Jauhelihan monet puolet

Jauhelihan monet puolet

Jauheliha on Suomessa suosituin liha. Sen kulutus on kovassa nousussa, eikä ihme, sillä jauheliha on monen herkullisen ruoan pääraaka-aine. 

Jauheliha on 100 % lihaa, joka on leikattua luuttomaksi ja hakattu hienoksi.  Jauheliha saa sisältää enintään yhden prosentin suolaa. Kypsässä jauhelihassa on keskimäärin 25 – 30 % hyvälaatuista proteiinia ja 0 % hiilihydraatteja. Rasvan määrä vaihtelee noin 5 – 23 % välillä. Jauhelihan raaka-aine ei sisällä jänteitä, verihyytymiä, luita tai rustoja tai rasvakasaumia.

Jauhelihat esittelyssä

Naudan paistijauheliha

Naudan paistijauheliha on jauhettu naudan sisä, -ulko, -kulma- ja paahtopaisteista. Paistijauhelihaksi saa kutsua vain sellaista jauhelihaa, jonka raaka-aine on vain paisteiksi nimetyistä ruhonosista. Rasvapitoisuus noin 8 %.

Naudan jauhelihat

Naudan jauheliha 10 % on jauhettua naudan lapaa, etuselkää, rintaa ja/tai kuvetta. Rasvapitoisuus enintään 10 %.

Naudan jauheliha 17 % sisältää osittain samoja ruhonosia kuin 10 % jauheliha. Lisäksi liharaaka-aine koostuu muun muassa kyljestä ja potkasta. Rasvapitoisuus enintään 17 %.

Nauta-sikajauheliha 

Nauta-sikajauheliha sisältää sekä naudan että sianlihaa. Nautaa on suhteessa enemmän kuin sianlihaa. Määrien suhde vaihtelee. Pakkauksessa tulee lukea lihojen määrä prosentteina. Rasvapitoisuus vaihtelee, mutta useimmiten noin 20 %.

Sika-nautajauheliha

Sika-nautajauheliha on suosituin jauheliha. Sekoitus sisältää sekä sianlihaa että naudanlihaa. Sianlihaa on enemmän, mutta määrien suhde vaihtelee. Pakkauksessa tulee lukea lihojen määrä prosentteina. Rasvapitoisuus voi vaihdella suurestikin, jopa 9 – 23 % välillä.

Porsaan jauheliha

Porsaan jauheliha on sianlihasta jauhettua lihaa. Rasvapitoisuus vaihtelee, joten se kannattaa aina tarkistaa pakkauksesta. Esimerkiksi Pirkka porsaan jauhelihassa on vain 12 % rasvaa.

Broilerin jauheliha

Broilerin jauheliha jauhetaan broilerin reisi- ja koipilihasta. Broilerinjauheliha on miedon makuista, vaaleaa ja vähärasvaista. Rasvapitoisuus noin 4-7 %.

Kalkkunan ja lampaan jauheliha

Kalkkunan jauheliha on Suomessa hieman tuntemattomampi jauheliha. Kalkkunan jauheliha on vaaleaa ja vähärasvaista. Rasvapitoisuus noin 7 %. Lampaan jauheliha jauhetaan lampaanlihasta. Lampaanjauhelihaa on myynnissä erilaisilla rasvapitoisuuksilla. 

Miten valitsen sopivan jauhelihan?

Jauhelihan valintaan vaikuttaa eniten omat makumieltymykset ja tottumukset. Jauhelihaa ei periaatteessa voi valita väärin, vaan kaikki jauhelihat soveltuvat kaikkeen ruoanvalmistukseen.

Eniten ruoanvalmistusominaisuuksiin vaikuttaa rasvapitoisuus: Mitä enemmän jauhelihassa on rasvaa, sitä enemmän on myös makua ja mehevyyttä. Rasvaisempaa jauhelihaa suositellaan kastikkeisiin, murekkeisiin, laatikkoruokiin sekä pehmeisiin pyöryköihin ja pihveihin. Vähärasvaisempi jauheliha soveltuu paremmin esimerkiksi keittoihin sekä kiinteisiin pyöryköihin ja pihveihin.

Naudan jauheliha on punaisinta ja voimakkaimman makuista. Sika-nauta ja nauta-sika – jauhelihat ovat vaaleampia ja miedompia. Broilerin jauheliha on vaaleinta ja miedoimman makuista. Porsaan jauheliha on myös vaaleaa ja usein vähärasvaista.