Omenasose
- Valmistusaikayli 60 min
- Laktoositon
- Gluteeniton
- Vegaaninen
- Kasvis (lakto-ovo)
- Maidoton
- Kananmunaton
- Laktoositon
- Gluteeniton
- Vegaaninen
- Kasvis (lakto-ovo)
- Maidoton
- Kananmunaton
Ainekset
3 kg | omenoita tai |
(n. 4 1/2 dl | vettä) tai |
n. 750 g (n. 9 dl) | sokeria tai |
(askorbiinihappoa apteekista) tai |
Valmistus
Pese ja lohko omenat. Poista siemenkodat.
Hauduta omenat pehmeiksi kattilassa pienessä vesimäärässä kannen alla. Ravistele kattilaa, etteivät omenat pala pohjaan. Voit pehmentää omenat myös uunipannulla tai -vuoassa pienessä vesimäärässä kannen tai folion alla. Omenat pehmenevät 175 asteessa noin 15 minuutissa. Iso omenamäärä on helpointa pehmentää höyrymehustimessa. Pienen määrän omenoita voit pehmentää mikrossa.
Soseuta omenat sosemyllyllä, monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.
Punnitse sose. Lisää sokeria pakastettavaan soseeseen 200 g/1 kg sosetta ja kylmäsäilytettävään soseeseen 400 g/1 kg sosetta.
(Sose säilyy vaaleampana, jos lisäät omenasoseeseen askorbiinihappoa. Sitä lisätään 1/2–1 g omenasosekiloa kohti. 1 tl askorbiinihappoa painaa noin 5 g. Askorbiinihappo liuotetaan ensin pieneen määrään sosetta, tilkkaan kylmää vettä tai sekoitetaan pieneen määrään sokeria. Sekoita seos valmiin soseen joukkoon.)
Annostele pakastettava sose rasioihin ja pakasta sose jäähtyneenä.
Kylmäsäilytystä varten kuumenna sose sokerilisäyksen jälkeen kiehuvaksi. Purkita kuuma sose pestyihin ja kuumennettuihin purkkeihin. Sulje kannet heti. Säilytä viileässä.
Vinkki! Voit vähentää pakastettavan soseen sokerimäärää halutessasi.
Voisit pitää myös näistä
- alle 30 min4,7(30 arviota)
- yli 60 min3,9(135 arviota)
- yli 60 min3,2(25 arviota)
- yli 60 min3,8(131 arviota)
- alle 30 min4,1(7 arviota)
- alle 30 min3,8(37 arviota)
- alle 30 min3,1(14 arviota)
- yli 60 min3,9(14 arviota)
Arvostele resepti
- Hilloaja14 päivää sittenPakko kommentoida, olen tehnyt 20 vuotta hilloja eri raaka-aineista. Omenat voi kiehauttaa kuorineen ja siemenkotineen jos paseerataan kun ovat pehmeitä. Sokeria voi lisätä maun mukaan, ei vaikuta säilyvyyteen. En myöskään keitä hilloja vaan purkitan 80- asteisena piripintaan ja kansi heti kiinni. Ei tarvitse säilöntäaineita, säilyy avaamattomana ainakin vuoden jopa huoneenlämmössä, maku tietysti säilyy paremmin kylmässä ja pimeässä. Purkit pitää olla puhtaita ja kannet tiivit. Miksi kaikki reseptit aina käskevät keittämään 15 minuuttia?
- Jasmin11 kuukautta sittenHyvä perusresepti omenasoseelle, jota on helppo muokata mieleisekseen mielestäni. Itse korvaan sokerin esimerkiksi hunajalla, ja joskus sekaan hujahtaa kanelia. Toimii omille makunysturöilleni!
- Liisa1 vuosi sittenHyvä, helppo resepti. Laitoin kanelia 1tl/1 kg omenia. Tosi hyvä maku. Laitoin pakastimeen.
- K-Kuluttajapalvelu5 vuotta sittenvainioharja, harmillista, että resepti ei ole mieleesi. Välitän palautteesi eteenpäin. Halutessasi voit toki vähentää pakastettavan soseen sokerimäärää. Tässä myös linkki omenachutneyn reseptiin, jossa sokerina on käytetty mm. fariinisokeria: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/omenachutney. Toivottavasti maistuu!