Käytä koko kasvis - vähennä hävikkiä

Käytä koko kasvis - vähennä hävikkiä

Ehtivätkö vihannekset ja kasvikset nuupahtaa ennen käyttöä? Ota seuraavat vinkit talteen ja käännä nuupahtaneet hevi-tähdet ikivihreiksi herkuiksi! Kasvisten säilyvyyteen ja käyttöikään voi vaikuttaa paljon kiinnittämällä huomiota säilytysolosuhteisiin. Jos kasvikset silti ehtivät nahistua ennen aikojaan, ei niitä tarvitse kuitenkaan heittää biojätteeseen. Tee myös säilöntä tutuksi helpoilla ohjeilla, jotta kesäiset maut lämmittävät mieltä myös talvella. 

Raasta, soseuta ja kokkaa

  • Raasta ja hienonna juurekset taikinaan! Nahistuneita vihanneksia ei välttämättä tee mieli nauttia sellaisenaan, mutta ne sopivat erinomaisesti makeisiin ja suolaisiin leivonnaisiin. Kokeile esimerkiksi porkkana-sinihomejuustopuusteja, porkkanapannukakkua ja punajuurikakkua!

  • Pilko tai raasta kaappiin unohtuneet vihannekset kastikkeisiin ja laatikkoihin. Testaa hevejä myös jauhelihapihveissä!  Raastetut vihannekset sopivat hyvin myös laatikkoihin ja risottoihin.

  • Nahistunutkin juures kelpaa aina kasvissosekeittoon. Todellisen hävikkiruoan saat, kun kaavit keiton joukkoon myös loput kermatilkat ja tuorejuustonokareet.

  • Levitteet, tahnat ja hummukset ovat huippu trendikkäitä! Vaikka reseptit ovatkin suurta huutoa, ei raaka-aineiden tarvitse olla kaikkein tuoreimpia. Soseuta parhaat päivänsä nähneet vihannekset ja juurekset kikherneiden ja mausteiden kanssa hurmaavaksi hummukseksi. Vinkki: kotitekoisessa pestossa voi käyttää myös kuivuneesta leivästä valmistettua korppujauhoa!

  • Soseutus toimii myös omenoille. Älä säikähdä hedelmän kauneusvirheitä, vaan heitä kolhuiset omenat ja päärynät uuniin. Hurmaava uuniomenasose syntyy, kun soseutat uunissa paahdetut omenat sokerin ja kanelin kanssa. Herkuttele sosetta esimerkiksi puuron tai jogurtin kanssa. Tämä herkku säilyy kaapissa noin viikon ajan, mutta sen voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten. 

Pakasta

  • Tuoreet yrtit hurmaavat tuoksullaan! Valitettavasti osa yrteistä kuitenkin saattaa jäädä käyttämättä tuoreena ja lopulta nahistuneet ruukut joutuu heittämään biojätteeseen. Ratkaise pulma pilkkomalla yrtit jääpalamuotteihin ja kaatamalla niiden päälle oliiviöljyä. Pakasta kuutiot ja saat aromaattisia liemikuutioita myöhempää käyttöä varten. Vinkki: teippaa jääpalamuottiin yrittien nimet muistiin!

  • Ylikypsät banaanit ovat paras makeuttaja smoothieissa. Pilko banaani sopivan kokoisiksi paloiksi ja pakasta ne. Pakastetuista hedelmistä saa myös nopean ja terveellisen jäätelön! Kokeile esimerkiksi maidotonta banaanijäätelöä.

  • Hedelmistä, marjoista ja yrteistä, kuten basilikasta, saa näyttäviä jääpaloja. Jääpalojen joukkoon voi upottaa myös viimeiset tilkat mehutölkeistä ja smoothieista. Myös kahvin loppu kannattaa pakastaa - näin sinulla on aina ainekset virkistävään jääkahviin valmiina!

  • Kertyykö sinunkin jääkaappiisi helposti maustetahnojen ja kastikkeiden jämiä? Pakasta purkkien loput tahnat jääpalamuoteissa tai pienissä pusseissa ja käytä ne maistuviin kastikkeisiin ja patoihin!

Paahda ja kuivata

  • Satokauden maut voi kerätä talteen myös kuivaamalla! Kuivattaminen ei sovi hätäisille, sillä parhaan tuloksen saat matalassa lämmössä ajan kanssa. Kuivaus onnistuu kuivurissa tai uunissa kuivaustoimintoa käyttämällä. Kuivata voi myös kuivauskaapissa, saunassa, uuninpankolla tai lattialämmitteisen asunnon lattialla (muista huolehtia paloturvallisuudesta ja tilan puhtaudesta). 

  • Juuressipsit ihastuttavat rapeudellaan. Ohueksi viipaloidut juurekset keitetään rapsakoiksi rypsiöljyssä. Mausta sipsit halutessasi suolalla ja nauti ne heti.

  • Oletko tehnyt itse kuivattuja tomaatteja? Halkaise kirsikkatomaatit pituussuunnassa ja kääntele ne mausteissa ja öljyssä. Paahda tomaatit puolikuiviksi uunissa. Jos teet kerralla isomman annoksen, säilö paahdetut tomaatit öljyssä.

Pikkelöi ja hillota

  • Pitkitä marjojen, hedelmien, juuresten ja vihannesten käyttöikää hillottamalla! Omena- ja marjahillojen lisäksi hilloihin ja hillokkeisiin uppoaa myös mm. porkkanat, kesäkurpitsat ja punajuuret

  • Erilaisia vihannes-, kurkku- ja pikkelssisäilykkeitä on helppo tehdä itse. Mausteita vaihtelemalla voit varioida makuja lähes loputtomiin. 

Uusi alku

  • Anna nuupahtaneille heveille uusi elämä! Istuta ikkunlaudalle kukkaruukkuun inkivääriä, tomaattia tai chiliä. Myös perunasatoa voi tuottaa ilman isoa perunamaata. Kaupan hevi-osastolta ostetun avokadon, valkosipulin ja sitrushedelmänkin voi saada tuottamaan uutta satoa. Jos haluat istuttaa kaupan yrttejä, kannattaa ruukku siirtää multaan heti. Kuivuneet juuret sen sijaan tuskin lähtevät enää tuottamaan uusia lehtiä.

Keittiönkaapista kylppäriin

Keittiön kaapeista löytyy aineksia myös kauneudenhoitoon! Kahvinporoista, ruokasoodasta, hunajasta ja öljystä (oliivi- tai kookosöljy) syntyy ihana kuorinta. Kokeile kuorinnoissa, naamioissa ja kylpysuoloissa myös mm. sitruunankuorta, teetä ja tuoksuvia yrttejä!

Nauti mauista pidempää

Sinua saattaisi kiinnostaa