Kullankeltainen rypsi kasvaa Mannin tilalla Terttilässä

Kullankeltainen rypsi kasvaa Mannin tilalla Terttilässä

Päivitetty 2.7.2019

Pirkka kylmäpuristettu rypsiöljy valmistetaan laadukkaasta suomalaisesta rypsistä.

Ajan perspektiivi

Maanviljely nykyisen Mannin suvun tilalla Terttilän kylässä on käynnistynyt tiettävästi jo 1800-luvun alussa. Mannin suvussakin maata viljellään jo 5. polvessa. Pekka Manni laskee olleensa viljelijä koko elämänsä, vaikka virallisesti tilan omistajuus siirtyi hänen nimiinsä vasta 80-luvun lopulla. Työn luonne ja tilan pitkä historia ovat antaneet perspektiiviä: ”Maanviljelijän kvartaalihan on neljännesvuosisata.” Mannin vaimo ei ole ollut mukana viljelytoiminnassa ja perheen poika opiskelee muuhun ammattiin Etelä-Suomessa, joten ammattimaisen viljelytoiminnan jatkuminen on vaakalaudalla oman eläkeiän jälkeen. Manni itse suhtautuu asiaan tyynesti; aika näyttää miten tilan lopulta käy.

Vertaistuki ja onnistumisen kokemukset auttavat jaksamaan

Viljelijän arki vaatii sitkeyttä ja kykyä työskennellä itsenäisesti. Sään ja EU:n asetustenkin kanssa on tultava toimeen. Lähiseudun viljelijät ovatkin ottaneet tavaksi säännölliset kokoontumiset, sillä vastoinkäymiset voivat käydä raskaiksi ilman vertaistukea. ”Yhdessä hakataan välillä päätä seinään ja mietitään mitähän tästä taas tulee ”, Manni naurahtaa, ja jatkaa: ”aina on kuitenkin taas kevään tullen koittanut uusi alku ja usko tulevaan”. Viljelijälle palkitsevinta on monesti se hetki vuodesta, jolloin näkee oman työnsä tuloksen: ”Kun on jälleen saanut kasvin alkuunsa ja pelto alkaa vihertää, voi hyvillä mielin todeta onnistuneensa”.

Ammattiylpeys

Mannin viljelemät rypsi sekä useat viljakasvit kasvavat Suomen puhtaassa kasvuympäristössä. Esimerkiksi torjunta-aineita ei käytetä koskaan vain varmuuden vuoksi, vaan ainoastaan välttämättömimpään sadon suojelemiseksi. Tällöinkin pidetään huolta siitä, että käytetyt määrät pysyvät minimissä. Manni pitää kunnia-asianaan, että työ on tehty rehellisesti ja kerätty sato pysyy vuodesta toiseen ensiluokkaisena.

Kun tietää, mistä raaka-aine on peräisin, kelpaa se myös omaan ruokapöytään. Mannin perheen ruoanvalmistuksessa käytetään tätä nykyä pelkästään suomalaista rypsiöljyä. Kylmäpuristetusta rypsiöljystä perhe on kehitellyt oman bravuurinsa, salaattikastikkeen. Herkullinen kastike on kerännyt jo sen verran suosiota, että sitä on annettu lahjaksi myös tuttaville, mutta itse reseptiä Mannin perhe varjelee salaisuutenaan.

Pirkka rypsiöljy verkkokaupasta