5 vinkkiä vanhemmille nuoren itsetunnon tukemiseen

5 vinkkiä vanhemmille nuoren itsetunnon tukemiseen

Päivitetty 21.6.2021

Vanhempana sinulla on suuri vaikutus siihen, millainen itsetunto lapsellesi kehittyy. Lue Dove Self-Esteem Projectin vinkit nuoren itsetunnon tukemiseen.

Dove Self-Esteem Project pyrkii rohkaisemaan nuoria suhtautumaan myönteisesti omaan ulkonäköönsä ja toteuttamaan itseään elämässä. Lähes 90 % nuorista kokee perheen onnellisuuden ja lähipiirin tuen merkityksellisenä omaan onnellisuuteensa.

1. Rakasta itseäsi ja anna sen näkyä siinä, miten huolehdit ja puhut kehostasi.

Jos lapsesi kuulee sinun jatkuvasti kritisoivan omaa kehoasi, he todennäköisemmin tuomitsevat itsensä samalla tavalla. Omaan vartaloonsa tyytymättömien äitien tyttärillä on todennäköisemmin huono kehonkuva. Jos haluat, että tyttärellesi kehittyy vahva itsetunto ja myönteinen kehonkuva, siihen on yksinkertainen neuvo: rakasta itseäsi. Jos arvostamme itseämme, koko maailman mielipiteillä ei ole väliä siihen miltä näytämme.

2. Vahvista lapsesi itsearvon tuntua kehumalla hänen ominaisuuksiaan ja saavutuksiaan fyysisten piirteiden sijaan.

Tytöt kokevat, että he saavat enemmän palautetta ulkonäöstään kuin saavutuksistaan. On tärkeää vahvistaa nuoren itsearvon tuntoa kehumalla heidän tekojaan, taitojaan ja persoonallisuuttaan fyysisten piirteiden sijaan. Muutoin voi alkaa vaikuttaa siltä kuin fyysinen ulkonäkömme olisi tärkein kriteeri sille, kuinka arvioimme ja arvostamme itseämme ja muita.

3. Auta lastasi tunnistamaan, mikä tekee hänestä juuri sellaisen kuin hän on – ainutlaatuisen.

Puhu tyttärellesi hänen mielenkiinnon kohteistaan ja taidoistaan. Puhu kauniisti asioista, jotka eivät liity hänen ulkonäköönsä, jotta hän oppii arvostamaan saavutuksia ja luonteenpiirteitä ulkonäön sijaan. Rohkaise häntä tunnistamaan ja pukemaan sanoiksi ne upeat asiat, jotka tekevät hänestä juuri sen, joka hän on. Omien lahjojen tunnistaminen ja arvostaminen on tärkeää hyvän itsetunnon kehittymisen kannalta.

4. Kannusta lastasi puhumaan avoimesti tunteistaan ja huolenaiheistaan kertomalla, että olet aina valmis kuuntelemaan.

Nykyisessä sosiaalisessa ympäristössämme ihmisillä on tapana puhua itsestään hyvin negatiiviseen sävyyn. Tämä koskee erityisesti ulkonäön kritisoimista korvikkeena emotionaalisen pahan olon ilmaisemiselle. Tyttö saattaa tuntea itsensä surulliseksi, yksinäiseksi tai voimattomaksi, ja kuvata itseään sen vuoksi ”lihavaksi” tai ”rumaksi”.

Keskustele lapsesi kanssa tunnistaaksesi hänen huolenaiheensa ja kannusta puhumaan tunteistaan. Aktiivisten kuuntelutaitojen harjoittaminen on tärkeä osa kommunikaatiota. Asetu hetkeksi lapsesi kenkiin ennen kuin kiirehdit ratkomaan ongelmia, muista myös kertoa, että olet aina valmis kuuntelemaan hänen huoliaan.

Kokeile osoittaa empatiaa ja ymmärrystä toistamalla hänen sanojaan: "Olet siis huolissasi, että ystäväsi ei enää pidä sinusta, eikö?"

5. Auta lastasi löytämään itse ratkaisut ennen kuin tarjoat omia neuvojasi.

Älä välitä, vaikka sinulla ei olisi aina valmiita vastauksia. Myös kuuntelu auttaa. Kannusta tytärtäsi kertomaan ajatuksiaan ja ehdottamaan pulmiinsa mahdollisia ratkaisuja. Nuoren omien mielipiteiden kysyminen ja kuunteleminen on tärkeää nuoren itsetunnolle. Kun ohjaat tytärtäsi luottamaan omiin kykyihinsä, vahvistat hänen itsetuntoaan ja autat kohtaamaan elämässä vastaan tulevia haasteita.

Lisää vinkkejä löydät vanhempien oppaasta. Lataa opas ilmaiseksi Doven verkkosivuilta.

Tältä videolta saat 5 helppoa vinkkiä kuinka voit tukea lähipiirisi nuoren itsetuntoa: