Macarons eli mantelileivoksetTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Macarons eli mantelileivokset

  • Annosmäärä40 kpl
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Laktoositon
  • Gluteeniton
  • Kasvis (lakto-ovo)
Suloiset macaronleivokset onnistuvat kotonakin. Täytteeksi macaroneihin laitetaan rommi-kirsikkamarmeladia tai täyteläistä suklaaganachea.
  • Laktoositon
  • Gluteeniton
  • Kasvis (lakto-ovo)

Ainekset

40 kpl
150 g (n. 3 1/2 dl)
 
kuoretonta mantelijauhetta
tai
150 g
 
tomusokeria
tai
60 g
 
kananmunan valkuaista
tai
150 g
 
sokeria
tai
n. 1/2 dl
 
vettä
tai
60 g
 
kananmunan valkuaista
tai
 
tai

Hillotäyte

n. 1/2 dl
 
tai

Suklaaganache

125 g
 
tai
1 dl
 
tai
1 rkl
 
sokeria
tai
25 g
 
voita
tai

Ravintosisältö

Energia
1 804 kJ / 431 kcal
Rasva
20,4 g
josta tyydyttynyttä
7,1 g
Hiilihydraatit
52,4 g
josta sokereita
51,2 g
Proteiini
7,4 g
Suola
0,1 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min

Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi niin, että saat 150 g hienoa mantelijauhetta. Sekoita mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja siivilöi seos vielä kerran. Sekoita joukkoon 60 g valkuaista.

Punnitse sokeri pieneen kahvalliseen kattilaan. Kaada kattilaan vesi. Varaa erilliseen vatkauskulhoon 60 g valkuaista.

Kuumenna sokeria ja vettä kattilassa täydellä teholla, tarkkaile lämpötilaa lämpömittarilla. Älä sekoita seosta, jotta siitä ei tule rakeista. Kun sokerisiirappi on 110–115 asteista, aloita vatkaamaan valkuaisia sähkövatkaimella täydellä teholla. Kun siirapin lämpötila on 120 astetta, ota kattila pois liedeltä ja kaada siirappi paksuna nauhana pehmeän valkuaisvaahdon joukkoon. Jatka vatkaamista vielä 2–3 minuuttia kunnes marenki on hieman jäähtynyt, mutta edelleen pehmeää.

Sekoita marenki mantelijauhetahnan joukkoon kolmessa osassa taikinakaapimella. Lisää tässä vaiheessa elintarvikeväri. Sekoita 1–2 minuuttia melko voimakkaasti. Taikina on valmista, kun vedät siihen viivan kaapimella ja se alkaa valua heti umpeen. Voit myös tehdä koenokareen leivinpaperin päälle. Jos nokare tasoittuu sileäksi kun lasket kymmeneen, on massaa sekoitettu tarpeeksi. Lisää tarvittaessa hieman valkuaista.

Leikkaa leivinpaperista kaksi täysin uunipellin pohjan kokoista palaa. Pursota leivinpaperille 2 euron kolikon kokoisia macaroneja pyöreällä tyllalla tai nosta nokareita lusikalla leivinpaperille. Siirrä leivinpaperi varovasti uunipellille. Tee ensin toinen pellillinen ja vasta 10–15 minuutin päästä seuraava. Kopauttele peltiä hieman ja anna macaronien kuivua vähintään 30 minuuttia ennen paistamista. Kuivumisaika vaihtelee suuresti huoneilman kosteudesta riippuen. Pinta on kuiva, kun se ei kosketuksesta tartu sormeen.

Paista macaroneja 150-asteessa uunin keskitasolla 10–14 minuuttia. Macaronit ovat kypsiä, kun pohjat irtoavat leivinpaperista ja kanta ja hattu ovat kiinnittyneitä toisiinsa. Paista toinen pellillinen samoin.

Anna macaronien jäähtyä ja irrota ne varovasti leivinpaperista lastalla.

Täytä macaronit hillolla tai suklaaganachella.

Valmista ganache. Rouhi suklaa metallikulhoon. Kuumenna ruokakerma ja sokeri kattilassa keskilämmöllä. Kaada kuuma kerma suklaan joukkoon ja sekoittele varovasti, kunnes suklaa on sulanut. Lisää kuutioitu voi ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Laita ganache pursotinpussiin ja pursota macaronkuoriin.

Kaipaatko lisävinkkejä? Katso ne täältä: Näin onnistut – vältä macaronsien teon sudenkuopat

Säilyvyys: Macaron-leivokset ovat parhaimmillaan 1–2 päivän päästä täyttämisestä. Säilytä täytetyt macaronit jääkaapissa. Pohjat voit valmistaa etukäteen ja pakastaa. Lado macaronpohjat rasiaan pystyasennossa, niin ne eivät tartu toisiinsa. Sulata ne ilmavasti leivinpaperin päällä. Täytteeksi sopii myös lemon curd tai maustettu voikreemi.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Dansukker Luomu tomusokeri 500g
    Hinta 2,89/kpl
    5,78/kg
  • Pirkka sokeri 1 kg
    Hinta 1,55/kpl
    1,55/kg
  • Dr.Oetker Geeliväri 15g Pinkki
    Hinta 2,79/kpl
    186,00/kg
  • Pirkka paistonkestävä rommi-kirsikkamarmeladi 280g
    Hinta 2,39/kpl
    8,54/kg
  • Pirkka tumma suklaa 200g RFA
    Hinta 2,49/kpl
    12,45/kg
  • Pirkka laktoositon ruokakerma 15% 2 dl UHT
    Hinta 0,49/kpl
    2,45/l
  • Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainen
    Hinta 2,95/kpl
    14,75/kg
  • Meira Mantelijauhe 80g pussi
    Hinta 2,65/kpl
    33,13/kg
  • Dr. Oetker Mantelijauhe 50g
    Hinta 1,89/kpl
    37,80/kg
  • Dansukker Tomusokeri 500g
    Hinta 1,75/kpl
    3,50/kg
  • Pirkka kananmuna 6 kpl/ 348 g
    Hinta 1,49/kpl
    4,28/kg
  • Pirkka vapaan kanan munia 6 kpl/408 g
    Hinta 1,69/kpl
    4,14/kg
  • Dansukker Taloussokeri 1kg
    Hinta 1,59/kpl
    1,59/kg
  • Panda suklaa 145g tumma suklaa RFA
    Hinta 2,25/kpl
    15,52/kg
  • Plussa-etu −25 %
    Karl Fazer Tumma suklaa suklaalevy 200g
    Plussa-kortilla
    Etuhinta 5,00/2 kpl
    12,50/kg
    Ilman Plussa-korttia 3,35/kpl (16,75/kg)
  • Arla lempi ruokakerma 15% 2dl laktoositon
    Hinta 1,19/kpl
    5,95/l
  • Valio Eila ruokakerma 15% 2dl UHT laktoositon
    Hinta 1,29/kpl
    6,45/l
  • Juustoportti Kirnuvoi 200g
    Hinta 2,99/kpl
    14,95/kg
  • Valio voi 200 g normaalisuolainen
    Hinta 2,59/kpl
    12,95/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 4,0 (175 arviota)

  • Ellen
    5 kuukautta sitten
    Todella hyvä hianoja
  • Susousin
    1 vuosi sitten
    Aivan mahtava ja maaginen resepti!
  • K-Kuluttajapalvelu
    3 vuotta sitten
    Onnistuisipa, resepti on testattu K-koekeittiöllä paistamalla mantelileivokset keskitasolla normaalissa uunissa ilman kiertoilmaa.
  • Onnistuisipa
    3 vuotta sitten
    Onko nämä paistettu kiertoilmalla vai ylä-ja alalämmöllä?
  • K-Kuluttajapalvelu
    3 vuotta sitten
    Ensikertalainen, macaronsien kuoria voi säilyttää huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa muutamia päiviä ennen täyttämistä. Täytetyt macaronsit on hyvä säilyttää jääkaapissa ja käyttää parin päivän sisään täyttämisestä. Macaronsit voi myös halutessaan pakastaa.
  • Ensikertalainen
    3 vuotta sitten
    Kuinka kauan macaronsseja voi pitää huoneenlämmössä että maku pysyy samana?
  • Tarkkaa hommaa
    3 vuotta sitten
    Montako grammaa valkuaista tarvii?
  • K-Kuluttajapalvelu
    3 vuotta sitten
    Tarkkaa hommaa, yksi kananmuna painaa keskimäärin 60 grammaa ja tästä valkuaista on noin 60 %. Yksi keskikokoinen valkuainen painaa noin 35 g. Eli ohjeeseen tarvittava kahden valkuaisen paino olisi noin 70 g.
  • CeetaFe
    5 vuotta sitten
    Ei kannata käyttää Pirkka-mantelijauhetta, jossa on kuoria seassa. Älkää kattoko videosta mallia. Johan sen lopputuoksestaki näkkee, ettei aivan putkeen menny!
  • Oliivipuu
    5 vuotta sitten
    Todella hyviä :D
  • Moikka moii
    6 vuotta sitten
    Nammmmmm
  • Siivilöijä
    6 vuotta sitten
    Itse aina siivilöin pirkan mantelijauheen ennen käyttöä, niin jää ylimääräiset isot kuorenpalaset pois. Maku on hyvä, mutta ilman siivilöintiä tulee turhankin rouheita paloja mukaan
  • Macaronstuber
    6 vuotta sitten
    Toimii
  • Marja
    6 vuotta sitten
    Hyvän reseptin teit
  • Kokeilin
    7 vuotta sitten
    Pirkan mantelijauhe (100 g pussi) tekee leivonnaisia inhottavan makuisia ja syödessä tuntuu kuin siellä olisi jyviä.