latva-artisokka-header-image

Latva-artisokka

Julkaistu 25.6.2024

Latva-artisokka on tuoreena painava ja kiinteä, sen paksut lehdet ovat tiukasti suljetut. Latva-artisokkien väri vaihtelee vihertävän ruskeasta violettiin vivahtavaan.

Latva-artisokan syötäviä osia ovat suomumaisten lehtien paksu alaosa sekä mehevä pohja ja sydän. Karvaista keskiosaa ei syödä, vaan se poistetaan lusikalla tai veitsellä. Keitetyt latva-artisokat voi tarjota kuumina, lämpiminä tai kylminä. Latva-artisokat ovat mukavaa sormiruokaa kutsuilla tai rapujuhlissa heille, jotka eivät syö rapuja. Tarjoile latva-artisokan kanssa vaikkapa sitruunavoita ja parmesaanimajoneesia.

Näin keität latva-artisokan

1. Taita latva-artisokan varsi irti esimerkiksi pöydän kulmaa vasten, jotta pohjan sitkeät kuidut katkeavat.

pi8_artisokankeitto1

2. Nosta huuhdotut latva-artisokat runsaaseen suolalla maustettuun kiehuvaan veteen.

pi8_artisokankeitto2

3. Lisää keitinveteen sitruunaa, jotta väri pysyy kirkkaamman vihreänä. Keitä 20–30 minuuttia. Käytä painona lautasta, niin artisokat pysyvät kokonaan vedessä.

pi8_artisokankeitto3

4. Tarkista kypsyys kantaosasta esimerkiksi cocktailtikulla. Valuta artisokat ylösalaisin käännettyinä.

pi8_artisokankeitto4

Löydä parhaat vinkit kasvisten hyödyntämiseen ruoanlaitossa