Fermentointi

Fermentointi

Päivitetty 29.8.2022

Vatsaystävällinen fermentoitu ruoka on vuosien jälkeen jälleen suosiossa! Fermentointiin eli hapattamiseen onkin monta syytä tykästyä, sillä terveysvaikutteidensa lisäksi se muun muassa parantaa säilyvyyttä.

Mitä on fermentointi?

Fermentoitu ruoka on hapatettua tai käymisprosessin läpi käynyttä ruokaa. Meillä ehkä tunnetuin fermentoitu ruoka, hapankaali, on kaalista maitohappokäymisen avulla valmistettava säilyke.

Maitohappokäymiseen perustuva hapattaminen on vanha tapa säilöä elintarvikkeita. Hapattaminen muodostaa tuotteeseen elävän maitohappobakteerikannan, joka pidentää tuotteen säilyvyyttä. Prosessissa tuotteen happamuus laskee niin alas, etteivät haitalliset bakteerit pysty toimimaan. Hapattaminen säilyttää myös hapatettavan elintarvikkeen ravintoaineet hyvin.

3 syytä ihastua hapankaaliin

1. SÄILYY PITKÄÄN Valmis hapankaali säilyy kylmässä vähintään puoli vuotta. Hapankaalia kannattaakin tehdä kerralla isompi määrä. Hapankaalin voi myös pakastaa.

2. TUUNAA MIELEISEKSI Muunna makua omenalohkoilla, valkosipulilla tai kuminalla. Lisää höysteet kaalisuikaleiden joukkoon kerroksittain ennen heran lisäämistä.

3. SOPII MONEEN Hapankaali sopii sellaisenaan sekä ruokien lisäkkeeksi että raaka-aineeksi. Sitä voi käyttää tuoreen kaalin tavoin ruoanvalmistuksessa.

Hapankaali kuvitus

Näin onnistut hapattamisessa

Kaalista tai muusta kasviksesta irtoava neste mahdollistaa käymisen. Syyskaali on valmiiksi jo mehevää, talvikaalia joutuu usein survomaan enemmän.

Puhtaus on puoli säilykettä hapattamisessakin. Steriloi purkit ja käytettävät välineet keittämällä ne ennen käyttöä, kuten muidenkin säilykkeiden valmistuksessa.

Saisiko olla kimchiä? Korealainen kimchi on hapatettua kiinankaalia. Se maustetaan tuoreella inkiväärillä, valkosipulilla ja kalakastikkeella. Kimchi sopii erityisesti possun lisäkkeeksi.