suloiset-paasiaiskoristeet-lasten-kanssa-header-image

9 vinkkiä pääsiäisaskarteluun lasten kanssa

Päivitetty 1.3.2024

Lapset rakastavat askartelua, ja yhteisestä askarteluhetkestä innostuvat helposti myös vanhemmat. Hauskat pääsiäiskoristeet, kuten pääsiäismunat, sekä pääsiäistiput ja -puput ovat yhteistä tekemistä parhaimmillaan. Lasten kanssa askartelu on hauskaa ja pääsiäisenä voi päästää mielikuvituksen valloilleen! Näillä helpoilla ohjeilla ja vinkeillä askartelet lasten kanssa pääsiäistä odotellessa.

1. Pääsiäismunat kartongista

Pääsiäismunia voit tehdä myös kartongista. Yhteen munaan tarvitset kuusi kananmunan muotoista kartonkipalaa, jotka taitetaan pituussuunnassa keskeltä kahtia ja liimataan toisiinsa ulommista taitoskohdista.

Jos päätät tehdä munista köynnöksen tai yksittäisiä roikkuvia pääsiäiskoristeita, pujota ripustuslanka viimeisen taitoskohdan väliin ennen liimaamista.

Tarvitset:

paasiaiskoristelu_2_620x410

2. Hautomo pääsiäismunille

Tuunaa munakennosta pääsiäistipujen ja -pupujen suloinen pesä. Kuuden munan kennoon mahtuu myös suklaamuna poikineen. Illan tullen irrota kyltti ja sulje hautomon kansi tipujen ja pupujen lepoa varten.

Riko kananmunat varovasti, valuta sisältö pois ja huuhtele kuoret. Laita tiput ja puput munankuoriin ja asettele kennoon. Täytä kennon tyhjät kolot suklaamunilla.

Leikkaa värillisestä paperista suikale ja leikkaa paperin päät muotoon. Kirjoita kyltti. Kiinnitä kyltti teipin avulla pilleihin. Aseta pillit kennossa oleviin reikiin.

Tarvitset:

paasiaisaskartelua lasten kanssa hautomo

Toteutus sisustustoimittaja Natalia Rehbinder

3. Munahyppelyrata pääsiäispupuille

Kuka eka maalissa? Pussihyppelyssä tavoitteena on päästä ennen muita maaliin. Kotikisassa paremmuudesta pomppivat pääsiäisen puput. Riko kananmunat varovasti, valuta sisältö pois ja huuhtele kuoret. Leikkaa värillisestä paperista jalkapohjat ja liimaa varovasti munankuoriin. Laita puput kuoriin.

Leikkaa värillisestä paperista suikale ja leikkaa paperin päät muotoon. Kirjoita kyltti. Kiinnitä kyltti teipin avulla pilleihin. Täytä pienet purkit suklaamunilla ja asettele pillit niihin. Hyppely voi alkaa!

Tarvitset:

paasiaisaskartelua lasten kanssa munahyppely

Toteutus sisustustoimittaja Natalia Rehbinder

4. Pääsiäistiput

Nämä veikeät tiput saat tehtyä helposti askarteluhuovasta! Yhteen koristeeseen sinun täytyy leikata kananmunan muotoiset etu- ja takakappaleet, joiden väliin voit laittaa täytteeksi pumpulia. Lisäksi leikkaa huovasta heltat ja siivet.

Solmi juuttinarusta jalat ja leikkaa kiinnitysnauhat. Pujota ne etu- ja takakappaleen väliin ja liimaa lisäksi silmätarrat. Harsi tai liimaa lopuksi kappaleet toisiinsa.

Tarvitset:

Askartelu pääsiäinen (680 x 383)

5. Värjätyt pääsiäismunat

Pääsiäismunia voi koristella monella tapaa. Nämä kananmunat on värjätty elintarvikeväreillä. Pyörittele kananmunia astiassa, jossa on vettä ja elintarvikeväriä. Pääsiäismuniin saat kuviointeja kiinnittämällä munien pintaan jo ennen värjäystä sabluunoita, joina toimivat vaikkapa maalarinteipistä leikatut palat, kuminauhat ja tarrat.

Kun elintarvikeväri on kuivunut, irrota sabluunat munien pinnalta. Lopuksi voit viimeistellä munat esimerkiksi kohotarroilla.

Voit värjätä pääsiäismunia myös ruoka-aineilla!

Tarvitset:

paasiaisaskartelu_620x410

6. Pupunauha

Pupu, riviin järjesty! Vallattomat töpöhännät pysyvät kurissa, kun pujottelet ne nauhaan pääsiäispöytää koristamaan. Suussa sulavat makeiset kuuluvat pääsiäiseen, joten niitä hyödynnetään myös näissä helpoissa pääsiäisaskarteluissa.

Tämä hurmaava pupunauha on todellinen katseenvangitsija! Leikkaa kartongista pupuhahmoja; voit piirtää ne itse tai tulostaa valmiin kaavan. Piirrä puolelle pupuista suu ja liimaa lopuille pumpulista töpöhäntä.

Tee korvien päihin reiät joko rei’ittimellä tai vaikka parsinneulalla, jos koristenauhasi on ohutta. Jätä molempiin päihin tarpeeksi nauhaa ripustamista varten.

Tarvitset:

pupunauha_artikkeli

Teksti ja toteutus: Katriina Salmela-Vitikainen Kuvat: Antti Vettenranta

7. Karkkikupit

Hauskat kukan muotoiset karkkikupit valmistuvat nopeasti, joten voit tehdä vaikka kokonaisen kukkakedon kotia koristamaan.

Piirrä hennosti kartongille muffinivuoan pohjan ääriviivat ja sen jälkeen terälehdet. Voit myös halutessasi tulostaa valmiin kaavan. Leikkaa kukkapohjat, liimaa keskelle muffinivuoka ja täytä pääsiäiskarkeilla. Saat tukevamman kupin, kun laitat kaksi vuokaa sisäkkäin.

Tarvitset:

karkkikupit_artikkeli

Teksti ja toteutus: Katriina Salmela-Vitikainen Kuvat: Antti Vettenranta

8. Koristellut kananmunat

Kieputtele askarteluteippiä munan ympäri tai leikkaa teipeistä paloja koristeeksi. Voit myös hyödyntää ylijääneet serpentiinit; sivele liimaa serpentiininauhan taakse ja kierittele haluamallasi tavalla.

Servieteistä voit ottaa kuviorei'ittimellä pupuhahmoja – sivele liimaa munan pintaan ja paina hahmo paikoilleen. Liimapuikolla voi vielä varovasti sivellä liimaa tarvittaessa myös hahmon päälle. Voit käyttää koristeluun myös kimalleliimaa, tarroja, silkkipaperia - vain mielikuvitus on rajana! Jos valkoiset munat tuntuvat tylsiltä, voit värjätä ne ennen koristelua. 

Tarvitset:

koristemunat_artikkelikuva

Teksti ja toteutus: Katriina Salmela-Vitikainen Kuvat: Antti Vettenranta

9. Silkkiset yllätysmunat

Tavalliset yllätysmunat muuntuvat astetta juhlavammiksi, kun piilotat ne silkkipaperin sisään! Leikkaa kaksinkertaisesta silkkipaperista neliö, joka riittää suklaamunan ympärille niin, että päähän jää riittävästi paperia solmimiseen. Kieritä silkkipaperia varovasti kuin käärisit karamellia, sido nauhalla ja koristele tarroilla.

Munakennon mahdolliset tekstit voit peittää kartongista leikatuilla paloilla ja kirjoittaa niihin pääsiäistervehdyksen, jos haluat antaa suklaamunat lahjaksi.

Tarvitset:

rasia_artikkeli

Teksti ja toteutus: Katriina Salmela-Vitikainen Kuvat: Antti Vettenranta

Lisää inspiraatiota pääsiäiseen