sienien kuivaaminen 1440 x 550

Sienten kuivaus – näillä vinkeillä säilöt sienisadon onnistuneesti

Julkaistu 15.5.2024

Kuivaaminen on kätevä tapa säilöä syksyn runsas sienisato talteen. Lue vinkit suppilovahveroiden, tattien, haperoiden ja muiden sienten kuivaamiseen, olitpa sitten himosienestäjä tai satunnainen sienten poimija.

Lähes kaikkia sieniä voi kuivata

Ohutmaltoiset metsäsienet, kuten mustatorvisieni, suppilovahvero, huhtasienet ja mustavahakas sopivat erityisen hyvin kuivattavaksi. Tattien, haperoiden, lampaankäävän ja leppärouskun kuivaaminen onnistuu myös, mutta vie hieman enemmän aikaa.

Muista sienestäjän sääntö numero 1: Poimi vain sieniä, jotka tunnet.

Loppukesän odotetuin sieni, kantarelli ei sen sijaan sovi lainkaan kuivatettavaksi, sillä kuivaus sitkistää sientä ja muuttaa makua. Myös kehnäsienten maku muuttuu kuivatessa kitkeräksi. Rouskut, jotka ovat muutoin herkullisia ruokasieniä, eivät kiehauttamisen vuoksi sovi lainkaan kuivattavaksi. Korvasienten kuivaamista asuintiloissa ei suositella lainkaan.

Kuivaa uunissa tai kuivurissa

Tasaisen kuivaustuloksen saa hyötykasvikuivurilla, ja se sopii myös isomman sienisaaliin kuivattamiseen. Paras kuivatuslämpötila on alle 45 astetta. Pienemmät sienimäärät voi kuivattaa kiertoilmauunissa 50 asteessa uunin luukku auki. Sieniä on hyvä käännellä kuivattamisen aikana muutaman kerran. Uunissa sienet kuivuvat noin vuorokaudessa.

Uunin lisäksi kotona voi kuivattaa sieniä esimerkiksi jääkaapin päällä. Paikan tulisi mielellään olla lämmin, ilmava ja valolta suojattu. Sauna sopii sienten kuivattamiseen, kun lämmität sen 45-asteiseksi. Huomioi, että saunomisen jälkeen on sauna usein liian kostea kuivattamiselle ja oikeaa lämpötilaakin voi olla vaikea saada kohdalleen. Jotkut myös suosivat sienten kuivattamista kylpyhuoneen lattialla, jos siinä on lattialämmitys. Lattialämmityksen teho riittää ohutmaltoisten sienten kuivaamiseen, mutta tatteja voi siinä olla vaikea saada kuivattua riittävän nopeasti.

Sisällä kuivattaessa on ilmankierrosta huolehdittava, kuivasit sitten kasvikuivurissa tai huoneenlämmössä.

Näin kuivaat sienet

Puhdista sienet harjaamalla ja siisti sienten jalat. Leikkaa sienet 3 – 5 mm:n paksuisiksi viipaleiksi. Helttasienet on hyvä leikata helttojen suuntaisesti. Ohutmaltoiset sienet voit repiä varovasti pienemmiksi paloiksi. Pienemmät sienet kuivuvat kokonaisinakin.

  1. Levitä viipaloidut tatit tai revityt sienet kerrokseksi harsokankaan päälle uuniritilälle tai kasvikuivurin ritilöille.

  2. Nosta ritilä lämpimään ja ilmavaan, valolta suojattuun ja pölyttömään paikkaan tai kuivaa sienet kasvikuivurissa, 2 – 4 tuntia. Kuivumisaika riippuu sienten koosta ja kosteudesta.

  3. Seuraa kuivumista puolen vuorokauden välein. Siirtele sieniä irti toisistaan, jos niitä on paljon.

  4. Sienet ovat tarpeeksi kuivia, kun ne taitettaessa murtuvat (kosteutta jäljellä alle 12 %).

Säilytä sienet kuivatut sienet valolta suojattuna ilmatiiviissä purkeissa. Oikein kuivattuina sienet säilyvät käyttökelpoisina yli vuoden.

Pujota mustatorvisienet ompeluneulalla lankaan ja laita kuivumaan huoneenlämpöön. Varmista, että sienet ovat täysin kuivuneet ennen purkkeihin pakkaamista.

Vinkit kuivattujen sienten käyttöön

Usein kuivatut sienet liotetaan ennen käyttöä. Puolen tunnin kylpy kädenlämpöisessä vedessä riittää elvyttämään sienet. Sienten liotusveden voi myös käyttää ruokaan, mutta maista ensin, ettei sienistä ole irronnut karvasta makua. Jos valmistat pataruokia tai kastikkeita, voit lisätä kuivatut sienet suoraan ruokaan.

50 g kuivattuja sieniä vastaa n. 500 grammaa eli noin litraa tuoreita, puhdistettuja sieniä.

Kuivatuista metsäsienistä valmistuu upea risotto, pasta tai keitto. Niistä syntyy myös herkulliset suolaiset piirakat. Kokeile myös jauhaa sienet jauhoksi sauvasekoittimen myllyssä tai monitoimikoneen teholeikkurissa. Jauhe antaa hienon umamisen maun majoneeseille, leipätaikinoille ja keitoille. Erityisen hyvin tähän sopivat mustatorvisienet ja suppilovahverot.

Jos jostain syystä sienionni ei tänä vuonna osunutkaan kohdalle, apu löytyy kaupasta. Hedelmä-vihannesosastolta löydät suolaan säilötyt sienet ja kuivattujakin metsäsieniä saa monenlaisia.

Katso lisää vinkkejä sienten hyödyntämiseen ruoanlaitossa