Vältä macaronien teon sudenkuopat

Vältä macaronien teon sudenkuopat

Macaron-leivosten valmistaminen ei ole ollenkaan niin haastavaa kuin kuvitellaan, jos taikinan valmistamisen vaiheet ja niksit ovat hallussa.

Macaronit ovat munanvalkuaisista, mantelijauhoista ja sokerista leivottuja marenkileivoksia, joissa kahden kuoren välissä on joko hillo- tai kreemitäyte. Macaron-villitys on levinnyt viime vuosina ympäri maailman.

Onnistumisen aakkoset

Käytä macaronien valmistukseen kuoretonta, hienojakoista mantelijauhetta. Mantelijauhe kannattaa silti siivilöidä vähintään kertaalleen ennen macaronien valmistusta, jotta se on mahdollisimman hienoa. Leivoksista tulee siten sileämpiä. Valkuaiset kannattaa erotella jo edellisenä päivänä. Säilytä valkuaisia jääkaapissa ja nosta ne huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen macaronien valmistusta. Huoneenlämpöiset valkuaiset vaahtoutuvat paremmin kuin kylmät.

Macaronien valmistuksessa on erityisen tärkeää, että välineet ovat puhtaat ja kuivat. Raaka-aineet punnitaan keittiövaa’an avulla tarkasti. Taikinan sopivan paksuuden oppii parhaiten kokeilemalla. Onnistuneet macaronit saattavat vaatia hieman harjoittelua, mutta yrittäminen palkitaan kauniilla ja herkullisilla leivoksilla. Kokeile rohkeasti!

Katso käytännön vinkit sitruunaisten macaronien valmistukseen.

Yleisimpiä ongelmia macaronien valmistuksessa

1. Macaroneihin ei muodostu jalkaa, eli taikina leviää pellillä mutta ei kohoa

Ongelma liittyy taikinan valmistukseen. Taikina on ollut liian löysä.

2. Macaronien pinta on epätasainen tai niihin jää pieni ”huippu”

Vatkasitko marengin liian kovaksi? Sekoititko massaa riittävästi, jotta se oli valuvaa? Taikinan sopivan paksuuden oppii vain kokeilemalla. Älä lannistu!

3. Macaroneihin tulee liian iso jalka

Olet kuivattanut macaroneja liian pitkään. Kokeile seuraavalla kerralla hieman lyhyempää aikaa.

4. Macaronien pinta halkeilee uunissa

Et ehkä kuivattanut macaroneja riittävästi. Kuivata pohjia seuraavalla kerralla hieman pidempään ennen paistamista.

5. Macaroneista tulee todella suuria

Pursottaminen voi olla aluksi hieman hankalaa. Macaronin sopiva halkaisija on noin 2 euron kolikon kokoinen. Voit piirtää avuksi ympyröitä leivinpaperiin. Käännä leivinpaperi ympäri, ja pursota macaronit malliympyröiden päälle. Pyri tekemään leivospohjista samankokoisia, jotta ne kypsyvät tasaisesti.

6. Macaronien kuoret tarttuvat leivinpaperiin, irrottaminen on vaikeaa

Paistoaika on ollut liian lyhyt, eli macaron on jäänyt liian sitkeäksi ja raa’aksi pohjasta. Paista seuraavalla kerralla hieman pidempään. Voit myös jäähdyttää leivokset kuuman pellin päällä, jolloin macaronien pohjat kuivuvat myös jäähdytyksen aikana.

7. Macaronien kuoret ovat kuivia

Paistoaika on ollut liian pitkä, joten kuoret ovat kypsyneet ja kuivuneet liikaa. Paista hieman vähemmän aikaa seuraavalla kerralla, jotta ne jäävät sopivan sitkeiksi sisältä.. Macaronien ei kuulu myöskään saada väriä paistamisen aikana.

Katso lisää käytännön vinkkejä