Macaron-leivosten alkulähteillä Länsi-Ranskassa

Macaron-leivosten alkulähteillä Länsi-Ranskassa

Päivitetty 9.5.2018

Suloisen värikkäät Pirkka Parhaat macaron-leivokset kruunaavat juhlapöydän. Ne valmistetaan Nantesissa Länsi-Ranskassa, Jules Vernen kotikaupungissa.

Makumatkalla Jules Vernen kotikaupungissa

Loirejoen suulla sijaitseva Nantes on Ranskan kuudenneksi suurin kaupunki, mutta sillä on pikkukaupungin sydän. Kaupunki on ihanan eloisa ja pursuaa kulttuuria, arkkitehtuuria ja makuelämyksiä. Ei ole ihme, että alueelle muutetaan esimerkiksi Pariisista rennomman elämän perässä.

Seikkailujen mestari, tieteiskirjailija Jules Verne, oli kotoisin Nantesista, ja tieteisromantiikka putkahtelee ympäri kaupunkia. Esimerkiksi huikeassa Les Machines de L’île -museossa voi hypätä jättimäisen, liikkuvan norsun kyytiin ja ihastella kaupunkia korkeuksista.

Aito kuvat1

Tiedätkö, milloin vietetään macaron-päivää?

Macaron on alun perin kotoisin Italiasta, mutta historian käänteiden avittamana tämä pyöreä herkku on ottanut paikkansa ranskalaisen jälkiruokakulttuurin tähtituotteena. Macaron tulee italian kielen sanoista maccarone tai maccherone, jolla on tarkoitettu jauhetusta mantelista tehtyä tahnaa. Rond on ranskaksi pyöreä ja viittaa pikkuherkun pyöreään muotoon. Vuodesta 2005 alkaen Ranskassa on vietetty valtakunnallista macaron-päivää 20. maaliskuuta.

Macarons 680

”Tuotekehityksen näkökulmasta macaronit ovat palkitsevia, sillä täytteeksi voi keksiä lähes mitä vain. Voimme leikkiä mauilla, koostumuksella ja muodoilla. Visuaalisuus ja värikkyys ovat tärkeitä elementtejä, koska macaronit syödään aina kaksi kertaa. Ensin silmillä ja sitten suulla.”

Kun insinööri innostui mantelileivoksista

Mag’m & Délices Choux -leipomon innovaatio- ja laatujohtaja Baptiste Labarre, toivottaa meidät lämpimästi tervetulleiksi ja osoittaa pientä varastoa. ”Tarinamme alkoi tuolta. Kolme kaverusta, joista yksi oli jälkiruokien taitaja, toinen kauppatieteilijä ja kolmas insinööri, halusivat testata mihin yrittäjyyden siivet kantavat ja kantoivathan ne”, Baptiste aloittaa. Baptiste vastaa leipomon laatutyöstä ja innovaatioista. ”Olen insinööri, joka innostui mantelileivoksista. Tehtävänäni on saada tuotekehitys, valmistus ja markkinointi toimimaan mutkattomasti yhdessä. Sokerileipuri voisi kutsua minua prosessin voiksi”, hän sanoo hymyssä suin.

Pienessä tehtaassa erilaisia macaron-leivoksia syntyy jopa 300 000 kappaletta päivässä. Tämä on aikamoinen luku, kun ottaa huomioon miten paljon tuotanto vaatii käsityötä. ”Leivokset pakataan käsin. Rapsakat kuoret ja mehevä täyte vaativat nopean, mutta hennon otteen, jotta leivos pysyy ehjänä."

Aito kuvat 2