Maukkaimmat tavat säilöä omenat, vihannekset ja juurekset

Maukkaimmat tavat säilöä omenat, vihannekset ja juurekset

Päivitetty 30.7.2021

Suomen lyhyt mutta intensiivinen satokausi on aina arvoitus. Tuleeko sadosta ennätyksellinen vai ennätyksellisen niukka? Kotitarveviljelijä on lähes joka vuosi saman haasteen edessä: jos säät ovat suosineet, on kasvimaa tuottanut enemmän, kuin syömään ehtii. Omenoita tuntuu aina olevan liikaa ja omppusosetta on tehty jo koko suvun tarpeisiin. Keksisikö sitä jotain uutta ja kivaa tänä vuonna?

Omenat, vihannekset ja juurekset on helppo säilöä käteviksi, hetivalmiiksi lisäkkeiksi arkiruokaan, tyylikkääksi lisäksi illalliskattaukseen ja tuliaisiksi kauniiseen purkkiin pakattuna. Tässä artikkelissa esitellyt reseptit ovat gluteenittomia ja vegaanisia, joten ne sopivat myös useimpiin erikoisruokavalioihin.

Pikkelöidyt vihannekset ovat ylellinen lisäke

Pikkelöinti on paitsi helmi suomen kielen sanavarastossa, myös erinomaisen helppo tapa säilöä kasviksia. Mausteinen etikkaliemi syntyy etikasta, Dansukker Taloussokerista ja mausteista kiehauttamalla. Makua voi muutella helposti mausteilla ja erilaisia etikoita kokeilemalla. Avaamaton purkki säilyy kylmässä muutamia kuukausia ja piristää maullaan ja väreillään ruokahetkiä pitkälle syksyyn. Esimerkiksi kesäkurpitsasta, porkkanoista ja kukkakaalista saat herkulliset pikkelöidyt vihannekset.

Avomaankurkku saa monen kotipuutarhurin raapimaan päätään. Sato on useimmiten niin runsas, että jaettavaa riittää ystäville ja kylänmiehillekin. Avomaankurkusta, sipulista ja paprikasta syntyy etikan ja Dansukker Hillosokerin avulla mitä mainioin kurkkusalaatti grilliruokien ja vaikka hodareiden seuraksi.

Monikäyttöinen klassikko on tietenkin pikkelöity punasipuli: burgereiden, grillilihan, tacojen ja salaattien oiva kaveri.

pikkeloidyt vihannekset

Chutney – trendikäs ja monikäyttöinen makupommi

Joko sinun päivälliskattauksestasi löytyy purkillinen tyylikästä chutneyta? Chutney on hillomainen, usein mausteinen ruoanlisäke, jonka alkuperä on Intiassa. Hillokkeesta sen erottaa etikka, ja happaman makeutensa ansiosta se onkin loistava lisä esimerkiksi grilliruokien oheen. Chutneyt ovat omiaan piristämään arkiruokia, joihin ei jaksa niin käyttää aikaa mutta istuvat hienosti myös juhlavampaan kattaukseen.

Jos omenachutney ei ole vielä tuttu, niin nyt kannattaa kokeilla! Pirteästi maustettu Dansukker Luomuruokosokerilla valmistettu omenachutney sopii upeaksi lisäkkeeksi vaikkapa possunlihalle ja broilerille, mutta maustaa myös wrapit ja eväsleivät! Inkiväärillä, kanelilla ja valkosipulilla aateloitu viinimarjachutney taas on mielenkiintoinen seuralainen grillatulle lihalle.

Omena-korianteri Chutney

Juurekset yllättävät marmeladissa

Juureksia voi säilöä sellaisenaan, mutta ne taipuvat myös marmeladiksi, usko pois. Marmeladin runkona voi käyttää omenaa, mutta yhtä hyvin raparperia tai karviaismarjoja. Yllättävän säväyksen ne saavat, kun mukaan laitetaan Dansukker Hillo-marmeladisokerin lisäksi porkkanaa, kesäkurpitsaa, punajuurta tai palsternakkaa – kokeile vaikka näitä omenaisia juuresmarmeladeja!

omenaiset juuresmarmeladit

Vihannesten ja juuresten kanssa kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia tapoja. Omasta maustekaapista saattaa löytyä juuri ne pikantit lisät ja pitkälle pääsee jo sillä, että varaa kaappiin Dansukker Talous- ja Hillosokeria ja etikkaa. Onnistumisen iloa!

P.S. 100 % Suomalainen Dansukker Taloussokeri on saanut uuden, raikkaan ulkoasun. Sen kanssa kelpaa säilöä!

Dansukker k-ruoka uusi-ulkoasu 680px 062021 v2