savustuspontto-vai-sahkosavustin

Savustuspönttö vai sähkösavustin?

Julkaistu 12.2.2024

Savustaminen onnistuu joko savustuspöntössä tai sähkösavustimella. Lue alta vinkit eri laitteiden käyttöön.

Savustuslaatikko eli savustuspönttö

Kalan savustajan paras ystävä on savustuspönttö tai savustuslaatikko. Savustuspönttöjä on perinteisesti rakennettu itse. Jos et halua rakentaa itse savustuspönttöäsi, helpoin tapa on hankkia esimerkiksi savustuslaatikko, joka kokonsa ansioista sopii useimpiin kaasugrilleihin ja toimii myös avotulella.

Laita laatikon pohjalle leppälastua sekä halutessasi hieman katajaa antamaan makua. Koska savustaminen ei anna kalalle väriä, voit lisätä lastujen päälle muutaman sokeripalasen. Aseta savustettavat kalat laatikon sisällä olevalle ritilälle, laita kansi päälle ja lukitse se. Varmista että käytät matalaa liekkiä, et roihua. Puoli kiloa kalaa valmistuu noin 20 minuutissa.

Sähkösavustin

Sähköllä toimiva savustuspönttö, eli sähkösavustin, ei juurikaan päästä savua. Laite palvelee myös uunina, kun jätät savustamiseen tarkoitetut lastut pois. Sähkösavustimessa savustat mitä tahansa, kalaa, lihaa tai kasviksia.

Savustimen vastusten yläpuolelta löytyy purupelti. Ripottele sille leppäpurua, ja jos kaipaat savustettavaan ruokaan väriä, lisää purujen päälle muutama pala sokeria. Aseta kala tai liha ritilälle. Sulje kansi ja aseta pistoke maadoitettuun pistorasiaan. Savustusaika kalalle on määrästä ja koosta riippuen 20-60 minuuttia. Kun nahka, selkäevä ja ruodot irtoavat helposti, kala on kypsää.

Uudet ideat ja tutut luottoreseptit grillaukseen