Avokado on monipuolista superruokaa

Avokado on monipuolista superruokaa

Päivitetty 19.12.2023

Onko avokado vihannes vai hedelmä? Entä onko avokado terveellistä? Tutustu monipuoliseen kotikokkien suosikkiin ja nappaa parhaat vinkit avokadon käyttöön.

Avokado on hedelmä, vaikka vihreän sävynsä vuoksi sitä pidetään usein vihanneksena. Se on todellista superruokaa, sillä se sisältää paljon hyviä rasvoja. Lisäksi avokado sisältää muun muassa terveydelle hyödyllisiä kaliumia, foolihappoa sekä C-, E-, K- ja B6-vitamiinia.

Mistä avokado tulee?

Avokadon viljelymaa on usein jokin Latinalaisen Amerikan maista, mutta sitä viljellään myös esimerkiksi Espanjassa. Avokadoja tuodaan Suomeen sen mukaan, missä satokausi on milloinkin parhaimmillaan.

Avokadot kerätään puista käsityönä, joka vaikuttaa niiden hintaan. Avokadoa ei pidetä kovin ekologisena hedelmänä, sillä sen kasvattamiseen käytetään paljon vettä.

Mistä tietää, onko avokado kypsä?

Avokadon kypsymistä ei kannata kokeilla puristamalla, sillä se pilaannuttaa hedelmän nopeammin. Nappaa avokadon pyöreä kanta pois: jos se ei irtoa kunnolla, hedelmä on raaka. Kypsän avokadon tunnistaa vihreästä/kellertävästä väristä kannan alla. Jos kannan alta paljastuu ruskeaa, hedelmä on jo ylikypsä. Jos haluat nopeuttaa avokadon kypsymistä, laita se vaikka omenan kanssa samaan paperipussiin. Syöntikypsiä avokadoja ostamalla pääset kuitenkin kaikista helpoimmalla.

Voit säilyttää avokadoa keittiönpöydällä. Jääkaappiin se kannattaa laittaa vasta kypsänä, sillä jääkaappi hidastaa hedelmän kypsymistä. Avattu avokado säilytetään jääkaapissa.

Miten voi estää avokadon tummumisen?

Avokadon hedelmäliha on raikkaan vihreää, mutta tummuu nopeasti joutuessaan kosketuksiin hapen kanssa. Voit vähentää tummumista laittamalla puolikkaan avokadon tiiviiseen muovirasiaan tai suljettavaan pussiin. Myös sitruunan tai limen mehulla voi ehkäistä tummumista.

Vaikka hieman tummunut tai pilkullinen avokado ei ole kaikista houkuttelevimman näköinen, sitä voi kuitenkin vielä syödä.

Miten avokadoa käytetään?

Avokadon maku on mieto, kermainen ja aromikas. Erilaiset avokadotahnat ja -dipit ovat tyypillisimpiä tapoja käyttää avokadoa.

Avokado on oleellinen osa Etelä-Amerikkalaista ja Kaakkois-Aasialaista ruokakulttuuria, mutta sitä kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti muihinkin makuihin yhdistellen. Leipien lisäksi avokado tuo terveellisiä pehmeitä rasvoja ja kuitua lounassalaattiin sekä smoothiehin. Kokeile avokadoa myös sushin täytteenä.

Katso 5 parasta avokadoreseptiämme tästä.

Kokeile yllättäviä avokadojälkkäreitä

Monesti avokado tähdittää alku- ja pääruokia. Se tuo kuitenkin mukavaa rakennetta ja kosteutta erilaisiin jälkiruokiin, ja sitä voikin käyttää erityisesti myös kesäisissä makeissa herkuissa.

Kiivi-avokadosmoothiekulho Kuvassa: Kiivi-avokadosmoothiekulho

Katso videolta vinkit avokadon käsittelyyn:

Tilaa avokadot kätevästi verkkokaupasta

Pirkka syöntikypsä avokado 1lk - kuva

Pirkka syöntikypsä avokado 1lk

Katso lisää ›

Pirkka syöntikypsä pikkuavokado 4kpl 500g - kuva

Pirkka syöntikypsä pikkuavokado 4kpl 500g

Katso lisää ›

Avokado syöntikypsä 2kpl/320g CO/PE/RSA 1lk - kuva

Avokado syöntikypsä 2kpl/320g CO/PE/RSA 1lk

Katso lisää ›

Pirkka Parhaat avokadokuutio 250g pakaste - kuva

Pirkka Parhaat avokadokuutio 250g pakaste

Katso lisää ›