Leivityksellä ruokaan rapea pinta ja kaunis väri

Leivityksellä ruokaan rapea pinta ja kaunis väri

Julkaistu 10.4.2018

Nautiskeletko wieninleikkeillä vain ravintolassa tai ostatko kalapuikot aina kaupasta valmiina pakasteina? Näillä ohjeilla leivität lihaleikkeet ja kalapalat herkullisen rapeiksi ja maittaviksi kotikonstein.

Kananmunasta, vehnäjauhoista ja korppujauhoista tehty leivitys antaa ruoalle hyvän maun, rapean pinnan ja kauniin kullanruskean värin. Leivittää voi lihaa, kalaa, broileria, äyriäisiä, tofua ja kasviksia. Tutuimpia leivitettyjä eli paneroituja ruokia ovat wieninleike, sveitsinleike, kalapuikot, kievin kana ja kananugetit.

Leivitetyt ruoka-aineet paistetaan hitaasti melko alhaisessa lämpötilassa, jotta ne ehtivät kypsyä ja niistä tulee rapeapintaisia ja tasaisen ruskeita. Tästä syystä leivitettävän tuotteen on hyvä olla melko ohut tai nopeasti kypsyvä. Rasvaa täytyy käyttää paistettaessa melko runsaasti. Huomaa, että esimerkiksi lihan leivitys imee runsaasti paistorasvaa, jolloin leikkeen rasvan määrä saattaa kasvaa lähes kolminkertaiseksi raakaan lihaan verrattuna.

Kaksi tapaa leivittää

  • Yksinkertaisessa leivityksessä ruoka-aine kastetaan ensin vatkattuun kananmunaan ja sen jälkeen käännellään maustetussa korppujauhossa
  • Kaksinkertaisessa leivityksessä ruoka-aine käännellään ensin maustetuissa vehnäjauhoissa, sitten vatkatussa kananmunassa ja lopuksi vielä korppujauhoissa.

Näin onnistut leivityksessä

  • Järjestä leivityspaikka lähelle paistopaikkaa, käytä laakeita lautasia
  • Kuivaa ruoka-aineen pinta ennen leivitystä (kaksinkertainen leivitys), jotta leivitys pysyy paremmin lihan pinnassa
  • Lisää kananmunien joukkoon vesi- tai maitotilkka, saat seoksesta notkeamman.
  • Tarkista, että leivitys peittää ruoka-aineen kauttaaltaan
  • Painele leivitys kiinni lihan pintaan ja ravistele ylimääräinen leivitys pois, koska irtonaiset korppujauhot palavat helposti kuumassa rasvassa
  • paista yksi tai kaksi tuotetta kerrallaan runsaassa rasvassa keskilämmöllä, varo ettei leivitys pala
  • Käytä paistamiseen hyvin kuumennusta kestävää rypsiöljyä tai rypsiöljyn ja margariinin tai voin seosta.
  • Pese tai pyyhi pannu paistoerien välillä

Erilaisia leivityksiä

  • Korvaa korppujauhot japanilaistyylisellä vaalealla ja karkealla pankojauholla, sopii esimerkiksi kalafileepalojen leivitykseen
  • Korvaa puolet korppujauhoista parmesaaniraasteella tai muulla juustoraasteella, kokeile tätä broilerinfilee- tai kalkkunapihvin leivitykseen
  • Mausta korppujauhot esimerkiksi paprikalla, savupaprikalla, chilillä, jeeralla tai currylla, leivitä tällä esimerkiksi possu- tai broileripihvit 
  • Korvaa korppujauhot rouhituilla maissihiutaleilla tai maissihiutaleiden ja juustoraasteen yhdistelmällä, mainio yhdistelmä broilerin leivitykseen
  • Jauha itse hapankorpuista karkeita korppujauhoja, herkullinen leivitys esimerkiksi kananugeteille ja kalafileille

Gluteeniton ja kananmunaton leivitys

  • Kananmunaton leivitys syntyy korvaamalla kananmuna soijamaidolla
  • Gluteenittoman leivityksen saat gluteenittomista korppujauhoista tai maissihiutaleista (tarkista tuotteen gluteenipitoisuus) ja juustoraasteesta