Luovuimme 1.8. Internet Explorer -selaimen tuesta. Parhaan käyttökokemuksen saamiseksi suosittelemme vaihtamaan johonkin seuraavista Mozilla Firefox, Safari, Google Chrome tai Microsoft Edge.
HapankaaliTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Hapankaali

Itse tehty hapankaali maistuu loistavasti makkara- ja liharuokien lisäkkeenä. Maitohappohappokäymisen avulla valmistettu säilyke, on myös vatsaystävällinen. Noin 0,40€/annos.

  • 6-8 dl
  • yli 60 min

Ainekset

6-8 dl

Valmistus

yli 60 min
  1. Laita suodatinpaperi keittämällä steriloituun siivilään tai suppiloon ja nosta kulhon päälle. Kaada piimä pussiin ja nosta jääkaappiin valumaan. Piimästä valuva neste on heraa. Hera ei ole välttämätön, mutta se nopeuttaa ja varmistaa maitohappokäymisen alkamisen.
  2. Huuhtele kaali. Poista kaalista tarvittaessa uloimmat, vahingoittuneet lehdet sekä puumainen kanta ja kovat lehtiruodit.
  3. Leikkaa kaali lohkoiksi ja lohkot hyvin ohuiksi suikaleiksi monitoimikoneen ohuella viipalointiterällä, terävällä veitsellä tai juustohöylällä.
  4. Nuiji kaali erissä puhtaalla survimella isossa astiassa tai sangossa, kunnes se mehustuu. Ripottele suikaleille nuijimisen aikana suolaa, mikä edesauttaa maitohappokäymisen alkamista.
  5. Pese ja kuori porkkanat ja leikkaa nekin hyvin ohuiksi viipaleiksi tai karkeaksi raasteeksi.
  6. Jaa pehmentyneet kaalisuikaleet ja porkkanaraaste steriloituihin lasipurkkeihin. Tiivistä kasvisseosta hieman. Jätä purkkeihin vähintään 1/3 tyhjää tilaa yläpuolelle, sillä hapatessaan kaali turpoaa. Jos käytit nuijimisessa ämpäriä, sekin käy hapatusastiaksi.
  7. Kaada joukkoon 1/2 dl heraa. Varmista, että kaalista irronnut neste peittää kaalin kokonaan, jotta kaali ei pääse homehtumaan. Jos nestettä ei ole riittävästi, keitä suolavettä (1 l vettä/10 g suolaa) ja kaada sitä huoneenlämpöiseksi (22 astetta) jäähdytettynä purkkeihin, kunnes kaalit ovat nesteen peitossa.
  8. Laita kaalin päälle lautanen (jonka täytyy upota astiaan) ja sen päälle paino. Voit käyttää vesilukkona myös huoneenlämpöisellä vedellä täytettyä pakastepussia. Peitä astiat kelmulla tai sulje kannella.
  9. Anna kaalin hapantua huoneenlämmössä 2-3 vuorokautta. Tarkista tämän jälkeen, että kaali tuoksuu raikkaan happamalta. Kun käyminen on päässyt vauhtiin, siirrä käymisastiat tekeytymään viileämpään (15-18 asteeseen) vielä 10-14 vuorokaudeksi.
  10. Säilyke on riittävän hapanta, kun sen pH on 4-4,1. Tätä voi seurata apteekista saatavilla indikaattoripapereilla. Siirrä hapantunut kaali kylmään jääkaappiin ja anna tekeytyä vielä kolme viikkoa.

Tiesitkö että...

Vinkki! Pidä kaaleja huoneenlämmössä pari vuorokautta ennen hapattamisen aloittamista, se nopeuttaa käymisen alkamista. *Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 12/2017. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Kategoriat

Lisää tästä reseptin raaka-aineita ostoslistallesi

Valikoima ja hinnat kaupasta K‑Citymarket Iso Omena
Iso Omena
  • Ei tuotekuvaa kuvaa tuotteelle Pirkka valkokaali pala pakattu
    Pirkka valkokaali pala pakattu
    2,79/kpl
  • Ei tuotekuvaa kuvaa tuotteelle Porkkana pesty Espanja1lk
    Porkkana pesty Espanja1lk
    1,49/kg
  • Ei tuotekuvaa kuvaa tuotteelle Pirkka suomalainen rasvaton piimä 1l
    Pirkka suomalainen rasvaton piimä 1l
    0,99/kpl
  • Ei tuotekuvaa kuvaa tuotteelle Maldon merisuola250g
    Maldon merisuola250g
    5,15/kpl20,60/kg
  • Ei tuotekuvaa kuvaa tuotteelle K-Menu merisuola 1kg
    K-Menu merisuola 1kg
    0,59/kpl
  • Ei tuotekuvaa kuvaa tuotteelle Meira merisuola 850g hieno
    Meira merisuola 850g hieno
    0,89/kpl1,05/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen.

Kommentoi

Arvosana reseptille 21 arvostelua