peiteväri. Hedelmät ovat makean happoisia, ja lajike on menestynyt hyvin makutesteissä. Malto on pehmeä ja mehukas.

Summerred

Summerred

Summerred-lajikkeen omenat kypsyvät syyskuun puolivälissä. Omenat ovat keskikokoisia ja lieriömäisiä. Paksun kuoren kellanvihreää pohjaväriä peittää lähes kokonaan loistavan tummanpunainen peiteväri. Summerredin malto on vihertävänvalkoinen, melko kiinteä ja mehukas sekä vähähappoinen ja makea. Summerred on herkullinen sellaisenaan, mutta sopii myös salaatteihin ja jälkiruokiin.

Lobo

Lobo

Lobo on todellinen klassikko-omena. Miedon makunsa ja pehmeän hedelmälihansa ansiosta tämä mehukas omena maistuu useimmille. Lobo-omenat ovat keskikokoisia tai suuria, muodoltaan kekomaisia ja litteänpyöreitä. Kellertävänvihreää pohjaväriä peittää lähes kauttaaltaan syvänpunainen peiteväri. Paksu kuori on himmeähkö ja vahapeitteinen. 

Amorosa

Amorosa

Kotimainen Amorosa on nimensä mukaisesti aromikas omena, jossa makeus ja hapokkuus ovat hyvässä tasapainossa. Amorosan omenat ovat ovat kauniin punakuorisia, niiden malto on kellertävää, hienorakentaista ja mehukasta. Omenat ovat kooltaan keskikokoisia ja niiden muoto vaihtelee pyöreästä pyöreänlitteään.

Amorosa on herkullinen omena sellaisenaan syötäväksi tai ruoanlaittoon. Se on maultaan pirteän hapokas ja sopii hyvin esimerkiksi lasten suosikkiin omenanmakuiseen jauhelihakeittoon ja mehevään mummin hapankaalipiirakkaan

Aroma

Armona

Aroma polveutuu perinteisestä Ingrid Marie -omenalajikkeesta. Keskikokoinen ja pyöreä Aroma on perusväriltään keltainen, mutta sitä peittää punainen peiteväri. Hedelmäliha on rapea, kellanvalkoinen ja omena on nimensä mukaan erittäin aromikas. Aroma ei tummu helposti. Sopii hyvin niin sellaisenaan syötäväksi kuin ruoanlaittoon tai hillottavaksi. 

Eva

Eva

Ruotsissa kehitettyä Evaa kasvatetaan Suomessa kauppalajikkeena. Omenassa on kauniin punainen kuori ja halkaistuna se säilyttää vaalean värin pitkään. Maultaan Eva on miellyttävän makea ja sen malto on mehukas ja pehmeä. Käytä Evaa jälkiruokiin, kuten uuniomenoihin tai omenatrifleen. Ohutkuorisuutensa ja raikkaan makunsa ansiosta se sopii hyvin myös salaatteihin, kuten lämpimään omena-manchegojuustosalaattiin sekä makeisiin leivonnaisiin, kuten omena-puolukka-marenkitorttuun