varjaa-kananmuna-luonnollisesti-ruoka-aineilla-header-image

Värjää kananmuna luonnollisesti

Päivitetty 1.3.2024

Kananmunien värjäys on helppoa hommaa! Pääsiäispöydän koristeluun on kiva keksiä uutta vakiosuosikkien rinnalle. Mitä jos kananmunien maalaamisen sijasta askartelisit pääsiäispöydän koristeeksi tänä vuonna hennon sävyisiä, luonnonväreillä värjättyjä pääsiäismunia? Tässä ohjeet, joiden avulla pääsiäismunien maalaus luonnonväreillä onnistuu – vaikka yhdessä lasten kanssa!

Etikkaa ja luonnollisia väriaineita

Saat kananmuniin helposti elävän ja luonnollisen värisen pinnan aivan tavallisilla, ruokakaapista löytyvillä ruoka-aineilla, kuten kahvilla, teellä, sipulinkuorilla, mustikalla ja erilaisilla mausteilla, kuten kurkumalla. Värjäämiseen kannattaa varata valkokuorisia kananmunia.

Lisää värjäävä raaka-aine kiehuvaan veteen ennen munia. Lisää myös ruokalusikallinen etikkaa sitomaan väriä munankuoren pintaan. Keitä munia 7–10 minuuttia, riippuen siitä, kuinka kypsiä ja voimakkaan värisiä munista haluat. 

Näillä tarvikkeilla onnistut

Varaa kananmunien värjäykseen seuraavia raaka-aineita: 

varjatyt-paasiaismunat-teksteilla

Sini-violetti ja violetti

Laita esimerkiksi läpinäkyvään pakastuspussiin noin desilitra suomalaisia mustikoita ja anna niiden sulaa. Kun mustikat ovat sulaneet, laita keitetty ja jäähtynyt kuorimaton kananmuna pussiin ja pyörittele sitä mustikoissa. Mitä kauemmin annat kananmunan olla mehun vaikutuksessa, sitä tummemman värin saat.

Keltainen

Laita laakeaan kuppiin kurkumajauhetta ja hieman vettä, jotta jauhe tarttuisi kananmunan pintaan. Pyörittele kananmunaa jauheessa niin, että sen pinta peittyy tasaisesti kurkumaan. Nosta päällystetty muna sivuun ja anna jauheen vaikuttaa 5–15 minuuttia, riippuen haluamasi värin tummuusasteesta. Puhdista kananmuna jauheesta esimerkiksi pullasudilla.

Puna-pinkki

Kuori Pirkka suomalaisia punajuuria kuorimaveitsellä ja hiero kuoren sisäpuolella kananmunan pintaa. Anna kuivua välillä ja jatka hieromista, niin saat vahvemman värin.

Hentoinen vihreä

Murskaa hieman pinaatin varsia ja hankaa niillä kananmunan pintaa. Kosteutta saa olla vain pinaatista tulevan kosteuden verran, sillä liika kosteus pyyhkii hennon vihreän värin pois saman tien. Anna kuivua välillä ja toista hankaus.

Vihreä tee värjää kananmunista kauniin vihertäviä. Lisää muutama teepussi kiehuvaan veteen ennen munia. Lisää ruokalusikallinen etikkaa sitomaan väriä munankuoren pintaan ja keitä raakoja munia vedessä 7-10 minuttia. Samalla tavalla voit värjätä kananmunia Pirkka punasipulin kuorilla.

Lapset mukaan keittiöön

Pääsiäismunien värjääminen onnistuu myös yhdessä lasten kanssa. Anna lasten tutustua raaka-aineisiin: haistelkaa, maistelkaa ja tunnustelkaa väriaineita yhdessä. Anna myös lastesi pohtia, minkä väriseksi mikäkin ruoka-aine värjää munankuoren.

Lisää inspiraatiota pääsiäiseen