Jauhelihan monet puolet

Jauhelihan monet puolet

Päivitetty 24.8.2022

Jauheliha on Suomessa suosituin liha. Sen kulutus on kovassa nousussa, eikä ihme, sillä jauheliha on monen herkullisen ruoan pääraaka-aine. 

Jauheliha on 100 % lihaa, joka on leikattua luuttomaksi ja jauhettu hienoksi. Jauheliha saa sisältää enintään yhden prosentin suolaa. Kypsässä jauhelihassa on keskimäärin 25 – 30 % hyvälaatuista proteiinia ja 0 % hiilihydraatteja. Rasvan määrä vaihtelee noin 5 – 23 % välillä. Kaikki jauhelihat soveltuvat arkiruokiin, mutta rasvamäärä määrittelee parhaan käyttötavan.

Jauhelihat esittelyssä

Porsaan jauheliha

Porsaan jauheliha on vastoin yleistä oletusta melko vähärasvaista, sillä sen rasvamäärä on yleensä vain 12 prosenttia. Miedon makuinen porsaan jauheliha sopii käytettäväksi kaikenlaisiin kaali- ja jauheliharuokiin. Kokeile sitä etenkin mausteisiin etnisiin ruokiin, kuten dumplingeihin, nuudeliwokkeihin tai tacoihin.

Naudan jauheliha

Naudan jauheliha on maultaan porsasta voimakkaampaa, ja sen rasvamäärä vaihtelee 10–20 prosentin välillä. Naudan paistijauhelihassa on 7 prosenttia rasvaa. Mitä enemmän jauhelihassa on rasvaa, sitä enemmän siinä on myös makua ja mehevyyttä. Valitse vähärasvainen naudan jauheliha jauhelihakastikkeeseen tai keittoon, kun taas rasvaisemmasta naudan jauhelihasta valmistat erinomaiset burgeripihvit.

helppo-jauhelihakastike-680x300 Kuvassa: Helppo jauhelihakastike

Sika-nautajauheliha

Nauta-sika vai sika-nauta? Ensimmäinen sana kertoo, kumpaa seoksessa on enemmän. Mitä enemmän mukana on sikaa, sitä miedompi on lihan maku ja sitä vaaleampi on sen väri. Jauhelihan rasvamäärä vaihtelee noin 10–23 prosentin välillä. 9,5-prosenttisessa kevytjauhelihassa on puolet sikaa ja puolet nautaa. Rasvainen sika-nauta tai nauta-sika on hyvä yleisjauheliha, joka tuo mehevyyttä lihapyöryköihin, murekkeeseen tai makaronilaatikkoon.

Karitsan jauheliha

Karitsan jauheliha toimii erilaisissa ruokalajeissa naudan jauhelihan tavoin. Karitsa on melko rasvapitoista (15–18 prosenttia) ja voimakkaan makuista, joten sitä kannattaa käyttää erilaisiin pihveihin ja pyöryköihin. Kokeile sitä myös kastikkeissa ja padoissa. Karitsan makupariksi sopivat erinomaisesti yrtit, kuten timjami ja minttu.

vietnamilaiset-karitsalihapullat-680x300 Kuvassa: Vietnamilaiset karitsalihapullat

Kanan jauheliha

Vaalea kanan jauheliha on miedon makuista ja vähärasvaista, joten se toimii erinomaisesti kaikenlaisessa arkikokkailussa. Sen rakenne on muita jauhelihoja pehmeämpi ja rasvapitoisuus vain noin 4–7 prosenttia. Kanan jauheliha sopii porsaan tavoin erityisesti etnisten ja mausteisten ruokien valmistukseen, mutta siitä onnistuu myös perinteiset laatikot, pihvit, keitot ja kastikkeet.

Miten valitsen sopivan jauhelihan?

Jauhelihan valintaan vaikuttaa eniten omat makumieltymykset ja tottumukset. Jauhelihaa ei periaatteessa voi valita väärin, vaan kaikki jauhelihat soveltuvat kaikkeen ruoanvalmistukseen.

Eniten ruoanvalmistusominaisuuksiin vaikuttaa rasvapitoisuus: Mitä enemmän jauhelihassa on rasvaa, sitä enemmän on myös makua ja mehevyyttä. Rasvaisempaa jauhelihaa suositellaan kastikkeisiin, murekkeisiin, laatikkoruokiin sekä pehmeisiin pyöryköihin ja pihveihin. Vähärasvaisempi jauheliha soveltuu paremmin esimerkiksi keittoihin sekä kiinteisiin pyöryköihin ja pihveihin.

Naudan jauheliha on punaisinta ja voimakkaimman makuista. Sika-nauta- ja nauta-sikajauhelihat ovat vaaleampia ja miedompia. Kanan jauheliha on vaaleinta ja miedoimman makuista. Porsaan jauheliha on myös vaaleaa ja usein vähärasvaista.

jauheliha-kaalilaatikko-uunissa-680x300 Kuvassa: Jauheliha-kaalilaatikko uunissa