Päärynä (1440 x 550)

Mehukas päärynä maistuu taaperosta mummoon

Päivitetty 27.9.2024

Päärynät ovat mehukkaita ja miedon makuisia hedelmiä. Päärynät ovat erinomaisia sellaisenaan, mutta ne sopivat myös salaatteihin, leivontaan ja jälkiruokiin. Lue, miten voit hyödyntää päärynää niin suolaisissa resepteissä kuin makeissa jälkiruoissakin!

Päärynä on terveellinen ja helposti käsiteltävä makean mehukas hedelmä, joka sisältää A-, B-, C- ja E-vitamiineja, foolihappoa, kuitua, kaliumia ja mineraaleja.

Päärynäpuun voit istuttaa takapihallesi, sillä Suomessakin voi kasvattaa päärynää! Löydät suomalaiset päärynät myös näppärästi verkkokaupasta.

Milloin päärynät ovat kypsiä?

Päärynöiden kypsyyttä ei voi päätellä väristä, sillä jotkin lajikkeet eivät muuta väriä kypsyessään. Kypsän ja mehukkaan päärynän tunnistaa siitä, että sen tyviosa tuntuu pehmeältä varovasti sormella painettaessa. Usein päärynät ovat vielä melko raakoja kaupasta ostettaessa, sillä ne poimitaan raakana. Päärynä kypsyy mehukkaaksi kotona huoneenlämmössä parissa päivässä.

Ylikypsät päärynät ovat edelleen herkullisia, ne vain eivät ole enää ihanteellisia tarjoiluun kokonaisina tai viipaloituna. Käytä niitä siis vaikka smoothieissa tai kastikkeissa.

Pitääkö päärynät laittaa jääkaappiin?

Mikäli säilytät päärynöitä kotona pidemmän aikaa, paras säilytyslämpötila on kylmässä, +2 - +6 asteessa. Päärynän säilytyksessä kannattaa huomioida, että ne ovat herkkiä pilaantumaan kolhiintuneista kohdista.

Kypsät päärynät säilyvät yleensä jääkaapissa 3–5 päivää. Kypsymättömät hedelmät säilyvät yleensä viikon tai pidempään, mutta raa'at päärynät kannattaa kyspyttää mieluummin huoneenlämmössä.

Päärynää ei voi sellaisenaan pakastaa, mutta keitetyn päärynän, johon on lisätty sokeria, pakastaminen on mahdollista. Päärynäpiirakkatäytteet voit myös esipaistaa ja sitten pakastaa. Varmista, että päärynät ovat tiiviisti suljetussa astiassa ennen pakastamista.

Pitääkö päärynä kuoria?

Voit syödä päärynän myös kuorineen. Suurin osa päärynän ravintoaineista on kuoressa tai juuri sen alla. Muista kuitenkin pestä päärynä ennen sen syömistä.

Mitä tehdä päärynöistä?

Päärynä on oivallinen hedelmä moniin erilaisiin jälkiruokiin! Kokeile yhdistää päärynä makean kinuskin tai kirpeiden vademien kanssa. Mehukas ja rapean raikas päärynä on hyvää myös paistettuna ja se pärjää hyvin myös jälkiruoan ainoana tähtenä, esimerkiksi piirakassa. Kuumana kesäpäivänä päärynä virkistää smoothiessa. Älä unohda myöskään suolaisia herkkuja päärynästä!

Tilaa päärynät helposti verkkokaupasta!

Löydä parhaat vinkit hedelmien hyödyntämiseen keittiössä