malkamaanantaista-sukkasunnuntaihin--mita-hiljaisen-viikon-nimet-tarkoittavat-header-image

Pääsiäisen päivien nimet – mistä ne ovat peräisin?

Päivitetty 1.3.2024

Palmusunnuntaista alkavan hiljaisen viikon pääsiäisen päivät on nimetty monenkin mielestä erikoisilla nimityksillä, kuten tikkutiistai tai lankalauantai. Päiville annetut nimitykset juontavat juurensa vanhan kansan askareisiin ja pääsiäisvalmisteluihin. Niihin liittyy myös paljon taikauskoa. Hiljaisesta viikosta voidaan käyttää myös nimeä pääsiäisviikko, joskin kirkkovuoden osana oleva pääsiäisviikko on vasta seuraava eli pääsiäissunnuntaista alkava viikko.

Palmusunnuntai

Jos pääsiäistä edeltävän sunnuntain viettää kotona, kannattaa varautua karkein ja pääsiäismunin, sillä pienet virpojat ovat liikkeellä. Pajunkissoista askarreltuja oksia heilutellen noidiksi pukeutuneet lapset lurittelevat makean palkkion toivossa perinnelorun: ”Virvon varvon tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle.

Kuten monilla muilla pääsiäiseen liittyvillä perinteillä, myös palmusunnuntailla on uskonnollinen tausta. Kristillisen perinteen mukaan palmusunnuntaita vietetään Jeesuksen Jerusalemiin saapumisen muistoksi.

Palmusunnuntai aloittaa viikon, jota kutsutaan hiljaiseksi viikoksi tai piinaviikoksi. Hiljainen viikko tai piinaviikko viittaavat Kristuksen kärsimyskertomuksen muistelemiseen. Monilla pääsiäisviikon viikonpäivillä on palmusunnuntain tavoin erityinen nimitys ja merkitys.

Malkamaanantai

Hiljaisen viikon maanantaita oli tapana kutsua malkamaanantaiksi. Silloin kaadettiin ja kerättiin polttopuita. Malka on vanha nimitys olkikaton tukihirsille.

Tikkutiistai

Tiistaina puista vuoltiin sytykkeitä, sillä vanhan uskomuksen mukaan tuona päivänä vuollut sytykkeet olivat hyvällä onnella varustettuja. Niitä aseteltiin myös hirsiseinien väleihin karkottamaan pahoja henkiä ja tuomaan onnea.

Kellokeskiviikko

Keskiviikkona navetassa talvehtineelle karjalle laitettiin kellot takaisin kaulaan. Kellot kaulassa lehmät saivat laiduntaa ulkona ja niiden olinpaikka kuului tupaan asti.

Kiirastorstai

Torstaina karkotettiin pihapiirissä vaikuttava paha olento, kiira, kiertämällä talo ja pihamaat kolisevan romun sekä savuavan terva-astian kanssa. Kiiras viittaa myös puhdistautumiseen ja ripittäytymiseen.

Pitkäperjantai

Pitkäperjantain aikana hiljennyttiin pääsiäispyhien viettoon. Nimellä on myös hyvin uskonnollinen kaiku, jossa päivän pituuteen liittyy sen surullinen luonne.

Lankalauantai

Lauantaina talven aikana kehrätyt langat pestiin ja värjättiin. Sukkasunnuntaina langat kudottiin vaatteiksi.

Sukkasunnuntai

Pääsiäispäivän eli sukkasunnuntain nimityksen uskotaan tulevan myös ”sukkasillaan” eli hiljaa olemisesta. Uudempien versioiden mukaan sukkasunnuntaina kuitenkin juhlitaan niin, että sukatkin lähtevät jaloista.

Pääsiäisviikko

Pääsiäisviikoksi nimitetään vasta sukkasunnuntain eli pääsiäispäivän jälkeen alkavaa viikkoa. Pääsiäisviikkoa kutsutaan myös riemuviikoksi.

Lisää inspiraatiota pääsiäiseen