Pirkka-vadelmat kasvavat Vilppulan tilalla

Pirkka-vadelmat kasvavat Vilppulan tilalla

Julkaistu 15.5.2018

Asikkalassa sijaitsevalla Vilppulan tilalla kasvatetaan satatuhatta kiloa vadelmaa vuodessa. Pirkan pakastevadelmat sekä Pirkka Parhaat -sarjan rasiavadelmat kasvavat tällä tilalla. Sami Vilppula on toinen Vilppulan tilan omistajaveljeksistä ja viettänyt lapsuutensa isoisänsä aikoinaan perustamalla marjatilalla.Sami Vilppula on toinen Vilppulan tilan omistajaveljeksistä ja viettänyt lapsuutensa isoisänsä aikoinaan perustamalla marjatilalla.

Millainen on Vilppulan tilan historia?

Isoisäni aloitti tilan sata vuotta sitten. Häneltä tila siirrettiin isälleni, joka aloitti mansikan viljelyn vuonna 1972. Minä ja veljeni Jari konttasimme jo lapsina pelloilla mukana, ja nyt me pyöritämme tilaa. Aloitimme vadelman viljelyn viitisen vuotta sitten.
Miten paljon vadelmia kypsyy kesässä?

Istutamme keväisin 60 000 vadelman versoa, joista saamme lokakuuhun mennessä satatuhatta kiloa vadelmaa. Ne pakataan tuore- tai pakastetuotteiksi. Teemme myös omia hilloja ja mehuja, joita myymme tilan puodissa. Viime talvena teimme vadelmaglögiä, jonka suosio yllätti meidät!

Miten vadelmasta tulee makea ja laadukas?

Veljeni valitsee kasvit Euroopan parhailta taimitarhoilta, ja taimet saavat kasvaa kasvutunneleissa kovilta tuulilta ja sateilta suojassa. Tuholaiset torjumme tuomalla ympäristöön petopunkkeja pitämään järjestystä. Marjat kerätään varoen ja jäähdytetään tunnin sisällä poimimisesta.

Millaista työ on?

Poiminta alkaa aamuneljältä, ja puolen päivän aikaan olemme valmiita. Kesällä meitä on töissä yhteensä 130 henkeä. 18 mehiläispesän asukit auttavat pölytyksessä.