Näin macaronit onnistuvat

Näin macaronit onnistuvat

Päivitetty 1.2.2022

Macaronit ovat munanvalkuaisista, mantelijauhoista ja sokerista leivottuja marenkileivoksia, joissa kahden kuoren välissä on yleensä joko hillo- tai kreemitäyte. Oikeaoppisessa macaron-leivoksessa on röpelömäinen pohja eli jalka, sekä tasaisesti kohonnut rapeakuorinen kerros eli hattu.

Macaroneja leipoessa on hyvä muistaa muutama asia: puhtaat ja kuivat välineet, tarkasti mitatut raaka-aineet sekä huolellinen työohjeiden noudattaminen. Kokeile rohkeasti – äläkä lannistu, vaikka lopputulos ei olisi heti ensimmäisellä kerralla täydellinen. Macaronien leipomisessa harjoitus tekee mestarin!

Onnistumisen aakkoset

Aloita lukemalla resepti tarkasti läpi. Käytä macaronien valmistukseen kuoretonta, hienojakoista mantelijauhetta. Mantelijauhe kannattaa silti siivilöidä vähintään kertaalleen ennen macaronien valmistusta, jotta se on mahdollisimman hienoa. Leivoksista tulee siten sileämpiä. Valkuaiset kannattaa erotella jo edellisenä päivänä. Säilytä valkuaisia jääkaapissa ja nosta ne huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen macaronien valmistusta, sillä huoneenlämpöiset valkuaiset vaahtoutuvat paremmin.

Välineet kuntoon

Punnitse raaka-aineet tarkasti keittiövaa'an avulla. Sähkövatkaimen tai yleiskoneen lisäksi tarvitset digitaalisen lämpömittarin sokerisiirapin valmistukseen. Tarkasti mitattu lämpötila on avain onnistumiseen, eikä sitä voi päätellä siirapin väristä. Vaahdota valkuaiset puhtaassa ja kuivassa astiassa, mielellään lasi- tai metallikulhossa. Muovikulhossa voi olla rasvajäämiä, mikä vaikeuttaa vaahtoutumista.

macaronit vaihe1 kuvitus

Sekoita sopivasti

Taikinan sopivan paksuuden oppii parhaiten kokeilemalla. Vedä taikinakaapimella viiva massan pohjalle. Mikäli se tasoittuu 10 sekunnissa, on koostumus oikeanlainen. Liian kauan sekoitettu taikina on löysää, eikä macaron-leivokselle ominaista jalkaa muodostu. Mikäli taikinaa ei sekoiteta riittävästi, jää sen koostumus liian paksuksi eikä massan pinta tasoitu kauniisti pursotuksen jälkeen.

macaronit vaihe2 kuvitus

Kopauta ja kuivata

Piirrä leivinpaperin takapuolelle 2 euron kolikon kokoisia ympyröitä, käännä paperi ja pursota taikina tasaisesti ympyröiden sisään. Siirrä paperi uunipellille ja kopauta peltiä varovasti pöytään, jotta ilmakuplat poistuvat. Kuivata eli kuoreta leivokset ennen paistamista. Marengit ovat valmiit paistettaviksi, kun niiden pinta on kuiva eikä tartu sormeen koskettaessa.

macaronit vaihe3 kuvitus

Anna jäähtyä rauhassa

Vahdi macaroneja paiston aikana: niiden ei kuulu saada väriä. Macaronit ovat kypsiä, kun pohjat irtoavat leivinpaperista ja kanta ja hattu ovat kiinnittyneitä toisiinsa. Anna macaronien jäähtyä kokonaan, ennen kuin irrotat ne paperista. Täytä haluamallasi täytteellä, kuten hillolla, kreemillä tai suklaaganachella. Säilytä täytetyt macaronit jääkaapissa.

macaronit vaihe4 kuvitus

Macaroon-leivokset ovat parhaimmillaan 1-2 päivän päästä täyttämisestä. Säilytä täytetyt macaronit jääkaapissa. Pohjat voit valmistaa myös etukäteen ja pakastaa. Lado macaronpohjat rasiaan pystyasennossa, niin ne eivät tartu toisiinsa.

macaronit kuvitus

Yleisimmät ongelmat macaronien valmistuksessa

1. Macaroneihin ei muodostu jalkaa, eli taikina leviää pellillä mutta ei kohoa

Ongelma liittyy taikinan valmistukseen. Taikina on ollut liian löysä.

2. Macaronien pinta on epätasainen tai niihin jää pieni ”huippu”

Vatkasitko marengin liian kovaksi? Sekoititko massaa riittävästi, jotta se oli valuvaa? Taikinan sopivan paksuuden oppii vain kokeilemalla. Älä lannistu!

3. Macaroneihin tulee liian iso jalka

Olet kuivattanut macaroneja liian pitkään. Kokeile seuraavalla kerralla hieman lyhyempää aikaa.

4. Macaronien pinta halkeilee uunissa

Et ehkä kuivattanut macaroneja riittävästi. Kuivata pohjia seuraavalla kerralla hieman pidempään ennen paistamista.

5. Macaroneista tulee todella suuria

Pursottaminen voi olla aluksi hieman hankalaa. Macaronin sopiva halkaisija on noin 2 euron kolikon kokoinen. Voit piirtää avuksi ympyröitä leivinpaperiin. Käännä leivinpaperi ympäri, ja pursota macaronit malliympyröiden päälle. Pyri tekemään leivospohjista samankokoisia, jotta ne kypsyvät tasaisesti.

6. Macaronien kuoret tarttuvat leivinpaperiin, irrottaminen on vaikeaa

Paistoaika on ollut liian lyhyt, eli macaron on jäänyt liian sitkeäksi ja raa’aksi pohjasta. Paista seuraavalla kerralla hieman pidempään. Voit myös jäähdyttää leivokset kuuman pellin päällä, jolloin macaronien pohjat kuivuvat myös jäähdytyksen aikana.

7. Macaronien kuoret ovat kuivia

Paistoaika on ollut liian pitkä, joten kuoret ovat kypsyneet ja kuivuneet liikaa. Paista hieman vähemmän aikaa seuraavalla kerralla, jotta ne jäävät sopivan sitkeiksi sisältä.. Macaronien ei kuulu myöskään saada väriä paistamisen aikana.