Macaronit
Suloiset macaronleivokset onnistuvat kotonakin. Täytteeksi macaroneihin laitetaan rommi-kirsikkamarmeladia tai täyteläistä suklaaganachea. Noin 0,20€/annos.*
40 kplyli 60 min
Ainekset
40 kpl
- 150g(n. 3 1/2 dl)kuoretonta mantelijauhetta
- 150gtomusokeria
- 60gvalkuaista
- 150gsokeria
- n. 1/2dlvettä
- 60gvalkuaista
- tahnamaista elintarvikeväriä (pastaväri)
Hillotäyte
- n. 1/2dlPirkka rommi-kirsikkamarmeladia
Suklaaganache
- 1rklsokeria
- 25gvoita
Valmistus
yli 60 min- Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi niin, että saat 150 g hienoa mantelijauhetta. Sekoita mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja siivilöi seos vielä kerran. Sekoita joukkoon 60 g valkuaista.
- Punnitse sokeri pieneen kahvalliseen kattilaan. Kaada kattilaan vesi. Varaa erilliseen vatkauskulhoon 60 g valkuaista.
- Kuumenna sokeria ja vettä kattilassa täydellä teholla, tarkkaile lämpötilaa lämpömittarilla. Älä sekoita seosta, jotta siitä ei tule rakeista. Kun sokerisiirappi on 110-115 asteista, aloita vatkaamaan valkuaisia sähkövatkaimella täydellä teholla. Kun siirapin lämpötila on 120 astetta, ota kattila pois liedeltä ja kaada siirappi paksuna nauhana pehmeän valkuaisvaahdon joukkoon. Jatka vatkaamista vielä 2-3 minuuttia kunnes marenki on hieman jäähtynyt, mutta edelleen pehmeää.
- Sekoita marenki mantelijauhetahnan joukkoon kolmessa osassa taikinakaapimella. Lisää tässä vaiheessa elintarvikeväri. Sekoita 1-2 minuuttia melko voimakkaasti. Taikina on valmista, kun vedät siihen viivan kaapimella ja se alkaa valua heti umpeen. Voit myös tehdä koenokareen leivinpaperin päälle. Jos nokare tasoittuu sileäksi kun lasket kymmeneen, on massaa sekoitettu tarpeeksi. Lisää tarvittaessa hieman valkuaista.
- Leikkaa leivinpaperista kaksi täysin uunipellin pohjan kokoista palaa. Pursota leivinpaperille 2 euron kolikon kokoisia macaroneja pyöreällä tyllalla tai nosta nokareita lusikalla leivinpaperille. Siirrä leivinpaperi varovasti uunipellille. Tee ensin toinen pellillinen ja vasta 10-15 minuutin päästä seuraava. Kopauttele peltiä hieman ja anna macaronien kuivua vähintään 30 minuuttia ennen paistamista. Kuivumisaika vaihtelee suuresti huoneilman kosteudesta riippuen. Pinta on kuiva, kun se ei kosketuksesta tartu sormeen.
- Paista macaroneja 150-asteessa uunin keskitasolla 10-14 minuuttia. Macaronit ovat kypsiä, kun pohjat irtoavat leivinpaperista ja kanta ja hattu ovat kiinnittyneitä toisiinsa. Paista toinen pellillinen samoin.
- Anna macaronien jäähtyä ja irrota ne varovasti leivinpaperista lastalla.
- Täytä macaronit hillolla tai suklaaganachella.
- Valmista ganache. Rouhi suklaa metallikulhoon. Kuumenna ruokakerma ja sokeri kattilassa keskilämmöllä. Kaada kuuma kerma suklaan joukkoon ja sekoittele varovasti, kunnes suklaa on sulanut. Lisää kuutioitu voi ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Laita ganache pursotinpussiin ja pursota macaronkuoriin.
Tiesitkö että...
Macaroon-leivokset ovat parhaimmillaan 1-2 päivän päästä täyttämisestä. Säilytä täytetyt macaronit jääkaapissa. Pohjat voit valmistaa etukäteen ja pakastaa. Lado macaronpohjat rasiaan pystyasennossa, niin ne eivät tartu toisiinsa. Sulata ne ilmavasti leivinpaperin päällä. Täytteeksi sopii myös lemon curd tai maustettu voikreemi. *Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 12/2021. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.Kategoriat
Leivonta ja jälkiruoat Erityisruokavaliot
Kommentoi
Ohjeessa on kyllä sivan liian vähän valkuaista. Sitä kannattaa laittaa enemmän. Tuolla ohjeella tuli aika paksua ”taikinaa”
Resepti toimii hienosti. Raaka-aineiden arvioinnissa voisi ilmoittaa myös että 60g valkuaista on noin kahden munan valkuainen