Tiesitkö, että …?

Tiesitkö, että …?

Päivitetty 25.9.2023

K-kaupat ovat läsnä joka päivä asiakkaiden arjessa. Haluamme auttaa asiakkaitamme tekemään kestäviä valintoja ruokapöytään. Huolehdimme siitä, että kaupoissa olevat tuotteet ovat vastuullista alkuperää, tutkittuja ja terveellisiä. Lue alta esimerkkejä erilaisista vastuullisuusteoista, joita teemme, jotta kaupassa olisi kiva käydä.

Kauppojen omat mehiläispesät tuottavat lähihunajaa

K-kauppojen hyllyt pullistelevat kesäisin ja syksyisin monenlaisia lähituotteita. Yksi erikoisuus usean K-kaupan valikoimassa on kaupan oma hunaja, jota varten tarhataan mehiläisiä kauppojen katoilla ja lähipeltojen reunoilla. Kauppojen pesissä asuvat mehiläiset tekevät tärkeää pölyttämistyötä lähiympäristössään. Asiakkaat ovat ylpeitä paikallisista tuotteista ja niitä ostavat niitä usein lahjaksi tai mökkituliaisiksi. Lue lisää kauppojen omista mehiläispesistä.

Tiesitkö-mehiläiset-680px-19-

Noin 1 200 K-ruokakauppaa ympäri Suomen

K:n lähikauppaverkosto on Suomen kattavin ja kauppoja löytyy Hangosta Nuorgamiin. Mikä parasta, kauppareissulla hoituu ostosten lisäksi muutkin asiat: voit esimerkiksi nostaa käteistä, hakea verkkokauppapakettisi sekä jättää tyhjät maitotölkit ja muovipakkaukset kierrätykseen. Lue lisää K-kauppojen palveluista. tiesitko kuvituskuva k-ruokakauppa 680x300

Selkokieliset lajitteluohjeet pakkauksiin

Moni kuluttaja pohtii tyhjää pakkausta lajitellessaan, kuuluuko pakkaus kartonki-, muovi- vai metallikeräykseen. K-ryhmä haluaa tehdä lajittelusta entistä helpompaa. Jo satoihin Pirkka, Pirkka Parhaat ja K-Menu -tuotteiden pakkauksiin on lisätty selkeä, sanallinen lajitteluohje. Aiemman kuvallisen merkin sijaan pakkauksessa kerrotaan selkeästi, kuuluuko pakkaus kartonki-, muovi-, metalli- vai lasikeräykseen.

Lue lisää: Selkokieliset lajitteluohjeet helpottavat pakkausten lajittelua - K-ryhmä.

Tiestikö 1 680x300-17-

Aurinkovoimaloita K-kauppojen katoilla

Aurinkovoima on oiva, uusiutuva energiamuoto kaupan sähkön lähteeksi. Kymmenien K-kauppojen katoilla tuotetaan uusiutuvaa energiaa kaupan omaan tarpeeseen. Valon lisääntyminen kevään edetessä vauhdittaa aurinkovoimatuotantoa, ja toukokuussa päästään yleensä jo vuoden huipputehoihin. Vuonna 2022 K-ryhmän 44 aurinkovoimalaa tuottivat aurinkosähköä yhteensä 7,7 GWh.

Tiesitkö 2 680x300 2-86-

Kaikki Pirkka- ja K-Menu-suklaat ja -kaakaot ovat kestävää alkuperää

Suklaan tärkein raaka-aine on kaakao, jota viljellään maailman köyhimmillä seuduilla. Kaakao kuuluu raaka-aineisiin, joiden tuotannossa on korkea ihmisoikeus- ja ympäristörikkomusten riski.

Me K-ryhmässä haluamme tukea asiakkaita vastuullisten valintojen tekemisessä kaupassa. Kaakaolinjauksemme mukaisesti kaikki Pirkka ja K-Menu -tuotesarjojen kaakao ja suklaa on 100-prosenttisesti kestävää alkuperää, joko Reilu kauppa tai Rainforest Alliance -sertifioitua.

Lue lisää kaakaon vastuullisuudesta.

Pirkka-banaani on sekä luomu että reilu

Banaani on suomalaisten kestosuosikki, ja se onkin yksi K-ruokakauppojen myydyimmistä hedelmistä. Banaanintuotannosta on kuitenkin tullut haastavampaa ilmastonmuutoksen ja sen aiheuttamien sään ääri-ilmiöiden vuoksi. Valitsemalla Pirkka Luomu Reilun kaupan banaanin voit tehdä vastuullisen ostopäätöksen. Haluatko tietää lisää kestosuosikin alkuperästä ja reitistä kaupan hyllylle? Kerromme siitä Tuotteiden jäljillä -sivustolla. tiesitko kuvituskuva banaani 680x300

Laajemmin K-ryhmän vastuullisuudesta voit lukea täältä »