Uudet kasviproteiinit

Uudet kasviproteiinit

Nyhtökaura, Härkis, Oumph!, MiFU ja monet muut uudet ruokainnovaatiot vastaavat kasvisruokien ja erilaisten kasviproteiinien kasvavaan kysyntään.

Lihan korvaaminen ruoanlaitossa kasviksilla ja erilaisilla kasviproteiineilla on kasvava trendi, mikä näkyy markkinoille tulleissa uusissa ruokainnovaatioissa. Muun muassa Gold & Greenin Nyhtökaura, Verso Foodsin Härkis, Food for Progressin Oumph! ja Valion MiFU ovat erinomaisia esimerkkejä uusista ruokainnovaatioista. Näiden ohella tutut kasviproteiinit kuten erilaiset palkokasvit, siemenet, viljat, tofu ja soija pitävät edelleen kiinni suosiostaan.

Nyhtökaura

Vegaanisen nyhtökauran rakenne muistuttaa lihan rakennetta. Kaurasta, pavuista ja herneestä ekologisesti valmistettu nyhtökaura eli nyhtis on ympäristöystävällinen valinta. Tuote on suomalaisen Gold&Green -yrityksen innovaatio.

Nyhtökauran makuvaihtoehdot ovat maustamaton Nude, tomaatilla, savupaprikalla ja persiljalla maustettu Tomato sekä tuttuihin kotiruokiin sopiva arkimaku Monday. Näiden lisäksi saatavilla on vaihtuvia kausimakuja. Uudet Monday- ja Meze-nyhtökaurapyörykät ovat käteviä vaikka evääksi.

Kurkkaa K-Ruoka.fin nyhtökaurareseptejä täältä  Nyhtökaura

Härkis

Arjen ruuat valmistuvat Härkiksestä nopeasti, sillä tuote on kypsä ja käyttövalmis sellaisenaan. Raa’asta jauhelihasta poiketen Härkis vaatii vain lämmityksen, ja esimerkiksi kastikkeisiin se lisätään vasta ruoanlaiton loppuvaiheessa. Härkis-tuoteperheeseen kuuluu alkuperäisen härkäpapuvalmisteen lisäksi myös pihvejä ja pyöryköitä.

Härkiksen pääraaka-aine härkäpapu on todellista suomalaista voimaruokaa, joka on viime vuosina kokenut uuden tulemisen. Härkäpapu sisältää enemmän proteiinia kuin naudanliha, jopa 30%. Vegaaniseen ruokavalioon soveltuva Härkis sisältää myös runsaasti kuitua ja B-ryhmän vitamiineja. Härkis on soijaton, laktoositon ja vähäsuolainen.

K-Ruoka.fin Härkis-reseptit löydät täältä

Harkis

Oumph!

Ruotsalainen ruokainnovaatio Oumph! on koostumukseltaan lihaa muistuttava kypsä tuote. Oumph! sisältää maustettuja tai maustamattomia soijaproteiinipaloja, fileitä tai -suikaleita. Vegaaniseenkin ruokavalioon sopiva tuote on tehty soijapavuista. Oumph!-tuotteita voi valmistaa helposti paistamalla, keittämällä tai grillaten.

Oumph! maistuu monenlaisissa resepteissä burgereista pizzaan.

Oumph

MiFU

Valion suomalaisesta maidosta valmistama paistettava ruokarae MiFU sopii kaikkiin samoihin resepteihin kuin tutut liha ja kanakin. MiFU sisältää runsaasti hyvälaatuista maitoproteiinia ja vain vähän tyydyttynyttä rasvaa. MiFU on laktoositon, gluteeniton, soijaton, kananmunaton ja hiivaton, joten se sopii myös useimpiin erityisruokavalioihin.

MiFU on parhaimmillaan lämpimissä ruoissa, mutta ruokarakeen valmistus ei vaadi esivalmisteluja tai kypsennystä.

Katso reseptejä MiFUsta täältä

Mifu

Nyhtöherne

Familia Verde nyhtöherne on kasviperäinen uutuus, joka sopii erinomaisesti nautittavaksi sellaisenaan, kastikkeissa, wokeissa, laatikkoruoissa, pizzassa ja salaatissa. Tuote on vegaaninen, gluteeniton, laktoositon, lisäaineeton ja soijaton. Se sisältää myös runsaasti proteiinia, jopa 27g sataa grammaa kogden. Nyhtöhernettä on saatavilla suikaleina yrteillä maustettu ja kuutioina italialaisittain maustettu. 

Nyhtöhernetuotteita on saatavilla K-Citymarketeista ja hyvinvarustelluista K-Supermarketeista. Löydät nyhtöherneen pakastealtaasta muiden kasvisruokien läheisyydestä.

Nyhtöherne

Kokeile myös näitä!

Quorn

Quorn-tuotteet valmistetaan mykoproteiinista ja niitä saa pakastealtaasta muun muassa fileenä, palana ja rouheena. Maultaan ja koostumukseltaan gluteenittomat Quorn-tuotteet muistuttavat kananlihaa. Ne sisältävät paljon proteiinia ja kuitua, mutta vain vähän tyydyttyneitä rasvoja. Suurin osa Quorn-tuotteista sisältää munanvalkuaista tai maitotuotteita, joten ne sopivat lakto-ovo-vegetaristeille.

Löydät Quorn-reseptejä täältä

Tofu

Soijamaidosta juoksettamalla valmistettavaa tofua saa maustamattomana, eri tavoin marinoituina sekä kylmäsavustettuna versiona. Kiinteää tofua käytetään yleensä suolaisiin ruokiin, kun taas pehmeä tofu soveltuu jälkiruokiin ja kastikkeisiin. Kiinteä tofu kannattaa puristella tai prässätä kuivaksi ennen paistamista, jotta siitä tulee rapsakampaa. Tofu on vegaanista ja gluteenitonta.

Katso K-Ruoan tofureseptejä täältä

Tempeh

Tempeh tai tempe on varsinkin Aasiassa yleinen fermentoimalla valmistettu soijapaputuote, joka sisältää runsaasti proteiinia. Suomessa sitä valmistetaan muun muassa härkäpavusta. Tofun tavoin tempe imee hyvin itseensä erilaisia marinadeja ja se on helppo paistaa pannulla ohuina paloina.

Seitan

Seitan valmistetaan vehnägluteenista ja se muistuttaa koostumukseltaan lihaa. Seitanista valmistuu niin makkaroita, leikkeleitä, pihvejä kuin joulukinkun korvike, seitanpaisti.

Kasviproteiineja lautasella

Proteiininlähteet kulhoissa, nyhtökaura, oumph, Quorn, mifu, härkis, tofu 1. Härkis  2. Oumph! 3. Nyhtökaura 4. MiFu 5. Tofu 6. Quorn

Kokeile näitä

Sinua saattaisi kiinnostaa