Kasvata maistuvaa inkivääriä kotona

Kasvata maistuvaa inkivääriä kotona

Päivitetty 7.11.2019

Ryhdy inkivääriviljelijäksi! Saat ihastuttavan huonekasvin ja monikäyttöisen mausteen, joka tekee hyvää myös terveydelle. Inkiväärin kasvatus vaatii tilaa vain yhden kukkaruukun verran.

Monikäyttöinen ja superterveellinen inkivääri on lähtöisin tropiikista, mikä määrittelee sen kasvatuksen reunaehdot: inkivääri kaipaa lämpöä ja muhevaa kosteutta ympäri vuoden. Inkiväärin kasvatus onnistuu kuitenkin myös Suomessa niin sisällä kotona kuin ulkonakin.

Suomessa inkiväärin kasvatus ulkona on haastavaa lämpimänäkin kesänä. Sisällä, esimerkiksi kasvihuoneessa, kukkaruukussa kotona sisällä tai suojaisalla terassilla sen saa kasvamaan komeasti. Koristekasvina inkivääri on hauskan ja eksoottisen näköinen.

Edullisen inkiväärin kasvattaminen kotona ei tuo suurta rahallista säästöä, mutta kasvun ihme ja tuoreena saatava mauste motivoivat kokeilemaan kasvattamista itse. Omasta sadosta saat juuren myös uusiin inkivääreihin.

Ohjeet: Inkiväärin kasvattaminen ruukussa

  1. Osta kaupan vihannesosastolta pala inkivääriä ja leikkaa se kolmeksi—kuudeksi palaseksi.
  2. Anna palojen liota kylmässä vedessä muutama tunti.
  3. Laita palat kukkaruukkuun, jossa on kukkamultaa höystettynä pienellä määrällä turvetta. Palojen ympärillä on hyä olla muutamia senttejä tilaa. Peitä maavarren palat mullalla.
  4. Sijoita inkiväärit lämpimään ja valoisaan paikkaan.
  5. Kastele inkivääri-istutustasi huolella. Ruukun pohjassa pitäisi olla reikiä, jotta multa ei vety liikaa. Huolehdi myös ravinteista. Kasteluveteen liukeneva hyötykasvilannoite sopii hyvin inkiväärille.
  6. Ensimmäiset versot ilmestyvät noin neljän viikon kuluttua. Kun inkiväärit lähtevät kasvamaan, voi istukkaat siirtää omiin ruukkuihinsa. Viiden kuukauden kuluttua inkiväärisato on valmis nautittavaksi.

inkivaarin kasvatus kuva artikkeliin