Kasvata nuorelle hyvä itsetunto

Kasvata nuorelle hyvä itsetunto

Päivitetty 18.9.2019

Dove Self-Esteem Projectin tavoitteena on auttaa mahdollisimman montaa nuorta vahvistamaan itsetuntoaan ja positiivista kehonkuvaansa, jotta he voisivat saavuttaa täyden potentiaalinsa ja nauttia itsevarmoina elämästä. Katso, mitä Doven ja Demin suuri itsetuntokysely kertoo suomalaisista tytöistä.

81% suomalaisista tytöistä haluaisi paremman itsetunnon*

Jokainen vanhempi varmasti toivoo, että heidän lapsestaan kasvaisi iloinen ja itsevarma nuori, joka uskaltaisi elää omannäköistään elämää ja saavuttaa täyden potentiaalinsa. Hyvä itsetunto vähentää tarvetta verrata itseään muihin ja tuo uskoa omiin kykyihin ja mahdollisuuksiin. Tämä taas auttaa omien vahvuuksien löytämisessä ja täyden potentiaalin saavuttamisessa.

Nuoret kärsivät kuitenkin turhista tai epärealistista ulkonäköpaineista. Suomalaisista tytöistä jopa 83 % on sitä mieltä, että ulkonäöllä on suuri vaikutus heidän itsetuntoonsa*. Sosiaalinen media ruokkii käsityksiä epätodellisista kauneusihanteista ja ”täydellisestä” elämästä. Nuoren itsetuntoa voi heikentää myös kiusaaminen tai ympäröivä kielteinen puhe omasta kehosta ja ulkonäöstä. Ulkonäköpaineiden alla huono itsetunto voi johtaa siihen, että moni positiivinen asia, kuten liikunta ja ruoka, alkavat aiheuttaa ahdistusta ilon sijaan.

Kuinka voisit auttaa tytärtäsi ylläpitämään myönteistä kehonkuvaa ja rakentamaan itsetuntoa, kun maailma on täynnä epärealistisia kuvia fyysisistä ihanteista ja viestejä yksipuolisesta, ”virheettömästä” kauneudesta ja ”täydellisestä” elämäntyylistä? Kuinka auttaa lastasi käsittelemään teini-ikäisen elämään kuuluvia haasteita, kuten ulkonäköön liittyvää kiusaamista tai saamaan hänet syömään terveellisesti ja nauttimaan liikunnasta (ilman ruokaan ja kehonkuvaan liittyviä estoja)?

Hyviä uutisia: Nuoren itsetunnon kehittymiseen vaikuttavat etenkin lähipiiri ja perhe. Lähes 90 % nuorista kokee perheen onnellisuuden ja lähipiirin tuen merkityksellisenä omaan onnellisuuteensa. Monet ihmiset ovat yllättyneitä siitä, että vielä tänä päivänäkin vanhemmat ovat tyttärensä elämässä tärkeimpiä roolimalleja. Meillä on siis velvollisuus näyttää esimerkkiä ja oppia rakastamaan myös itseämme.

Lisää vinkkejä löydät vanhempien oppaasta. Lataa opas ilmaiseksi Doven verkkosivuilta.

*) Kommentit ja tulokset Dove Self-Esteem Projectin & Demin suuresta itsetuntokyselystä suomalaisille nuorille (toukokuussa 2019, n=2000)

kasvata nuorelle hyva itsetunto 680x680