Hapankaali
- Annosmäärä6–8 annosta
- Valmistusaikayli 60 min
- Gluteeniton
- Kasvis (lakto-ovo)
- Kananmunaton
- Gluteeniton
- Kasvis (lakto-ovo)
- Kananmunaton
Ainekset
1 (2 kg) | valkokaali tai |
1–2 (150 g) | porkkanaa tai |
1 1/2–2 dl | tai |
30 g (2 rkl) | merisuolaa tai |
Ravintosisältö
Energia | 131 kJ / 31 kcal |
Rasva | 0,1 g |
josta tyydyttynyttä | 0 g |
Hiilihydraatit | 4,9 g |
josta sokereita | 4,8 g |
Proteiini | 1,3 g |
Suola | 1,3 g |
Valmistus
Laita suodatinpaperi keittämällä steriloituun siivilään tai suppiloon ja nosta kulhon päälle. Kaada piimä pussiin ja nosta jääkaappiin valumaan. Piimästä valuva neste on heraa. Hera ei ole välttämätön, mutta se nopeuttaa ja varmistaa maitohappokäymisen alkamisen.
Huuhtele kaali. Poista kaalista tarvittaessa uloimmat, vahingoittuneet lehdet sekä puumainen kanta ja kovat lehtiruodit.
Leikkaa kaali lohkoiksi ja lohkot hyvin ohuiksi suikaleiksi monitoimikoneen ohuella viipalointiterällä, terävällä veitsellä tai juustohöylällä.
Nuiji kaali erissä puhtaalla survimella isossa astiassa tai sangossa, kunnes se mehustuu. Ripottele suikaleille nuijimisen aikana suolaa, mikä edesauttaa maitohappokäymisen alkamista.
Pese ja kuori porkkanat ja leikkaa nekin hyvin ohuiksi viipaleiksi tai karkeaksi raasteeksi.
Jaa pehmentyneet kaalisuikaleet ja porkkanaraaste steriloituihin lasipurkkeihin. Tiivistä kasvisseosta hieman. Jätä purkkeihin vähintään 1/3 tyhjää tilaa yläpuolelle, sillä hapatessaan kaali turpoaa. Jos käytit nuijimisessa ämpäriä, sekin käy hapatusastiaksi.
Kaada joukkoon 1/2 dl heraa. Varmista, että kaalista irronnut neste peittää kaalin kokonaan, jotta kaali ei pääse homehtumaan. Jos nestettä ei ole riittävästi, keitä suolavettä (1 l vettä/10 g suolaa) ja kaada sitä huoneenlämpöiseksi (22 astetta) jäähdytettynä purkkeihin, kunnes kaalit ovat nesteen peitossa.
Laita kaalin päälle lautanen (jonka täytyy upota astiaan) ja sen päälle paino. Voit käyttää vesilukkona myös huoneenlämpöisellä vedellä täytettyä pakastepussia. Peitä astiat kelmulla tai sulje kannella.
Anna kaalin hapantua huoneenlämmössä 2–3 vuorokautta. Tarkista tämän jälkeen, että kaali tuoksuu raikkaan happamalta. Kun käyminen on päässyt vauhtiin, siirrä käymisastiat tekeytymään viileämpään (15–18 asteeseen) vielä 10–14 vuorokaudeksi.
Säilyke on riittävän hapanta, kun sen pH on 4–4,1. Tätä voi seurata apteekista saatavilla indikaattoripapereilla. Siirrä hapantunut kaali kylmään jääkaappiin ja anna tekeytyä vielä kolme viikkoa. Reseptillä tulee 6–8 dl valmista hapankaalia.
Vinkki! Pidä kaaleja huoneenlämmössä pari vuorokautta ennen hapattamisen aloittamista, se nopeuttaa käymisen alkamista.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
- Porkkana pesty SuomiHinta n. 0,15/kpl1,49/kg
- Pirkka suomalainen rasvaton piimä 1lHinta 1,19/kpl1,19/l
- KeräkaaliHinta n. 1,89/kpl1,35/kg
- Pirkka luomu valkokaaliHinta n. 3,39/kpl3,39/kg
- Porkkana multa SuomiHinta n. 0,15/kpl1,49/kg
- Porkkana 500g luomu Suomi 1lkHinta 1,69/kpl3,38/kg
- Valio Hyvä suomalainen Arki rasvaton piimä 0,5l laktoositonHinta 0,85/kpl1,70/l
- Valio rasvaton piimä 1lHinta 1,45/kpl1,45/l
- Jozo Le Saunier de Camargue Fleur de Sel merisuola 125gHinta 3,29/kpl26,32/kg
- Jozo Le Saunier de Camargue Hieno merisuola sirotin 250gHinta 2,79/kpl11,16/kg
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min4,8(48 arviota)
- alle 30 min3,3(12 arviota)
- yli 60 min3,4(129 arviota)
- yli 60 min3,7(106 arviota)
- yli 60 min4,5(32 arviota)
- yli 60 min4,0(1 arvio)
- yli 60 min4,2(37 arviota)
- yli 60 min4,3(44 arviota)
Arvostele resepti
- Kokeilija1 vuosi sittenKuinka kauan hapankaali säilyy tämän viimeisen kolmen viikon tekeytymisen jälkeen?
- K-Kuluttajapalvelu1 vuosi sittenKokeilija, hapankaali säilyy jääkaapissa noin puolivuotta. Kannattaa huomioida, että kaalin täytyy olla koko ajan nesteen peitossa, ettei se pääse homehtumaan. Itse tehdyn hapankaalin voi halutessaan myös pakastaa.