Perinteinen ruoanlaittaja tulevaisuuden kaupassa

Perinteinen ruoanlaittaja tulevaisuuden kaupassa

Päivitetty 12.3.2018

Oletko perinteinen, moderni vai vaivattomuutta kaipaava ruoanlaittaja? Lue, miltä ostosmatkasi voisi näyttää!

Ostoksilla tulevaisuuden kaupassa

Astuessani kauppaan sisään minut tunnistetaan automaattisesti, koska olen antanut siihen luvan. Kätevää, kun jo astellessani ostoskärryjen luokse K-Ruoka-applikaatio tervehtii ja suosittelee juuri minun toiveisiini ja ruokavaliooni sopivia tuotteita. Etukäteen tilaamani tuotteet ovat näköjään jo noudettavissa noutotiskillä.

Nälkä jo hieman kurnii kauppaan tullessa. Hmm, pitäisikö napata mukaan ruokaisa smoothie, vaikkapa tuo sesongin marjoista tehty? Se kuulostaa paitsi herkulliselta, tekisi hyvää myös mielelle ja aivojen hyvinvoinnille. Toisaalta mukaan voisi ostaa myös toiselta osastolta juotavan aterian, se täyttää suuremmankin nälän. Ja onhan ravintolapuolella esivalmistettuja tai valmiita aterioita, nam.

Heviosastolta kaupan alakerrasta ja ylhäältä kasvihuoneelta voin itse poimia kasviksia ja yrttejä. Kasvihuoneen kasvit kasvatetaan hiilineutraalisti kaupan omien aurinkopaneelien energian avulla. Tänään näyttää siltä, että voikukat ovat erityisen hyvännäköisiä. Alhaalta heviosastolta nappaan mukaan omenia, ne näyttivät olevan henkilökohtaisessa tarjouksessa.

Ihanaa, kun kaupassa saa paljon inspiraatiota myös tuttujen raaka-aineiden käyttöön uudella tavalla. Kauppaan on tullut uusia ja eksoottisia makujakin – ja hyvä niin. Monesti kuitenkin kaipaan myös tuttuja raaka-aineita uudenlaisilla tavoilla tehtynä, samoin kuin ihan perinteisiä ruokiakin – enkä ole yksin tämän toiveen kanssa.

Perinteiset kokit ovat nousseet uudella tavalla monien ruoanlaittajien tietoisuuteen. Osallistuin esimerkiksi kauppiaan äidin, Tyynen, kaupan opetustilassa pitämään kokkausiltaan. Ilta oli huippusuosittu, onneksi pääsin mukaan. Illan aikana päivitettiin niin pettuleipä tähän päivään kuin opeteltiin tekemään voikukkaa kolmella tavalla. Milloinhan Kokki Kolmosen saisi omaan kotiin hologrammina kokkaamaan? Siitäkin on visioissa puhuttu.

Perinteinen 2

Opetustila on kyllä kaupassa kiva! Siellä on paljon paikallisten yhdistysten ja järjestöjen ruokailtoja sekä kaupan järjestämiä kursseja. On hienoa, että kaupan ympärille on muodostunut tällainen oma paikallinen yhteisönsä. Siellä voin itsekin osallistua kaupan kehittämiseen muiden paikallisten asukkaiden ja toimijoiden kanssa. Se auttaa ylläpitämään meidän oman alueemme perinteitä ja omaleimaisuutta. Ja näkyväthän paikalliset toimijat täällä muutenkin: heviosastolla kasvaa yhdistyksen omia sitruunapuita.

Mielestäni on tärkeää tuoda esiin paikallisia tuottajia. Sen – ja tietysti herkullisten leipien – vuoksi leipomon Sannaa on hauskaa nähdä kaupassa, kuten tänäänkin. Sanna käyttää tuotteissaan tuttuja makuja ja herkullisia raaka-aineita täältä ihan läheltä. Myös porkkanoilla näytti olevan uusi tuottaja, josta kerrottiin tarkemmin sovelluksessa.

Sesongit näkyvät paljon vahvemmin palvelutiskeillä – mahtavaa! Onhan se järkevämpää syödä vaikka herkullisia ja tuttuja suomalaisia kaloja silloin, kun niitä läheltä saadaan. Kalassa on myös ihan eri tavalla valikoimaa kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten. Uutta ovat esimerkiksi sisäkiertovesilaitoksessa kasvatetut kalat.

Perinteinen 1

Testaamassa Sami, 44v.

Sami on kolmen lapsen aktiivinen ja harrastava isä. Perheessä syödään tavallisia arjen perusruokia. Kokkailuun vivahteita tuovat suvun taustat eri puolilta Suomea. Ruoanlaitolla on Samille suuri merkitys; se toimii rentoutuksena ja mukavana tapana viettää aikaa lasten kanssa. Lapsuudesta nousevat myös omat makumieltymykset ja makumuistot — niitä on mukava jakaa omille lapsille.

”Pelkäsin, että tulevaisuuden kauppa olisi noutokauppa. Mutta tämä oli elämys. Tulevaisuudessa perustuotteita pitää olla, mutta odotan myös paljon uutta: Uusia ideoita ja muuta. Hyötykasvien, kuten voikukkien, käyttö olisi sellaista perinnettä, jota olisi hyvä elvyttää ja olisi hienoa, jos niitä saisi kaupasta.”