Macarons eli mantelileivokset
- Annosmäärä40 kpl
- Valmistusaikayli 60 min
- Laktoositon
- Gluteeniton
- Kasvis (lakto-ovo)
Suloiset macaronleivokset onnistuvat kotonakin. Täytteeksi macaroneihin laitetaan rommi-kirsikkamarmeladia tai täyteläistä suklaaganachea.
- Laktoositon
- Gluteeniton
- Kasvis (lakto-ovo)
Ainekset
40 kpl
150 g (n. 3 1/2 dl) | kuoretonta mantelijauhetta tai |
150 g | tomusokeria tai |
60 g | kananmunan valkuaista tai |
150 g | sokeria tai |
n. 1/2 dl | vettä tai |
60 g | kananmunan valkuaista tai |
tai | |
Hillotäyte | |
---|---|
n. 1/2 dl | tai |
Suklaaganache | |
125 g | tai |
1 dl | tai |
1 rkl | sokeria tai |
25 g | voita tai |
Ravintosisältö
Energia | 1 804 kJ / 431 kcal |
Rasva | 20,4 g |
josta tyydyttynyttä | 7,1 g |
Hiilihydraatit | 52,4 g |
josta sokereita | 51,2 g |
Proteiini | 7,4 g |
Suola | 0,1 g |
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia
Valmistus
yli 60 min
Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi niin, että saat 150 g hienoa mantelijauhetta. Sekoita mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja siivilöi seos vielä kerran. Sekoita joukkoon 60 g valkuaista.
Punnitse sokeri pieneen kahvalliseen kattilaan. Kaada kattilaan vesi. Varaa erilliseen vatkauskulhoon 60 g valkuaista.
Kuumenna sokeria ja vettä kattilassa täydellä teholla, tarkkaile lämpötilaa lämpömittarilla. Älä sekoita seosta, jotta siitä ei tule rakeista. Kun sokerisiirappi on 110–115 asteista, aloita vatkaamaan valkuaisia sähkövatkaimella täydellä teholla. Kun siirapin lämpötila on 120 astetta, ota kattila pois liedeltä ja kaada siirappi paksuna nauhana pehmeän valkuaisvaahdon joukkoon. Jatka vatkaamista vielä 2–3 minuuttia kunnes marenki on hieman jäähtynyt, mutta edelleen pehmeää.
Sekoita marenki mantelijauhetahnan joukkoon kolmessa osassa taikinakaapimella. Lisää tässä vaiheessa elintarvikeväri. Sekoita 1–2 minuuttia melko voimakkaasti. Taikina on valmista, kun vedät siihen viivan kaapimella ja se alkaa valua heti umpeen. Voit myös tehdä koenokareen leivinpaperin päälle. Jos nokare tasoittuu sileäksi kun lasket kymmeneen, on massaa sekoitettu tarpeeksi. Lisää tarvittaessa hieman valkuaista.
Leikkaa leivinpaperista kaksi täysin uunipellin pohjan kokoista palaa. Pursota leivinpaperille 2 euron kolikon kokoisia macaroneja pyöreällä tyllalla tai nosta nokareita lusikalla leivinpaperille. Siirrä leivinpaperi varovasti uunipellille. Tee ensin toinen pellillinen ja vasta 10–15 minuutin päästä seuraava. Kopauttele peltiä hieman ja anna macaronien kuivua vähintään 30 minuuttia ennen paistamista. Kuivumisaika vaihtelee suuresti huoneilman kosteudesta riippuen. Pinta on kuiva, kun se ei kosketuksesta tartu sormeen.
Paista macaroneja 150-asteessa uunin keskitasolla 10–14 minuuttia. Macaronit ovat kypsiä, kun pohjat irtoavat leivinpaperista ja kanta ja hattu ovat kiinnittyneitä toisiinsa. Paista toinen pellillinen samoin.
Anna macaronien jäähtyä ja irrota ne varovasti leivinpaperista lastalla.
Täytä macaronit hillolla tai suklaaganachella.
Valmista ganache. Rouhi suklaa metallikulhoon. Kuumenna ruokakerma ja sokeri kattilassa keskilämmöllä. Kaada kuuma kerma suklaan joukkoon ja sekoittele varovasti, kunnes suklaa on sulanut. Lisää kuutioitu voi ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Laita ganache pursotinpussiin ja pursota macaronkuoriin.
Kaipaatko lisävinkkejä? Katso ne täältä: Näin onnistut – vältä macaronsien teon sudenkuopat
Säilyvyys: Macaron-leivokset ovat parhaimmillaan 1–2 päivän päästä täyttämisestä. Säilytä täytetyt macaronit jääkaapissa. Pohjat voit valmistaa etukäteen ja pakastaa. Lado macaronpohjat rasiaan pystyasennossa, niin ne eivät tartu toisiinsa. Sulata ne ilmavasti leivinpaperin päällä. Täytteeksi sopii myös lemon curd tai maustettu voikreemi.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
- Dansukker Luomu tomusokeri 500gHinta 2,79/kpl5,58/kg
- Pysyvästi edullinenDansukker Taloussokeri 1kgHinta 1,39/kpl1,39/kg
- Dr.Oetker Geeliväri 15g PinkkiHinta 2,79/kpl186,00/kg
- Pirkka paistonkestävä rommi-kirsikkamarmeladi 280gHinta 2,39/kpl8,54/kg
- Pirkka tumma suklaa 200g RFAHinta 3,85/kpl19,25/kg
- Pirkka laktoositon ruokakerma 15% 2 dlHinta 0,49/kpl2,45/l
- Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainenHinta 2,95/kpl14,75/kg
- Meira Mantelijauhe 80g pussiHinta 2,65/kpl33,13/kg
- Dr. Oetker Mantelijauhe 50gHinta 1,89/kpl37,80/kg
- Pysyvästi edullinenDansukker Tomusokeri 500gHinta 1,29/kpl2,58/kg
- Pirkka kananmuna 6 kpl/ 348 gHinta 1,49/kpl4,28/kg
- Pirkka vapaan kanan munia 6 kpl/408 gHinta 1,69/kpl4,14/kg
- Pirkka sokeri 1 kgHinta 1,25/kpl1,25/kg
- K-Menu sokeri 1kgHinta 0,99/kpl0,99/kg
- Pysyvästi edullinenPanda suklaa 145g tumma suklaa RFAHinta 2,95/kpl20,34/kg
- Karl Fazer Tumma Suklaa 47% suklaalevy 200gHinta 4,85/kpl24,25/kg
- Valio Keittiön Eila ruokakerma 15% 2dl UHT laktoositonHinta 1,29/kpl6,45/l
- Plussa-etu −7 %Arla Lempi ruokakerma 3dl 15% laktoositonPlussa-kortillaEtuhinta 3,50/2 kpl5,83/lIlman Plussa-korttia 1,89/kpl (6,30/l)
- Juustoportti Kirnuvoi 200gHinta 2,99/kpl14,95/kg
- Valio voi 200 g normaalisuolainenHinta 2,59/kpl12,95/kg
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min4,7(60 arviota)
- yli 60 min4,4(17 arviota)
- yli 60 min4,1(32 arviota)
- yli 60 min4,5(2 arviota)
- yli 60 min4,0(337 arviota)
- yli 60 min4,1(57 arviota)
- yli 60 min3,9(64 arviota)
- 30 - 60 min4,7(104 arviota)
Arvostele resepti
ka. 3,9 (180 arviota)
- Ellen1 vuosi sittenTodella hyvä hianoja
- Susousin1 vuosi sittenAivan mahtava ja maaginen resepti!
- K-Kuluttajapalvelu3 vuotta sittenOnnistuisipa, resepti on testattu K-koekeittiöllä paistamalla mantelileivokset keskitasolla normaalissa uunissa ilman kiertoilmaa.
- Onnistuisipa3 vuotta sittenOnko nämä paistettu kiertoilmalla vai ylä-ja alalämmöllä?
- K-Kuluttajapalvelu4 vuotta sittenEnsikertalainen, macaronsien kuoria voi säilyttää huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa muutamia päiviä ennen täyttämistä. Täytetyt macaronsit on hyvä säilyttää jääkaapissa ja käyttää parin päivän sisään täyttämisestä. Macaronsit voi myös halutessaan pakastaa.
- Ensikertalainen4 vuotta sittenKuinka kauan macaronsseja voi pitää huoneenlämmössä että maku pysyy samana?
- Tarkkaa hommaa4 vuotta sittenMontako grammaa valkuaista tarvii?
- K-Kuluttajapalvelu4 vuotta sittenTarkkaa hommaa, yksi kananmuna painaa keskimäärin 60 grammaa ja tästä valkuaista on noin 60 %. Yksi keskikokoinen valkuainen painaa noin 35 g. Eli ohjeeseen tarvittava kahden valkuaisen paino olisi noin 70 g.
- CeetaFe5 vuotta sittenEi kannata käyttää Pirkka-mantelijauhetta, jossa on kuoria seassa. Älkää kattoko videosta mallia. Johan sen lopputuoksestaki näkkee, ettei aivan putkeen menny!
- Oliivipuu6 vuotta sittenTodella hyviä :D
- Moikka moii6 vuotta sittenNammmmmm
- Siivilöijä7 vuotta sittenItse aina siivilöin pirkan mantelijauheen ennen käyttöä, niin jää ylimääräiset isot kuorenpalaset pois. Maku on hyvä, mutta ilman siivilöintiä tulee turhankin rouheita paloja mukaan
- Macaronstuber7 vuotta sittenToimii
- Marja7 vuotta sittenHyvän reseptin teit
- Kokeilin8 vuotta sittenPirkan mantelijauhe (100 g pussi) tekee leivonnaisia inhottavan makuisia ja syödessä tuntuu kuin siellä olisi jyviä.